-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 20

Seimo tyrimui vadovavęs A.Anušauskas sako neturįs duomenų apie CŽV kalėjime Lietuvoje kalintą palestinietį

Parlamentiniam tyrimui dėl slapto CŽV kalėjimo vadovavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas sako neturintis duomenų, kurie patvirtintų nevyriausybinės organizacijos pranešimą apie Lietuvoje kalintą palestinietį.
Anušauskas
A.Anušauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Tyrimo metu tokių pranešimų nebuvo“, – BNS pirmadienį sakė A.Anušauskas.

Londone įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Reprieve“ pirmadienį pranešė turinti duomenų, kad slaptame CŽV kalėjime Lietuvoje buvo kalinamas palestinietis Abu Zubaydahas (Abu Zubaidaho), kuris klaidingai laikytas teroristinio tinklo „Al Qaeda“ vienu iš pagrindinių operacijų vadovu.

Teigiama, kad įtariamasis kažkuriuo metu Lietuvoje galėjo būti kalinamas tarp 2004 ir 2006 metų. Žmogaus teisių gynėjų teigimu, palestinietis buvo kankinamas.

„Jei organizacijos skelbia tokias žinias, turėjo atlikti „namų darbus“, surinkti faktus, patikrinti informaciją, bet kol kas matome tik ėjimą su pranešimu į viešumą. O jei „namų darbai“ neatlikti, tai gali reikšti tik viena – tiesiog nenorėta to daryti“, – BNS sakė A.Anušauskas.

„Šiuo atveju, jei nevyriausybinė organizacija turi faktų, galėtų bent jau kreiptis į mus, kodėl tuo tarpu visų pirma einama į viešąją erdvę – nei mums ką siuntė, nei mūsų ko klausė. Aš manau, jei tai būtų faktai, mes galėtume juos tikrinti, bet šiuo atveju, sakyčiau, kalba daugiau eina apie gandus“, – kalbėjo komiteto vadovas.Jei organizacijos skelbia tokias žinias, turėjo atlikti „namų darbus“, surinkti faktus, patikrinti informaciją.

NSGK vadovas taip pat spėjo, jog toks viešas kreipimasis per žmogaus teisių gynėjus gali būti vienas iš bandymų siekiant sušvelninti atsakomybę.

„Vyksta patys įvairiausi teismų procesai ir kaltinamųjų gynėjai ieško pačių įvairiausių būdų, kaip sušvelninti bausmę“, – sakė komiteto pirmininkas.

Tuo tarpu informaciją pateikę žmogaus teisių gynėjai prašo generalinio prokuroro Dariaus Valio pradėti ikiteisminį tyrimą „dėl galimo palestiniečio Abu Zubaydah neteisėto priverstinio dingimo ir slapto gabenimo, bei galimo neteisėto kalinimo ir kankinimo JAV CŽV slaptajame sulaikymo centre Lietuvoje“.

„Reprieve“ informacijos šaltinio duomenimis, kažkuriuo laikotarpiu tarp Abu Zubaydah kalinimo Maroke 2004–aisiais metais ir Gvantanamo bazėje 2006 metais, jis laikytas Lietuvoje veikusiame slaptajame CŽV įkalinimo centre.

JAV žiniasklaidoje pernai pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas. Jo metu nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto surinkti duomenys parodė, kad minimu laikotarpiu Lietuvoje buvo nusileidę orlaiviai, kurie siejami su CŽV.

Komitetas pranešė nenustatęs, ar per Lietuvos Respublikos teritoriją buvo pervežami, ar į Lietuvos Respublikos teritoriją buvo atvežti (iš jos išvežti) CŽV sulaikyti asmenys, tačiau sąlygos tokiam pervežimui buvo.

Išvadose teigiama, kad tuometiniai Lietuvos saugumo pareigūnai sudarė galimybę JAV pareigūnams nekliudomai patekti prie orlaivių.

Išvadose taip pat minimos dvi patalpos sulaikytiesiems laikyti. Vienos iš jų „patalpų išdėstymas, uždarumas ir perimetro apsauga, VSD darbuotojų fragmentiškas buvimas patalpose leido atlikti VSD nekontroliuojamus partnerių pareigūnų veiksmus ir naudoti infrastruktūrą savo nuožiūra“, teigiama išvadose. Nors tiesiogiai neįvardijama, šiuo atveju minima bazė Antaviliuose, netoli Vilniaus.

Dabartinė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad turi „netiesioginių įtarimų“, jog Lietuvoje galėjo veikti slaptas CŽV kalėjimas. Buvęs prezidentas Valdas Adamkus sako manąs, kad kalėjimo nebuvo.

JAV pareigūnai pranešimų nekomentavo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius