-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo narių veiklai skirtų lėšų naudojimo problemą G.Nausėda ragina spręsti sistemiškai

Siekiant išvengti galimo Seimo narių piktnaudžiavimo parlamentinei veiklai skirtomis lėšomis reikia sisteminių sprendimų, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Anot jo, problemą reikėtų spręsti panašiai, kaip ir keičiant savivaldybių tarybų narių apmokėjimo tvarką po to, kai paaiškėjo nederamo išmokų naudojimo atvejai.

„Labai skirtingi atvejai ir kiekvienu konkrečiu atveju Seimo nariai turėtų paaiškinti patys, kaip taupiai jie naudojo lėšas, tačiau žvelgiant į priekį aš manau, kad, jeigu čia būtų teisinga tokia analogija, kaip atsitiko su tuo nelemtu čekiukų skandalu savivaldybėse – buvo priimti sisteminiai sprendimai, kurie, tikiuosi, padės išvengti panašių čekiukų skandalų Lietuvoje dėl atlyginimo tam tikro savivaldybės tarybų narių ir taip toliau“, – šeštadienį Miunchene žurnalistams sakė G.Nausėda.

Visuomenininkui Andriui Tapinui pratęsus iniciatyvą „Skaidrinam“ ir ėmus nagrinėti Seimo nariams skirtų lėšų panaudojimą aiškėja, kad dalis jų parlamentinei veiklai skirtus pinigus leido brangiai įrangai, kuri, abejojama, ar dera su tiesioginiu jų darbu. Taip pat daroma prielaida, kad brangią įrangą parlamentarai suskubo įsigyti artėjant į pabaigą terminui, kurio metu įsigyti daiktai lieka Seimo narių nuosavybe pasibaigus kadencijai.

Prezidentas teigia, kad reikia priimti tokius sprendimus, kurie neleistų pasikartoti tokiems įvykiams ateityje.

„Tikrai reikia priimti sprendimus, kurie sistemiškai spręstų problemą. Taip, gavome pamoką, įsitikinome, kad sistema, ta, kuri yra dabar, neveikia, ja yra piktnaudžiaujama. Stabdykime ją, priimkime sisteminius sprendimus, kurie neleistų pasikartoti šitiems įvykiams ateityje“, – sakė G.Nausėda.

Seimo nariams kas mėnesį skiriama 0,8 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio suma išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla: biuro, kompiuterinės technikos nuomai, ryšio paslaugoms, transporto išlaidoms, automobilio eksploatacijai, suvenyrams, viešosios informacijos rengėjų paslaugoms ir panašiai.

Parlamentinei veiklai Seimo nariai praėjusiais metais išleido daugiau kaip 2 mln. eurų, rodo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos ataskaita. Praktiškai tokia pati suma panaudota ir 2022-aisiais.

Per praėjusius metus kiekvienas Seimo narys parlamentinei veiklai galėjo panaudoti 18,5 tūkst. eurų, beveik visą sumą išleido daugiau kaip pusšimtis parlamentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius