-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 05 /11:20

Seimo sandėlis: kurie parlamentarai iš jo sėmė daugiausia?

„Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas antradienį paskelbė, kad per nepilną kadenciją Seimo nariai iš sandėlio išsinešė gėrybių beveik už pusę milijono eurų.

Pasak A.Tapino, Valius Ąžuolas teigia, kad rinkėjams padovanojo 8459 daiktus. 2020 metų rinkimų antrame ture jo vienmandatėje už V.Ąžuolą balsavo netgi šiek tiek mažiau – 8193 rinkėjai.

Visuomenininko ir žurnalisto manymu, tai yra tiesiog rinkėjų papirkinėjimas.

„Kur ir kam dovanas dalijo už daugiau kaip 20 000 eurų jų susirinkusi Seimo narė Dovilė Šakalienė, kuri išrinkta pagal sąrašą ir teigė, kad labai atsargiai elgiasi su parlamentinėmis išlaidomis. Bet iš sandėlio pasiėmė daugiau kaip 9000 daiktų.

Kava, saldainiai, gertuvės, belaidės kolonėlės, įkrovikliai, šaškės, vilnoniai pledai, namų kvapai, žvakės, kuprinės, kamuoliai, aplankalai – ką tai turi bendro su parlamentine veikla ir kodėl vienai Seimo narei prireikė net 160 skėčių.

Turtingiausias Seimo narys Valdemaras Valkiūnas iš sandėlio tempė netgi popierių ir kalėdinius žaisliukus“, – rašo A.Tapinas.

A.Tapinas su komanda suskaičiavo, kad 2021–2023 metais Seimo nariai iš sandėlio išsinešė gėrybių daugiau kaip už 483 000 eurų.

„Neabejoju, kad kažkiek tų dalykų – nuo saldainių rinkinių iki staltiesių – nukeliavo pas artimus žmones, bet netgi jeigu viskas buvo išdovanota rinkėjams, skaičius yra sunkiai suvokiamas sveiku protu.

Galbūt tai nėra pati didžiausia suma lyginant su kitais pasipiktinimą keliančiais dalykais, tačiau a) ji parodo kai kurių Seimo narių smulkumą, b) mes turime pusę milijono eurų mokesčių mokėtojų pinigų išleistų neoficialiam rinkėjų papirkinėjimui tuose regionuose, kurie Seimo nariui yra svarbiausi“, – teigia A.Tapinas.

Sandėlio lyderis valstietis Valius Ąžuolas iš sandėlio per šituos trejus metus pasiėmė 8459 daiktus, kurių vertė daugiau kaip 28 tūkstančiai eurų.

2020 metų Seimo rinkimuose V.Ąžuolas balotiravosi Žemaitijos Šiaurinėje vienmandatėje ir antrajame ture buvo išrinktas su 8193 balsais. Vadinasi, kiekvienas jo rinkėjas gavo po dovaną, o kai kurie ir po dvi.

A.Tapinas kelia klausimą, kaip susijusios sandėlio dovanos su parlamentine veikla ir reprezentacija: „Galima suprasti dovanojamas vėliavas, įrėmintus Nepriklausomybės aktus ar knygas apie parlamentarizmą, bet ką bendro su parlamentine veikla turi šaškių komplektai, šokdynės, net nebrandintos staltiesės ar vilnoniai pledai?

Ir kava, kurios penki pagrindiniai lyderiai iš sandėlio išsinešė virš tonos. Jeigu manote, kad ji buvo tik vienos rūšies, tai klystate.

Brazil Sul de Minas, Mexico Organic, Chicco Doro, Colombia Medellin Supremo. Ir malta, ir pupelėmis. Ne sandėlis, o kavos parduotuvė.“

Anot visuomenininko, dar galima suprasti vienmandatininkų pasiaiškinimus, kad jie lankosi savo apygardoje ir veža mažas dovanėles, bet kur sandėlio gėrybes tempia išrinkti pagal sąrašus?

A.Tapinas išskyrė „penkis pagrindinius Seimo sandėlininkus“.

1 vieta – Valius Ąžuolas (LVŽS): 8459 daiktai už 28 842 eurus

Rašikliai – 3280, šokoladinių saldainių rinkiniai – 636, kavos pakuotės – 566, gertuvės ir puodeliai – 467, skėčiai – 78, kuprinės – 35, sieniniai laikrodžiai – 18, kvepiančios žvakės – 15, gintariniai vėriniai – 12, staltiesės – 7, gintarinės apyrankės – 6.

15min montažas/Valius Ąžuolas
15min montažas/Valius Ąžuolas

Tokiu tempu varant iki 2024 metų rinkimų galima ir po dvi dovanėles kiekvienam rinkėjui įteikti. Įdomu, kad iš sandėlio imami daiktai vienu metu. Pavyzdžiui, V.Ąžuolas 2023 m. spalio 11d. iš sandėlio išsinešė 10 kilogramų kavos, 10 gertuvių, 20 skėčių, 20 puodelių, 14 saldainių rinkinių ir šimtus tušinukų. Tai jis čia su karučiu turėjo atvažiuoti.

V.Ąžuolas, anot A.Tapino, pasižymi ne tik sandėlyje, „jis už 1400 mokesčių mokėtojų eurų įsigijo 100 Sveikatos teisės instituto išleisto propagandinės antivakserių knygos „Baimės metas" kopijų“.

Pasak A.Tapino, V.Ąžuolas dar teisinosi, kad tiek daug išleidžia parlamentinių lėšų kvepiančioms žvakėms ir laikrodžiams, nes važiuodamas į apygardą kurą apmoka pats.

„Čia Seimo narys meluoja. Jo 2022 metų II ketvirčio parlamentinės išlaidas arba 2021 IV ketvirčio išlaidas sudaro faktiškai vien kuras“, – teigia A.Tapinas.

2 vieta. Dovilė Šakalienė (LSDP): 9070 daiktų už 22 784 eurus

Daugiau kaip 9000 daiktų iš sandėlio paėmė socialdemokratė Dovilė Šakalienė. Iš viso iš sandėlio paėmė 9070 daiktų. Skirtingai nuo V.Ąžuolo, D.Šakalienė savo apygardos neturi, ji išrinkta pagal sąrašą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovilė Šakalienė

„Tada labai sunku suprasti, kokiais kriterijais remdamasi Seimo narė ima tūkstančius dalykus iš sandėlio, kur juos veža ir kam dalina“, – rašo A.Tapinas.

D.Šakalienės sandėlio sąrašo pagrindiniai daiktai atrodo taip:

Rašikliai ir pieštukai: 2701

Kava: 596 pakuotės

Saldainių rinkiniai: 503

Gertuvės ir puodeliai: 458

Kuprinės: 146

Kamuoliai: 38

Kaklaraiščiai: 30

Gintaro apyrankės: 22

Pledai: 16

Šokdynės: 14

Belaidės kolonėlės: 7

D.Šakalienei kavos prireikė netgi daugiau nei V.Ąžuolui. Labai įdomiai skamba ir 146 kuprinės bei 14 šokdynių.

„Dar kartą – net jeigu šokdynės buvo išdalintos vaikams mokykloje, kaip tai susiję su parlamentine veikla?“ – klausia A.Tapinas.
Įdomiai atrodo ir kiekiai per vieną kartą. Tik pradėjusi kadenciją 2021 m. sausio 11 d. D.Šakalienė iš sandėlio pasiima 27 kilogramus kavos. Pernai gegužės 10 d. – 28 kilogramus, o birželio 12 d. – iš karto 58 gertuves.

3 vieta. Kęstutis Vilkauskas (LSDP): 8556 daiktai už 19 288 eurus

Dar vienas socdemas K.Vilkauskas yra išrinktas Trakų-Vievio vienmandatėje. Už jį antrajame ture balsavo 7382 žmonės, vadinasi, per trejus metus kiekvienas rinkėjas iš K.Vilkausko gavo po 1,16 dovanos.

Jo sandėlio laimikis atrodo taip:

Tušinukai ir pieštukai: 3440

Saldainių rinkiniai: 802

Kava: 349 pakuotės

Gertuvės ir puodeliai: 206

Kvepiančios žvakės: 31

Gintarinės apyrankės: 18

Šilkinės skarelės: 14

Šokdynės: 12

K.Vilkauskas ryškus saldumynų lyderis. Pagal šituos skaičius jis padovanodavo po vieną saldainių rinkinį per dieną.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Vilkauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Vilkauskas

4 vieta. Stasys Tumėnas (LVŽS): 7207 daiktai už 18 915 eurų

Valstietis S.Tumėnas išrinktas Aušros vienmandatėje, surinko 8106 balsus ir, rašo A.Tapinas, dar ne visi už jį balsavę yra pamaloninti. Dar šiek tiek trūksta.

Atsidūręs sandėlyje S.Tumėnas nediskriminuoja, ima beveik visas įmanomas prekes, todėl kažkokioje vienoje pozicijoje milžiniškų skaičių neturi.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Tumėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Tumėnas

Išskirti būtų galima jo pomėgį kaklaraiščiams (51 vienetas) ir laikrodžiams (11 vienetų).

5 vieta. Orinta Leiputė (LSDP): 6552 daiktai už 18 300 eurų

Penketuką uždaro dar viena socialdemokratė, kuri irgi išrinkta pagal sąrašą, tačiau turėjo rimtų santykių su sandėliu:

Kava: 657 pakuotės

Saldainių rinkiniai: 365

Puodeliai ir gertuvės: 251

Skėčiai: 95

Kvepiančios žvakės: 44

Belaidės kolonėlės: 20

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Orinta Leiputė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Orinta Leiputė

Pasak A.Tapino, O.Leiputė tapo pagrindine kavos nešėja Seime, įspūdingai atrodo ir 95 skėčiai. Sunkiausia O.Leiputei turėjo būti 2022 sausio 10 dieną, nes iš sandėlio reikėjo paimti 65 pakuotes kavos, 30 puodelių, 45 pakabukus, 70 atšvaitų, 10 skėčių ir 3 gintarines apyrankes.

E.Rudelienė: skėčių fetišas

Anot A.Tapino, atskiro paminėjimo verta liberalė Edita Rudelienė.

Ji į Seimą pateko vėliau, 2021 metų gegužės 10 dieną irgi pagal sąrašą, bet pagal sandėlio kiekius yra labai netoli penketuko – 4104 daiktai už 16 807 eurus.

A.Tapino teigimu, E.Rudelienės fetišas buvo skėčiai – jų iš sandėlio pasiimta 160. Realiai tik pradėjusi dirbti Seime – 2022 sausį ji vienu ypu pasiima 50 skėčių, o po kelių savaičių – dar 24.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edita Rudelienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edita Rudelienė

V.Valkiūnas ima ir klijus už 12 centų

Turtingiausias Seimo parlamentaras multimilijonierius Valdemaras Valkiūnas irgi nespjovė į sandėlį ir neplanavo maloninti rinkėjų už savus.

Jis išleido beveik 8000 eurų mokesčių mokėtojų pinigų. Įdomesni dalykai V.Valkiūno sandėlio ataskaitoje yra 45 kaklaraiščiai, 34 namų kvapai ir 19 kvepiančių žvakių.

Turtingiausias Seimo narys iš sandėlio ėmė netgi popierių – 24 pakuotės, eglutės žaisliukus – 7 ir klijų už 12 centų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Valkiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Valkiūnas

Pasak A.Tapino, per du šių metų mėnesius jau spėta nupirkti kavos pupelių už 6000 eurų, pagalvėlių užvalkalų (3000 eurų), užrašų knygelių (6000 eurų), keraminės grafikos paveikslų (5000 eurų), kaklaraiščių (3400 eurų) ir geriausias pirkinys – šachmatų ir šaškių rinkiniai (12 000 eurų).

Visą tekstą galite perskaityti čia: Seimo sandėlio pagundos, gėrybės už pusę milijono ir 100 antivakserių knygų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius