-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13

Seinų „Žiburio“ gimnazija teisybės sieks teisme

Šiais mokslo metais lietuviškai Seinų „Žiburio“ gimnazijai finansavimas pagerėjo, o skolą – beveik pusę milijono eurų už 2015-uosius mokslo metus – įstaiga tikisi išsiieškoti per teismą.
Moksleiviai
Asociatyvinė nuote. Moksleiviai / Scanpix

Seinų „Žiburio“ gimnaziją šiemet lanko 115 mokinių – daugiausia per 11-ka darbo metų. Nauja miesto valdžia šiemet skyrė ir visą finansavimą, priklausantį tautinės mažumos mokyklai.

Iki šiol mokslo įstaigai, kurioje veikia ir darželis, už vaikus, gyvenančius ne savivaldybės teritorijoje, valdžia pinigų nepervesdavo. Savivaldybės skola siekia beveik pusę milijono eurų.

Gimnaziją nuolat gelbsti Lietuva, šiemet skyrusi daugiau nei 80 tūkstančių eurų.

„Šiuo metu naujas savivaldybės vadovas bandė už 2015 metus atiduoti visą sumą, bet taryba nepritarė. Labai keista, kodėl taryba veikia ne pagal Lenkijos įstatymus. Šiuo metu pateikėm ieškinį į teismą ir bylinėsimės“, – teigia Seinų „Žiburio“ gimnazijos direktorius Algirdas Vaicekauskas.

Gimnazijos vadovas skundžiasi ir lietuvių kalba leidžiamų vadovėlių stygiumi. Lenkijoje prieš septynerius metus buvo pakeistos mokymo programos, bet nuo ketvirtos klasės mokiniai mokosi iš lenkiškų vadovėlių.

„Situacija nepasikeitė ir po metų, gali būti, kad vadovėlių klausimas bus visiškai neaktualus. Neaktualus ta prasme, kad reikės vėl naujų vadovėlių. Girdime, kad Lenkija vėl keičia švietimo sistemą“, – teigia A. Vaicekauskas.

Nemažos problemos užgulė ir Punsko Kovo 11-osios licėjų, į kurį atėjo dvidešimčia mažiau moksleivių nei pernai – 57.

„Mažėja mokytojų krūvis, sunku išlaikyti įdarbinimą pilnu krūviu, buitinės problemos didėja, mažėja dotacija iš ministerijos, kurią mes gauname“, – problemas vardija Punsko Kovo 11-osios licėjaus direktorė Irena Marcinkevičienė.

Mažėjant finansavimui licėjus moksleiviams negali pasiūlyti ne visų dalykų mokymo, todėl jie priversti lankyti privačias pamokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius