Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 23

Seimo vadovė Taivane: demokratijų bendradarbiavimas duoda naudos jų žmonėms

Glaudžiai bendradarbiaujančios demokratijos suteikia konkrečios naudos savo žmonėms, sako Taivane viešinti Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Jos teigimu, Lietuva vertina ryšius su Taivanu, kuris išpažįsta tas pačias vertybes, todėl demokratijoms bendradarbiauti ypač svarbu dabar, kai tarptautine teise paremta pasaulio tvarka aižėja.

„Mūsų šalių ryšiai įgauna pagreitį, yra kuo pasidžiaugti, bet, tikiu, galime dar daugiau ir greičiau. Verslas ir ekonomika – sritys, kuriose atsiveria daug bendradarbiavimo galimybių. Todėl neatsitiktinai į Taivaną atvykau su verslo delegacija“, – Seimo pranešime cituojama V.Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, Lietuva Taivaną laiko vertingu partneriu, ypač puslaidininkių, lazerinių technologijų ir kituose didelės pridėtinės vertės sektoriuose.

„Lietuva taip pat turi ką pasiūlyti, o mūsų technologijų ir inovacijų sektorius sparčiai auga. Noriu, kad Lietuvos ir Taivano ryšiai taptų sėkmės istorija. Bendrais veiksmais būtina parodyti, kad glaudžiai bendradarbiaujančios demokratijos suteikia konkrečios naudos ir savo žmonėms“, – susitikusi su Taivano prezidente Tsai Ing-wen sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Ji pažymėjo, kad Lietuvos ryšiai su Taivanu yra platesnės Lietuvos Indijos ir Ramiojo vandenynų strategijos dalis.

„Ši strategija – tai naujas ir svarbus žingsnis stiprinant Lietuvos bendradarbiavimą su šiuo regionu. Dabar yra aktyvi ryšių mezgimo stadija, atidarėme diplomatines atstovybes Seule, Singapūre, Australijoje“, – tvirtino parlamento pirmininkė.

Parlamento vadovė Taivane lankosi su 14 Lietuvos įmonių ir keturių verslo asociacijų atstovais, misijos tikslas – bendradarbiavimo galimybių plėtra informacinių technologijų ir inovacijų srityse.

Taivane numatoma pasirašyti sveikatos srities ir dvigubo apmokestinimo išvengimo susitarimo memorandumus.

Iš Taivano V.Čmilytė-Nielsen vyks į Japoniją, kur parlamente surengs susitikimų, o Čiunės Sugiharos gimtajame Mino mieste atidarys didžiausią metų Lietuvos kultūrinį renginį Japonijoje „Lithuania NOW“.

Kinija demokratinį ir savarankišką Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, kurią vieną dieną ketina susigrąžinti, ir neleidžia kitoms šalims vienu metu pripažinti ir Pekino, ir Taibėjaus.

2021 metais Vilniui leidus Taibėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę Lietuvos sostinėje, šis žingsnis sukėlė Kinijos nepasitenkinimą – Pekinas apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą bei importą. Dėl to ES praėjusių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius