-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 13

Seimo pirmininkė su popiežiumi Pranciškumi aptarė pagalbą Ukrainai

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį Vatikane susitikusi su popiežiumi Pranciškumi aptarė Lietuvos ir Šventojo Sosto santykius, kalbėjo apie Katalikų bažnyčios vaidmenį ir paramą karo pabėgėliams iš Ukrainos, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.
Popiežius laukiamas prie Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje
Popiežius laukiamas prie Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Popiežiaus žodis stabdant karą ir nutraukiant agresiją yra labai svarbus. Audiencijos metu taip pat sakiau, kad Lietuva vertina Šventojo Sosto dėmesį, maldas už kenčiančią ukrainiečių tautą ir pagalbą karo pabėgėliams iš Ukrainos. Štai neseniai popiežius Pranciškus pervedė Lietuvos „Caritui“ 100 tūkst. eurų pabėgėlių reikmėms“, – pranešime cituojama Seimo pirmininkė.

Parlamento vadovė pažymi, kad Lietuva ragina tarptautinę bendruomenę paremti prezidento Volodymyro Zelenskio taikos planą.

„Jei Ukraina nelaimės, vieną dieną karas gali atsiristi ir į Lietuvą“, – įsitikinusi V.Čmilytė-Nielsen.

Susitikime Seimo pirmininkė pabrėžė, kad Lietuvos ir Šventojo Sosto santykiai – ypatingi, o vienas iš svarbiausių Šventojo Sosto paramą Lietuvai iliustruojančių momentų yra tai, jog jis niekada nepripažino sovietinės okupacijos bei pasitarnavo, kad šis režimas žlugtų.

„Mūsų žmonės popiežiaus vizitą 2018 metais priėmė kaip išskirtinį Lietuvos, šventusios valstybės atkūrimo 100-metį, palaikymo ženklą. Praėjusiais metais minėjome Šventojo Sosto Lietuvos pripažinimo de jure šimtmetį – svarbią progą, sustiprinusią mūsų tautos ir Katalikų bažnyčios ryšius“, – sako V.Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė teigė, kad Katalikų bažnyčia nuo seno buvo Lietuvos žmonių vidinės stiprybės ramstis, padėjęs išsaugoti lietuviškąją tapatybę, viltį ir tikėjimą, artimą ryšį su katalikybe išryškino ir šiemet minimas sostinės Vilniaus 700 metų jubiliejus.

„Vilniaus, labiausiai į Europos Rytus nutolusio lotyniškos krikščionybės bastiono, ir Lietuvos geografinė padėtis suponuoja artimą kontaktą su stačiatikybe ir iš to kylančius tam tikrus reiškinius. Vienas iš jų susijęs su Katalikų ir Stačiatikių bažnyčių unija, kurią uoliai propagavo Lietuvos arkivyskupas ir pirmasis unitų šventasis Juozapatas“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Sekmadienį Seimo pirmininkė dalyvavo Šv. Juozapato dienos proga surengtame priėmime.

Seimo pirmininkė taip pat susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietru Parolinu, vėliau susitiks su Maltos ordino Didžiuoju kancleriu Riccardu Paternu di Montecupu (Rikardu Paterno di Montekupu), vyks į Popiežiškąjį Grigaliaus universitetą. Vizito metu ji taip pat aplankys Didžiąją Švč. Mergelės Marijos baziliką ir Verano kapinių lietuvių koplyčią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius