-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo URK aiškinsis situaciją dėl šių metų ambasadorių rotacijos

Dar pernai įstrigus Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje skyrimui, Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) pirmadienį aiškinsis, kaip vyksta ambasadorių kandidatūrų derinimas į šiemet atsilaisvinančias vietas diplomatinėse atstovybėse.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 1 Prezidentas

„Tikslas – išsiaiškinti bendrą vaizdą rotacijų, kurios turi būti atliktos pagal įstatymą šiais metais, galima sakyti, iki mūsų kadencijos pabaigos, tai yra kiek mūsų atsakomybės ribose turime atšaukti arba paskirti ambasadorių“, – BNS sakė URK pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Anot jo, komiteto nariai nori detaliau žinoti, kiek Užsienio reikalų ministerijoje (URM) surengta konkursų į ambasadorių vietas, kiek kandidatų atrinkta ir kaip vyksta jų derinimo, skyrimo procesas.

„Neturėjome detalios informacijos apie visą situaciją, daugiau kalbėjome apie principus ir tam tikrus nesutarimus. Dabar norime sužinoti konkrečią informaciją, kiek tokių naujų lenkijų turime ir kiek jų dar gali būti, kiek jų gali susidaryti, jeigu Prezidentūros rezistencija paskirti diplomatus tęsis“, – sakė Ž. Pavilionis.

Lietuva ambasadoriaus Lenkijoje neturi nuo praėjusių metų rugsėjo pražios, kai baigęs kadenciją iš pareigų buvo atšauktas Eduardas Borisovas. Ambasadai šiuo metu vadovauja įgaliotoji ministrė Audronė Markevičienė.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis yra sakęs, kad ambasadoriaus Lenkijoje kandidatūrą prezidentui Gitanui Nausėdai pateikė dar 2022 metų rudenį, tačiau ji esą netikusi, o pats valstybės vadovas savo kandidatų nenurodė.

Sausio pradžioje URK posėdyje apsilankiusi prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė tvirtino, kad netrukus bus pajudėta su ambasadorių skyrimais, tačiau, Ž. Pavilionio teigimu, jokių pokyčių šiuo klausimu nematyti.

„Žinių apie jokius suderinimus neturime, labai norėjome jų turėti, tikėjomės, kad iki šio laiko bus tai padaryta, tačiau to nėra. Ir, kaip matote, atsiranda vis naujų nesutarimų židinių, kurie stebina mus visus“, – BNS sakė Seimo komiteto vadovas, turėdamas galvoje Prezidentūros kritiką ministerijai dėl ambasadoriaus NATO rotacijos.

URM duomenimis, pernai surengta 14 atrankų į šiemet atsilaisvinsiančias ambasadas, jų laimėtojai lapkritį pateikti G. Nausėdai. Prezidentūra teigia sausio pirmoje pusėje pateikusi savo vertinimus su pasiūlymais, taip pat ir dėl ambasadoriaus Lenkijoje. 

Per kiek laiko turėtų būti paskirtas naujasis ambasadorius, nenumato joks teisės aktas.

URK pirmininkas sakė ketinąs inicijuoti Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas ir nustatyti aiškią naujų ambasadorių skyrimo tvarką su konkrečiais terminais.

„Aš tikrai tą ruošiuosi padaryti, kiek komiteto narių norės prisidėti, pamatysime pirmadienį per posėdį, pasitarsime dėl to, kokie tie pakeitimai galėtų būti. Tačiau mano nuomone, yra bėda, kad skyrimo procedūra nėra reglamentuota, kad neturime apibrėžtų terminų, kurie tarpusavyje susietų institucijas, – teigė parlamentaras. – Užsienio reikalų ministerija ir Seimas turi savo vidines tvarkas, jos neturi Prezidentūra, kuri mus visus čia auklėja. Matyt, reikia rasti būdų Diplomatinės tarnybos įstatyme įtvirtinti visą procedūrą, aiškiai ją įdėti į laiko rėmus, kad galėtume laiku paskirti diplomatus.“

Ž. Pavilionio teigimu, pagal dabar susiklosčiusią praktiką prezidentas dekretą dėl naujo ambasadoriaus paskyrimo pasirašo vidutiniškai likus 20 dienų iki jo išvažiavimo į tarnybos vietą.

„Tai tikrai netvarka, taip negali būti ir nebus“, – pabrėžė jis.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius