2013 09 13

Seksualinių mažumų atstovai neprisibeldžia pas Dalią Grybauskaitę – tik pradėjus domėtis 15min.lt įvyks susitikimas su patarėjais

Lietuvos gėjų lyga (LGL) porą mėnesių niekaip negalėjo prisibelsti pas prezidentę Dalią Grybauskaitę. Nors jos atstovai šią vasarą jau dusyk prašėsi priimami šalies vadovės pokalbiui apie tuomet dar tik planuotas eitynes „Už lygybę“, rekomendacijas kovai su seksualinių mažumų diskriminacija ir galimybę įkurti specialią darbo grupę, susitikti jiems pavyks tik situacija pradėjus domėtis portalui 15min.lt.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Portalas 15min.lt sužinojo, kad organizacijos atstovai sulaukė skambučio iš Prezidentūros ir kitą trečiadienį susitiks su valstybės vadovės patarėjais.

„Galbūt iki jos nenueina tikroji informacija, todėl norime pristatyti situaciją“, – portalui 15min.lt sakė LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko.

Norėtų prezidentės užtarimo

Lesbiečių, gėjų, biseksualių ir transseksualių (LGBT) Lietuvos piliečių interesams atstovaujanti nevyriausybinė pelno nesiekianti organizacija dar liepos pradžioje kreipėsi į D.Grybauskaitę su prašymu rasti laiko susitikti.

Aktyvistai tikėjosi aptarti Seime kilusias iniciatyvas teikti įstatymų pataisas, susijusias su seksualinėmis mažumomis, teisinius ginčus dėl „Baltic Pride 2013“ eitynių organizavimo, Europos Sąjungos (ES) ir Europos Tarybos (ET) atstovų pastabas, kitus LGBT aktualius klausimus.

Rašte jie paminėjo ET Ministrų komiteto rekomendacijas valstybėms narėms dėl priemonių kovai su diskriminacija seksualinės orientacijos ar lytinio tapatumo pagrindais įgyvendinimą Lietuvoje, ES Pagrindinių teisių agentūros piliečių apklausos rezultatus, Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos atliekamai Visuotinei periodinei apžvalgai LGL ir „ILGA-Europe“ pateiktą ataskaitą dėl LGBT padėties Lietuvoje, taip pat – darbo grupės LGBT teisių klausimais įkūrimo perspektyvas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vladimiras Simonko
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vladimiras Simonko

„Tikimės, jog rasite laiko susitikimui, bei manome, kad dirbdami kartu dar labiau prisidėtume prie tinkamo Lietuvos LGBT piliečių teisių užtikrinimo“, – vylėsi raštą pasirašęs V.Simonko.

Nesulaukę jokio atsako, savo raštą LGL aktyvistai pakartojo rugpjūčio viduryje. Iš jo teko išbraukti eitynes „Už lygybę“, mat jos, nepaisant teisinių peripetijų ir protestų, liepos pabaigoje sėkmingai įvyko. Atsakymo iš Prezidentūros jie sulaukė tik šiomis dienomis, kai situacija pradėjo domėtis portalas 15min.lt.

Dalia Grybauskaitė: mažumų teisės Lietuvoje nepažeidžiamos

Prieš porą mėnesių D.Grybauskaitė tikino, kad Lietuvoje homoseksualai nėra diskriminuojami, o šalis nėra padariusi jokių mažumų teisių pažeidimų. Taip ji kalbėjo per spaudos konferenciją Strasbūre, kur liepos pradžioje Europos Parlamentui (EP) pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus.

Klausimą dėl homoseksualų teisių prezidentė iš Europos šalių žurnalistų išgirdo vieną pirmųjų. D.Grybauskaitė užtikrino, kad Lietuvoje visi piliečiai lygūs, tai įtvirtinta šalies Konstitucijoje.

„Norėčiau paminėti, kad Lietuvoje visos mažumos traktuojamos lygiai, – aiškino ji. – Jokių išimčių, privilegijų ar diskriminacijų mūsų įstatymai nenumato. Vadinasi, visos mažumos yra traktuojamos vienodai.“

Lietuvos gėjų lygos raatas Daliai Grybauskaitei
Lietuvos gėjų lygos raštas Daliai Grybauskaitei

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos atžvilgiu nėra pareikšti jokie kaltinimai pažeidus mažumų teises.

Vėliau Briuselyje, žurnalistams komentuodama teismus dėl „Baltic Pride“ eitynių vietos, valstybės vadovė nuo ilgesnių komentarų išsisuko, tik pabrėžė, kad teismų sprendimus reikia vykdyti.

Kroatijos vadovas kalbės homoseksualų renginyje

„Suprantame situaciją, kurioje atsidūrė prezidentė. Galbūt iki jos nenueina tikroji informacija apie LGBT padėtį Lietuvoje, – kalbėjo V.Simonko. – Sureagavome į žodžius, kad Lietuvoje diskriminacijos nėra, su kuo iš esmės nesutinkame. Esame pasiruošę pristatyti FRA duomenis, kad Lietuvoje seksualinių mažumų atstovų teisės pažeidžiamos labiausiai visoje Europoje. Buvo nuoširdus noras informaciją pateikti iš pirmų lūpų, bet – jokios reakcijos.“

Lietuvoje seksualinių mažumų atstovų teisės pažeidžiamos labiausiai visoje Europoje. Buvo nuoširdus noras informaciją pateikti iš pirmų lūpų, bet – jokios reakcijos.

Anot pašnekovo, Lietuvos prezidentai vengia kalbėti šia tema. D.Grybauskaitei teko keletą kartų pakomentuoti, nes ji klausimų sulaukė net EP posėdžių salėje, bet nuoširdus noras parodyti pagarbą šiems piliečiams esą neatsiranda.

„O štai Kroatijos prezidentas spalio pabaigoje kalbės ILGA metinėje konferencijoje Zagrebe“, – sakė V.Simonko.

Nenorėjo daryti spaudimo teismui

Šalies vadovės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė patvirtino, kad abu LGL prašymai buvo gauti. Po pirmojo susitikimo neskubėta organizuoti, nes raštas atėjo prieš pat teismą dėl eitynių „Už lygybę“ vietos. „Nenorėjome kaitinti atmosferos. Susitikimas būtų buvęs tiesioginis spaudimas teismui“, – portalui 15min.lt sakė ji.

Anot D.Ulbinaitės, prezidentė nuolat sulaukia prašymų susitikti ir susitinka su įvairiomis bendruomenėmis. Tačiau ji pasiūlė pirmiausia pasikalbėti su patarėjais – būtent toks susitikimas ir įvyks.

Kaip portalą 15min.lt informavo prezidentės spaudos tarnyba, į pirmą raštą buvo atsakyta telefonu dar liepą, o į antrą „bus atsakyta pagal Viešojo administravimo įstatymo nustatytą tvarką ir terminus“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius