-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 16 /2012 11 17

Seimo vicepirmininkais tapo dėl sukčiavimo teisiamas Vytautas Gapšys ir rinkėjų balsų pirkimu oponentų įtartas Kęstas Komskis

Naujos kadencijos Seimui pirmame posėdyje, kuris užsitęsė iki išnaktų, pavyko išrinkti ne tik Seimo pirmininką, bet ir penkis jo pavaduotojus. Jais tapo „darbietis“ Vytautas Gapšys, „tvarkietis“ Kęstas Komskis, socialdemokratai Algirdas Sysas ir Gediminas Kirkilas bei konservatorė Irena Degutienė.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sukčiavimu Darbo partijos byloje kaltinamas Vytautas Gapšys slaptame balsavime sulaukė 78 balsų palaikymo. 50 Seimo narių balsavo prieš jo tapimą Seimo pirmininko pavaduotoju. 3 biuleteniai rasti sugadinti.

Menkiausio palaikymo sulaukė „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatas Kęstas Komskis. Už jį balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 56 parlamentarai, du biuleteniai sugadinti.

Gediminą Kirkilą slaptame balsavime palaikė 98 parlamentarai, prieš buvo 33.

Algirdas Sysas sulaukė 93 Seimo narių balsų palaikymo. Prieš jo kandidatūrą pasisakė 38 Seimo nariai.

Konservatorių kandidatę į Seimo pirmininko pavaduotojas, buvusią  Seimo pirmininkę Ireną Degutienę balsavime palaikė  daugiausia – 113 parlamentarų, 17 balsavo prieš, 2 biuleteniai sugadinti.

Tam, kad taptų Seimo vicepirmininkais parlamentarams reikėjo sulaukti 71 parlamentaro palaikymo slaptame balsavime.

Prašosi išgerti

Seimas vicepirmininkų kandidatūras pradėjo svarstyti nuo socdemo A.Syso.

Jam buvo užduoti klausimai apie Seimo darbuotojų dirbamus viršvalandžius ir prekybą alkoholiu parlamento kavinėse.

„Jūs siūlote išimti ir girą?“, – juokavo A.Sysas. Pasak jo, alkoholiu Seime galėtų būti prekiaujama tik per šventes, bet dėl to dar turėtų sutarti Seimo Valdyba.

A.Syso nuomone, didžiausia Seimo vadovybės užduotis yra parlamento prestižo kėlimas. „Reikėtų aplenkti bent jau Vyriausybę“, – kalbėjo A.Sysas.

Taip pat A.Sysas sulaukė daug klausimų apie socialines garantijas, nes anksčiau jis nuolat dirbdavo Seimo Socialinių reikalų komitete. Opozicijai rūpėjo ir kandidato atsakymai į klausimus, ar anksčiau opozicijai tekdavę Seimo Etikos ir procedūrų, Antikorupcijos komisijų bei Seimo Audito komiteto vadovų postai. A.Sysas tiesiai į šiuos klausimus neatsakė.

Socialdemokratų atstovas Juozas Olekas ragino balsuoti už A.Sysą, sakydamas, kad jo patirtis labai pasitarnaus. „Matome, kad mūsų posėdžiai užtrunka, gero darbo pasidalijimo ir pareigų pasiskirstymo mums labai reikia. A.Sysas yra energingas žmogus, sukaupęs tam tikrą patirtį, todėl manau, kad jis bus labai naudingas“, – pabrėžė jis.

Rūkalius G.Kirkilas nenorėtų kuruoti sveikatos srities

Kito socialdemokratų kandidato į Seimo pirmininko pavaduotojus, buvusio premjero G.Kirkilo buvo klausiama, kurios  srities Seime jis nenorėtų kuruoti. „Esu silpnas specialistas sveikatos srityje, nes esu rūkorius, nors ir sportuoju“, – atsakė G.Kirkilas.

Savo ruožtu G.Kirkilas akcentavo, kad jam imantis šių pareigų svarbiausia užtikrinti, kad Lietuva gerai pasirodytų pirmininkaudama ES.

Remigijus Šimašius socialdemokrato klausė, kada būtų įmanoma tikėtis Seimo pirmininko pavaduotojo postą gauti ir liberalams. „Kol kas I.Degutienė sėkmingai atstovaus opozicijai, bet ateityje gal ir bus išplėstas opozicijos atstovavimas“, – atsakė kandidatas.

Siūlydami palaikyti G.Kirkilo kandidatūrą parlamentarai gyrė jo sugebėjimą tartis ir susitarti. Irena Šiaulienė politiką lygino su Dzeusu, kuris paėmė Europą.

Savo ruožtu konservatorė Rasa Juknevičienė  teigė kalbėsianti apie Seimo vadovybės formavimą apskritai. Pasak jos, G.Kirkilas yra  „vienas iš geresnių, jei ne geriausias kandidatas, ką gali pasiūlyti ši koalicija“. Tuo tarpu kur kas daugiau klausimų jai kelia kiti kandidatai į Seimo vicepirmininkus. Pasak R.Juknevičienės, jie tarptautinėje arenoje formuos negerą Lietuvos įvaizdį.

Be to, R.Juknevičienė teigė, kad šios dienos posėdis jai priminė Sovietų okupacijos metų valdžią, kai skamba daug plojimų, daug gražių kalbų, o „užkulisiuose vyksta ES pinigų dalybos“.

„Įtariamieji ir teisiamieji jau sutarė kartu dirbti prieš tiesą“, – taip R.Juknevičienė atsiliepė apie Viktoro Uspaskicho viešą pažadą balsuoti prieš Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės panaikinimą. Kreipdamasi į socialdemokratus ji pareiškė: „Jūs tampate šios nešvarios, nesąžiningos politikos priedanga“.

Atsakydamas į R.Juknevičienės kalbą socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis paragino ją ir konservatorius „išeiti iš Šaltojo karo mentaliteto“.

V.Gapšys teigia, kad suderins darbą ir lakstymą į teismą

Prisistatydamas Vytautas Gapšys visiems priminė, kad Seime dirba antrą kadenciją ir jo patirtis leidžia grįžti į Seimo valdybą, kurioje praėjusią kadenciją dirbo kaip opozicijos lyderis.

Konservatorius Kęstutis Masiulis paklausė, kaip kandidatas derins Seimo pirmininko pavaduotojo darbą su lakstymu į teismus pirmadieniais ir penktadieniais.

„Grafiką nustato teismai, teismų darbą gerbsiu“, – trumpai atsakė V.Gapšys.

Paklaustas, ar pats balsuotų už žmogų, kuris įtariamas sunkiais nusikaltimais, V.Gapšys atšovė, kad yra nekaltumo prezumpcija. 

„Darbietė“ Loreta Graužinienė paklausė, ar jam nebūtų geriau vadovauti Europos reikalų komitetui. „Manau, kad jeigu prireiks, savo žiniomis prisidėsiu būdamas Seimo pirmininko pavaduotoju. Taip sutarta, kad komitetui, jei bus išrinktas, vadovaus G.Kirkilas“, – atsakė „darbietis“.

K.Masiulis pareiškė, kad jam baisu pagalvoti, ką ambasadoriai apie Seimo vadovybę pasakos delegacijoms, kurios lankysis Seime. „Nemanykite, kad tai asmeninis V.Gapšio reikalas. Gindami parlamentą nuo vadovų, kurie turi problemų, mes giname Seimą kaip simbolinę instituciją, kuri neša simbolinį krūvį, kuris nuo šiandien taps kriminaliniu. Pirmininke, kodėl jūs neturėjote stuburo kaip prezidentė? Jūs šito stuburo neturėjote“, – kalbėjo K.Masiulis.

L.Graužinienė agitavo už V.Gapšį, sakydama, kad 2008-aisiais komisija sprendė dėl jaunojo „darbiečio“ teisinio imuniteto panaikinimo ir nusprendė nesiūlyti to daryti.

„Apie Vytautą. Labai džiaugiusi, kad Darbo partija siūlo už jį balsuoti, mes vienintelė frakcija, kuri pasiūlė jaunimo atstovą. Vytautas labai kompetetingas, jaunas, turintis patirties politikoje, jis pateisins viltis“, – sakė ji.

V.Uspaskichas: reikia sutvarkyti teisėsaugą, o tada kalbėti apie teisę

Darbo partijos frakcijai vadovausiantis partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas parlamentarams dėstė, kad V.Gapšys vertas „ne tik apkalbų, pagyrų, bet ir tapti Seimo pirmininko pavaduotoju“.

„Prieš dešimt metų mes girdėjome apie nekaltumo prezumpciją, dabar užmiršome šiuos žodžius, ypač tada, kai padovanojome “Mažeikių naftą„, kai A.Kubilius buvo pirmą kartą premjeras ir pardavė visą naftotiekį, už “Geonaftos„ pinigus pardavė “Geonaftą„, apie Panevėžį jau nekalbant ir apie kitus dalykus. Lietuvos teisėsauga dirba blogai, iškelia bylą ir numarina. Reiškia, reikia sutvarkyti iš pradžių teisėsaugą, o tada kalbėti apie teisę. Gerbiamieji, ateina laikas padaryti nuo pradžios... Norint nuteisti, padarom instituciją, kuri galės kokybiškai tai padaryti. O dabar nekalbėkit apie tai“, – iš tribūnos kalbėjo V.Uspaskichas.

K.Komskis nerado laiko gintis

Prisistatydamas Seimui „tvarkietis“ Kęstas Komskis teigė nenorįs klabėti apie jam kritusius įtarimus galimai pirkus rinkėjų  balsus.

„Neturiu laiko ir nepradėsiu Seimo posėdyje savęs ginti“, – pareiškė K.Komskis.

Pasak jo, jį jau apgynė Konstitucinis Teismas, nenustatęs reikšmingų rinkimų įstatymų pažeidimų Šilutės-Pagėgių vienmandatėje apygardoje. Pasak jo, VRK pirmininko Zenono Vaigausko pareiškimas, kad šioje apygardoje rinkimų rezultatai kelia daug abejonių, tėra politikavimas.

Konservatoriai domėjosi, kaip kandidatas į Seimo vicepirmininkus kovos su korupcija ir kaip jam toje kovoje padės „Pagėgių aplinka“. „Už tą pačią kontrabandą aš pasiūliau griežtinti baudas. Manau, tie klausimai būtų išspręsti“, – pareiškė K.Komskis.

Parlamentaras guodėsi pats kaltinimus dėl kontrabandos ar rinkėjų papirkinėjimo dar pakenčia, tačiau tai esą labai veikia jo šeimą.

„Politikai šiuos keturis metus daugiau rėmėsi paskalomis, o ne tikrais faktais“, – apgailestavo kandidatas.

Konservatorius Mantas Adomėnas kandidato klausė tiesmukiškai: „ar nutrauksite ryšius su kontrabandos tinklu?“

„Už šmeižimą jums reiktų sėsti į kalėjimą“, – įpykęs atrėžė K.Komskis konservatoriui.

Tačiau konservatoriai nesiliovė talžę klausimais kandidato. Agnė Bilotaitė pasiteiravo, ar Kaliningrado universitete, kurį baigęs tvirtina K.Komskis, jis išties yra apsilankęs tik du kartus – nuvežti dokumentus ir pasiimti diplomo.

„Normaliai baigiau. Normalūs buvo pažymiai. Aišku, galėjo būti ir geresni“, – atsakė kandidatas į parlamento vicepirmininkus.

Paklaustas, kokioje srityje labiausiai norėtų dirbti, K.Komskis pareiškė „dirbsiąs ten, kur pasiųs“.

Eduardas Šablinskas paprašė kandidato pridėjus ranką prie širdies pasakyti, kad jis nekaltas. K.Komskis prie širdies rankos nedėjo, bet patikino esąs nekaltas, nes visada gaudavo leidimus dirbti su slapta informacija.

Opozicijos kandidatė į Seimo pirmininko pavaduotojas Irena Degutienė sakė, kad parlamentarai turėtų suvokti, kad nuo jų priklauso, koks bus Seimo įvaizdis ir kokius darbus pavyks nuveikti. „Bent jau išmokime vienas kitą klausyti ir įsiklausyti“, – pridūrė ji.

I.Degutienė sakė, kad priekaištai, jog praėjusios kadencijos Seimas nesužibėjo vykdydamas Konstitucinio Teismo nutarimus, turėtų būti skirti socialdemokratų atstovui Česlovui Juršenui, kuris valdybos sprendimu buvo už tai atsakingas.

„Nenoriu sutikti su kritika, kad per mažai buvo KT sprendimų vykdymo per praėjusią kadenciją“, – sakė konservatorė.

Seimo nariai nusprendė nebegaišti laiko ir nebeuždavinėti klausimų I.Degutienei.

V.Gapšys tapo pirmuoju vicepirmininku

Seimo pirmininkas pasiūlė šeštadienio naktį suspėti nuspręsti ir dėl V.Gapšio paskyrimo pirmuoju jo pavaduotoju. Konservatoriai prašė šį sprendimą priimti kitame Seimo posėdyje antradienį. Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys siūlė pailsėti tik pusvalandį.

„Jeigu jūs norite čia nakvoti, tai čia jūsų reikalas, bet juk suprantate, kad vis tiek jis bus išrinktas“, – į konservatorius kreipėsi Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Siūlydami dar šiąnakt nuspręsti dėl V.Gapšio skyrimo būsimi valdančiosios koalicijos partneriai dievagojosi besielgę garbingai ir palaikę I.Degutienę rinkimuose į vicepirmininkės postą ir tikino, kad už tai konservatoriai turėtų nežlugdyti jų planų.

Galiausiai balsavimu nuspręsta pertraukos nedaryti.

„Mes čia kalbame apie valstybės įvaizdį. Dabar aš suprantu, kad Seimas tampa įtariamųjų slaptaviete. Tauta kitaip nesupras“, – apeliuodama į socialdemokratų frakciją sakė konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Svarstant nutarimą dėl V.Gapšio skyrimo pirmuoju Seimo pirmininko pavaduotoju Seimo treneriu jau juokais vadinamas parlamento vadovas V.Gedvilas sakė jį pasirinkęs dėl gabumų, patyrimo, organizuotumo.

Po pateikimo nutarimo projektui buvo pritarta.

Konservatoriai toliau tvirtino, kad skirti V.Gapšį Seimo pirmuoju pirmininku, „Seimo karūnos perlu“ būtų amoralu.

„Labai yra paprastas dalykas. Tiems, kurie kalba apie moralę, reikia pirma pažiūrėti į save. Reikia nuteisti save pirmiausia dėl daugumos nusikaltimų, o paskui galima teisti kitus“, – jiems atrėžė V.Uspaskichas.

Kęstutis Daukšys pridėjo dar daugiau priminęs, kad Darbo partija prieš kelerius metus nebuvo kitokia, o tuomet, pasak jo, konservatoriai patys „darbiečius“ kvietė bendradarbiauti.

Nutarimui pritarta ir po svarstymo.

Valandą diskutavęs Seimas galutinai nutarė, kad Seimo pirmuoju pirmininku turi tapti sukčiavmu kaltinamas V.Gapšys. Jo kandidatūrą palaikė 76 Seimo nariai, prieš buvo 26, susilaikė Linas Balsys, Rima Baškienė ir konservatorius Emanuelis Zingeris.

Už V.Gapšio skyrimą Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju balsavo visi formuojamos valdančiosios daugumos atstovai. Taip pat V.Gapšį palaikė „Drąsos kelio“ atstovai Neringa Venckienė ir Jonas Varkala.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius