-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 05

Seimui – kritika dėl svarstomų žmogaus teises esą pažeidžiančių ir diskriminaciją skatinančių iniciatyvų

Grupė Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) narių kritikuoja kelis Seime svarstomus įstatymų pakeitimus kaip homofobiškus ir esą pažeidžiančius pagrindines mažumų laisves bei skatinančius diskriminaciją. Lietuvos parlamentas kviečiamas atmesti tokius siūlymus.
Eitynių „Už lygybę“ akimirka
Eitynių „Už lygybę“ akimirka / Rūtos Strakšaitės nuotr.

„Šios iniciatyvos tiek rimta ataka prieš pažeidžiamos mažumos norą naudotis pagrindinėmis laisvėmis, tiek bendras diskriminacijos skatinimas. Jų neturėtų būti parlamente, kuris geria demokratijos principus ir žmogaus teise“, – rašoma šią savaitę paskelbtame pareiškime, kurį pasirašė 20 parlamentarų.

Pasirašiusieji atstovauja įvairioms politinėms jėgoms – daugiausia socialistams, taip pat – centro dešiniajai Europos liaudies partijai, Europos liberalų ir demokratų aljansui, kairiesiems. Tarp jų – penki švedai, keturi lenkai, po tris danus ir islandus, du prancūzai, turkė, ispanė, Andoros politikė.

Tiesa, paskelbusieji pareiškimą sudaro tik nedidelę dalį EPTA, kurioje dirba 321 narių ir tiek pat jų pavaduotojų. Pareiškime pažymėta, kad jis atspindi tik pasirašiusiųjų poziciją.

„Lietuvos parlamentas rudens sesijoje rengiasi svarstyti keturias homofobiškas ir transfobiškas iniciatyvas: visišką lyties keitimo uždraudimą, draudimą įsivaikinti tos pačios lyties asmenų poroms, Baudžiamojo kodekso pataisą, pagal kurią "homoeksualumo kritika" nebūtų laikoma neapykantos kalba, ir administracinę atsakomybę už konstitucinių moralinių ir šeimos vertybių nuvertinimą, taip pat – už viešus renginius, besikertančius su visuomenės morale“, – rašoma pareiškime.

Be to, primena parlamentarai, Seimas ketina priimti pataisą, kad viešų susirinkimų organizatoriai turėtų padengti išlaidas saugumui ir viešajai tvarkai užtikrinti.

„Dėl to seksualinių mažumų eitynės taptų praktiškai neįmanomos dėl įtūžusių oponuojančių homofobų grupių ir didžiulių išlaidų reikalaujančių saugumo reikalavimų“, – tvirtina politikai.

Todėl jie ragina ETPA priklausančius lietuvius (jų tėra keturi) aktyviai oponuoti šioms pataisoms, o Seimą – jas atmesti.

Dar pavasarį Seimas po pateikimo pritarė keliems įstatymų projektams, susijusiams su seksualinių mažumų teisėmis. Pritarta „tvarkiečio“ Petro Gražulio parengtai Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisai, kuria būtų numatytos baudos už „konstitucinių dorovinių vertybių niekinimą, visuomenės dorovei prieštaraujančių renginių organizavimą“.

Taip pat pritarta Civilinio kodekso ir Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektams, kurie, anot autorių, turėtų užkirsti kelią homoseksualams globoti ar įsivaikinti vaikus.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tokius siūlymus įvertino kaip kenkiančius Lietuvos įvaizdžiui.

Strasbūre veikiančiai Europos Tarybai priklauso 47 demokratinės valstybės. Įkurta 1949 m., ji yra seniausia Europos valstybes vienijanti organizacija. Iš visų žemyno valstybių nepriklauso tik Baltarusija (1993-1997 m. turėjo stebėtojo statusą ir iki šiol išlieka oficiali kandidatė tapti organizacijos nare).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius