-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo pirmininkė: Prancūzija turėtų užtikrinti, kad agresorių nebūtų olimpinėse žaidynėse

Prancūzija, organizuojanti olimpines žaidynes, turėtų užtikrinti, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai jose nedalyvautų, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Paulius Peleckis/BNS nuotr. Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Man atrodo labai svarbu, kad kalbant apie Paryžiaus sportines žaidynes nebūtų vieninteliai nubausti sportininkai – Ukrainos sportininkai, mes tikrai turėtume visomis jėgomis to vengti. Pati, beje, esu kalbėjusi su Prancūzijos politikais apie tai, kad šalys, organizuojančios tokius didelius renginius, irgi turi pareigą užtikrinti, kad agresoriaus atstovai, kad ir prisidengę neutralumu, nedalyvautų tokiose varžybose“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė Seimo pirmininkė.

LRT ketvirtadienį skelbiama „Baltijos tyrimų“ apklausa rodo, kad beveik trečdalis Lietuvos gyventojų palankiai vertina Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) priimtą sprendimą leisti dalyvauti atskiriems Rusijos ir Baltarusijos sportininkams olimpinėse žaidynėse, daugiau nei pusė tam nepritaria.

V.Čmilytė-Nielsen kaip sportininkė teigė pati labai besidominti šia tema ir dar prieš metus Seime priėmus rezoliuciją kvietė tarptautinę bendruomenę, kitas valstybes, pasisakyti prieš Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą olimpinėse žaidynėse net ir su neutralia vėliava.

„Galiu paaiškinti, kodėl tai svarbu – nes Rusijos propaganda naudoja savo sportininkų, žaidžiančių, dalyvaujančių varžybose su neutralia vėliava, pergales kaip įrodymą, kad štai na niekas iš esmės nevyksta, sankcijos nėra tikros ir tai yra viso labo šydas“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Anot jos, tai pastebima ir žvelgiant iš sporto pusės – kai kurios federacijos prisidengia neutralumu „lyg šydu tam, kad moraliai būtų lengviau visą šitą situaciją tęsti“.

„Štai mes nepriimame Rusijos sportininkų, bet, žinoma, sporto ir politikos negalima painioti. Deja, tokiose valstybėse kaip Rusija, kaip Baltarusija, sportas taip pat yra sudėtinė politikos dalis ir propaganda yra ypatingai smarkiai naudojama. Mes neturėtume būti naivūs, kad girdėdami ir V.Putino neseną pasisakymą, kuomet jis pasakė – nesvarbu, kad sportininkai žaidžia su neutralia vėliava, juk puikiai suprantame, kam jie visi atstovauja“, – teigė ji.

Sprendimas sugrąžinti rusus ir baltarusius į olimpines žaidynes buvo priimtas praėjusių metų gruodžio pradžioje. IOC pabrėžė, kad į žaidynes bus įleisti tik individualūs neutralūs sportininkai iš Rusijos ir Baltarusijos, bet ne komandinių sporto šakų ar rungčių atstovai.

Tiek Lietuvos olimpinis komitetas (LTOK), tiek šalies vadovai, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), tokį IOC žingsnį vertina neigiamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius