Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 10 /13:33

Parlamentarams pristatytas kitų metų biudžetas: opoziciją nustebino deficito dydis

Parlamentarams antradienį pateiktas 2024 m. valstybės biudžeto projektas. Nors Vyriausybė suplanavo daugiau atriekti ir išmokų gavėjams, ir biudžetinio sektoriaus atstovams, opozicijos atstovai pastabų turėjo. Kai kuriuos iš jų nustebino ir suplanuotas deficito dydis.

Toliau biudžetas bus svarstomas Seimo komitetuose.

„Po kelerių metų neramumų, manau, kad 2024 m. biudžetas leis realiai žmonėms pajusti ekonomikos augimą“, – Seimo posėdyje antradienį pristatydama biudžetą sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Ji priminė, kad vienas iš esminių kriterijų, kuriuo buvo remtasi formuojant biudžetą, buvo nuostata, jog 2024 m. Europos Sąjungoje grįžtama prie fiskalinės drausmės, o tai reiškia, kad valstybės biudžeto deficito riba turi neperžengti 3 proc.

„Šios ribos reikia neperžengti ne tik faktiškai, kai baigsis 2024-ieji metai ir matysime realų faktą, bet taip pat ir formuojant valstybės biudžeto projektą šiuo metu“, – sakė G.Skaistė.

Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

Suplanuota, kad valdžios sektoriaus deficitas kitąmet turėtų siekti 2,9 proc., kai pagal Mastrichto kriterijų jis neturi viršyti 3 proc.

Šiais metais deficitas turėtų neviršyti 2 proc., nors anksčiau planuota, kad gali siekti ir 4,9 proc.

Kitąmet valstybės biudžeto pajamos sieks 17 mlrd. eurų, išlaidos – 20,5 mlrd. eurų.

Kvietė „nemanipuliuoti skaičiais“

Mišriai Seimo narių frakcijai priklausantis Artūras Skardžius kėlė klausimą dėl pažangos lėšų perskirstymo.

„Noriu paklausti dėl Vyriausybės ir kitų institucijų teisės vykdant biudžetą. Įrašyta, kad jos turi teisę perskirstyti 2024 m. pažangos lėšas. Jos nėra mažos – 735 mln. eurų tarp devynių ministerijų. Tai jūs vos ne milijardą sutarėte be Seimo tarpusavyje kaip norėsite pirmyn atgal stumdyti. Ar aš teisingai supratau ir kodėl jūs tokį didelį kapšą pinigų paliekate tarpusavio žaidimams?“, – klausimą kėlė A.Skardžius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Skardžius

Į tai G.Skaistė sureagavo pabrėždama, kad tokia praktika nėra nauja, o tam tikras lankstumas institucijoms sprendžiant dėl lėšų panaudojimo yra reikalingas.

„Tai nėra nauja, tiesiog pagal naują strateginio valdymo metodiką viskas yra sudėta per pažangos programas ir priemones“, – akcentavo ji.

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės narys Aidas Gedvilas biudžetą vadino „gražių skaičiukų rinkiniu“.

„Kviečiu neveidmainiauti kalbant, kad Lietuvoje ekonomika stiprėja, didėja eksporto apimtys ir panašiai. Pernai infliacija mūsų valstybėje pasiekė neregėtas aukštumas, tad kam girtis didėjančiais atlyginimais, jei po jų padidinimo mūsų gyventojai gali sau leisti vis mažiau, o pusė važiuoja į Lenkiją apsipirkti? (...) Ar jūs negalvojate, kad ne skaičiukai gerina gyvenimą, o tai iš kur jie atsiranda, kiek sukuria potencialo pajamoms uždirbti?“, – klausė A.Gedvilas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aidas Gedvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aidas Gedvilas

Finansų ministrė sureaguodama sakė, jog tai „turbūt yra retorinis klausimas“. Infliacija, kaip nurodė ji, praėjusiais metais nebuvo vien Lietuvoje patirtas reiškinys, tačiau šiais metais prognozuojama palankesnė situacija.

„Infliacijos augimas buvo beprecedentis ir daugumoje valstybių realios žmonių pajamos praėjusiais metais neaugo. Lietuva - ne išimtis, nes infliacija buvo ženkli. Kalbant apie ateinančius metus, prognozuojama, kad vidutinis darbo užmokestis augs apie 6,5 proc., kai vidutinė metinė infliacija bus 2,9 proc. Jei prielaidos pasitvirtins, tai reiškia, kad žmonių perkamoji galia augs“, – nurodė ji.

Tuo metu Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narį Algirdą Butkevičių nustebino suplanuotas valdžios sektoriaus deficitas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius

„Kodėl surinkus beveik milijardą eurų viršplaninių pajamų į biudžetą ir 400 mln. į savivaldybių biudžetą šie pinigai nebuvo atidėti į tam tikrą rezervą tam laikui, kai bus mažesnė infliacija, mažiau bus surenkama pajamų iš pridėtinio vertės mokesčio?“, – klausė A.Butkevičius.

Tačiau G.Skaistė nurodė, kad viršplaninės pajamos buvo panaudotos deficito amortizavimui šiais metais.

„Deficitas rengtame 2023 m. biudžeto projekte buvo suplanuotas 4,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto, o rezultatas yra 1,9 proc. Tai reiškia, kad viršplaninės pajamos buvo panaudotos deficito amortizavimui. Tad, kad šių metų biudžete skolintis reikės mažiau, nes pajamų surinkta daugiau“, – nurodė ministrė.

Klausimai dėl kelių

Seimo narys Tomas Tomilinas iš Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ kėlė klausimą dėl didesnio lėšų skyrimo neformaliajam vaikų ugdymui.

„Ar planuojama didinti kultūros krepšelį ir kitas programas, kurios yra susijusios su neformaliu vaikų užimtumu?“, – sakė T.Tomilinas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Tomilinas

Finansų ministrė teigė, kad detalių biudžeto eilučių pakomentuoti negali, tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija turi teisę perskirstyti lėšas tarp skirtingų programą.

„Galėsime padiskutuoti ir jei bus konstruktyvių pasiūlymų, manau, kad galėsime Vyriausybės patobulintame projekte į tai atsižvelgti“, – žadėjo ministrė.

Tuo metu „darbietis“ Viktoras Fiodorovas teiravosi dėl kelių finansavimo. Jis priminė Susisiekimo ministerijos išsakytą poziciją, jog norint, kad kelių būklė neblogėtų, tam reikia skirti po 900 mln. eurų kasmet iki pat 2030 metų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas

G.Skaistė replikavo, kad yra atviras klausimas, kaip „viską sufinansuoti“.

„Poreikiai turi sutapti su galimybėmis. Vyriausybė, įvertinusi visus poreikius ir atsižvelgdama, kad yra priimtas laikinojo solidarumo įnašo įstatymas, kuris leidžia dalį lėšų investuoti iš kitų šaltinių, pasiūlė kelių finansavimui skirti 715 mln. eurų, iš jų 543 mln. eurų yra Kelių priežiūros programos lėšos, 130,5 mln. eurų – solidarumo mokesčio lėšos“, – nurodė G.Skaistė.

Kas suplanuota biudžete

Socialinei apsaugai iš biudžeto bus skiriama 10 mlrd. eurų, sveikatos apsaugai – 3,8 mlrd. eurų, švietimui – 3,8 mlrd. eurų, bendroms valstybės paslaugoms – 2,4 mlrd. eurų.

Gynybai atriekta 2,1 mlrd. eurų., ekonomikai – 1,9 mlrd. eurų, viešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai – 932 mln. eurų, poilsiui, kultūrai ir religijai – 823 mln. eurų, aplinkos apsaugai – 403 mln. eurų, būstui ir komunaliniam ūkiui – 577 mln. eurų.

Suplanuota, kad pensijos turint būtinąjį stažą augs 70 eurų, vaiko pinigai – 10,5 euro, o dėl minimalios mėnesio algos ir neapmokestinamųjų pajamų dydžio augimo iki 1 vidutinio darbo užmokesčio gaunantiems žmonėms pajamos „į rankas“ padidės 75,22 euro.

Mokytojams vidutiniškai atlyginimai kitais metais augs 267 „į rankas“ (iš jų nuo sausio 1 d. – 130 eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius