Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 18 /15:10

Seksualinių mažumų eitynės „Už lygybę“: rekordinis dalyvių skaičius, pareigūnai sulaikė šešis asmenis

Šią savaitę Lietuvoje vykstantį „Baltic Pride“ festivalį šeštadienį vainikavo lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų (LGBT) bei juos palaikančių eitynės Vilniaus centre. Tai trečios tokios eitynės Lietuvoje.
Baltic Pride 2016 eitynės „Už lygybę!“
Baltic Pride 2016 eitynės „Už lygybę!“ / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Papildyta 15.10 val. Eitynių dalyviai pradeda skirstytis iš Sereikiškių parke vykusio renginio. Jokių incidentų ar vertų paminėti įvykių neužfiksuota. Atsižvelgiant į konkrečias aplinkybes, sustiprintos policijos pajėgos palaipsniui baigia darbą.

VIDEO: Policija: per eitynes sulaikyti 6 asmenys, vienas jų turėjo peilį

Papildyta 14.29 val. Vilniuje šeštadienį vykusiose seksualinių mažumų eitynėse „Už lygybę“ dalyvavo nuo 1,5 iki 2 tūkst. žmonių, BNS informavo Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius.

Pasak jo, eitynės praėjo be rimtesnių incidentų, šeši žmonės buvo sulaikyti, bet ikiteisminių tyrimų nepradėta. Vienas policijos išvežtas vyras turėjo kiaušinių pakuotę ir atsisakė su ja keliauti namo, toliau nuo eisenos, kitas – turėjo peilį ir šlapinosi viešoje vietoje, dar du girti vyrai kabinėjosi prie aplinkinių žmonių. Vėliau dar du necenzūrine leksika pasižymėję asmenys buvo sulaikyti prie Bernardinų sodo.

VIDEO: Seksualinių mažumų eitynės Vilniuje neapsiėjo ir be priešininkų šūksnių

Taip pat policija pastebėjo skraidyklę, jos operatorius buvo rastas ir įvykdė reikalavimą jį nuleisti.

Eitynėse dalyvavo keli užsienio šalių ambasadoriai, tarp jų – Izraelio atstovas Amiras Maimonas, Norvegijos ambasadorius Dagas Malmeras Halvorsenas – bei Europos ir Lietuvos politikai, žmogaus teisių gynėjai, lesbiečių, gėjų, biseksualių ir transseksualių asmenų (LGBT) bendruomenės nariai bei rėmėjai, visuomeninių organizacijų atstovai, didele grupe ėjo Vilniaus universiteto delegacija.

Minioje buvo matyti seksualinių mažumų, taip pat Lietuvos, Latvijos, Estijos, Jungtinės karalystės, Izraelio, Rusijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Švedijos vėliavos.

Eitynes Katedros aikštėje šūksniais pasitiko grupelė protestuotojų, tačiau apsieita be incidentų.

Renginys parke tęsiasi, numatoma jo pabaiga – 16 val.

VIDEO: Eitynėse dalyvavęs M.A.Haroldas: „Svarbiausia, kad visiems būtų smagu“

Papildyta 14.08 val. Apie 14 val. eiseno dalyviai psiekė Bernardinų sodą. Po eitynių „Už lygybę!” renginio dalyviai kviečiami į menų fabrike „Loftas“ įvyksiantį Baltic Pride 2016 koncertą

Papildyta 13.49 val. Apie 13 val. 38 min. eisenos kolonos pradžia pasiekė Sereikiškių parką. Iki tol kolonos seka buvo savotiškai sutrikusi – atsiskyrus jos pradžiai, paskui sekę dalyviai surengė savotišką simbolinį pasirodymą, „instaliaciją“, ties Katedra kuriam laikui sugulę ant grindinio ir sustabdę einančius paskui. Incidentų neužfiksuota.

Papildyta 13.30 val. Apie 13.02 val. policijos lydima eisena pajudėjo Gedimino prospektu. Nuo paskutinio pranešimo sulaikytas dar vienas neblaivus, prie žmonių besikabinėjantis vyras (apie 12.50 val.), beveik tuo pat metu, pastebėjus skraidyklę, jos operatorius buvo rastas ir įvykdė reikalavimą jį nuleisti.

Eisena pasiekė Katedros aikštę, kurioje eisenos dalyvius pasitiko Vytautas Šustauskas su būriu protestuotojų. Jie šaukė, kad NATO yra okupantai, o tokios eitynės yra yra genocidas.

VIDEO: Seksualinių mažumų eitynės „Už lygybę“

Papildyta 13.12 val. Eitynės prasidėjo. Garsiai skamba muzika, švilpimas. Dar prieš renginio pradžią su švilpukais eitynių dalyviai nušvilpė prieš juos protestuojančius ir įžeidžiančias skanduotes skanduojančius žiūrovus.

Papildyta 13.10 val. Organizatorių duomenimis, eitynės sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus. Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad į renginį atvyko iki tūkstančio Lietuvos ir užsienio LGBT bendruomenės narių ir juos palaikančiųjų asmenų.

Papildyta 12.59 val. Šį kartą aktyvus kovotojas prieš homoseksualus Petras Gražulis nusprendė nedalyvauti eitynėse ir nereikšti savo protesto. Visgi jis trumpam čia buvo atėjęs.

„Atėjo laikas kurti judėjimą, kuris kovotų prieš Vakarus“, – sakė jis ir pasišalino iš renginio vietos.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Baltic Pride 2016 eitynės „Už lygybę!“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Baltic Pride 2016 eitynės „Už lygybę!“

Papildyta 12.42 val. Iš Sankt Peterburgo į eitynes atvykęs Piotras Voskresenskis 15min sakė, kad čia atvyko protestuoti prieš Rusiją.

„Esu čia tam, kad protestuočiau prieš Rusijos homofobinę ir imperialistinę politiką. Daug homofobinių organizacijų yra remiamos Maskvos. Rusijoje homofobijos problemų nėra, kaip nebuvo žydų problemos fantastinėje Vokietijoje. Man baisu, bet tikiu, kad režimas pasikeis“, – sakė jis.

Šį kartą aktyvus kovotojas prieš homoseksualus Petras Gražulis nusprendė nedalyvauti eitynėse ir nereikšti savo protesto. Visgi jis trumpam čia buvo atėjęs.

Papildyta 12. 39 val. Eitynėse plevėsuoja Latvijos, Rusijos, Ukrainos vėliavos. Tarp dalyvių – nemažai vyresnio amžiaus žmonių.

Į eitynės atvyko ir Liberalų sąjūdžio delegacija, tačiau partijos vadovų nematyti. Partijos pirmininkas, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius jau anksčiau sakė, kad eitynėse nedalyvaus.

Tuo tarpu eitynėse dalyvauja konservatorius Mykolas Majauskas. Jis atvyko su žmona.

Naujausiais duomenimis, pareigūnai sulaikė tris asmenis. Jie sulaikyti dėl šlapinimosi viešoje vietoje, girtumo. Vienas sulaikytasis su savimi buvo atsinešęs kiaušinių, kuriais, tikėtina, norėjo apmėtyti eitynių dalyvius.

Papildyta 12.09 val. „Man šiandien šventė. Vilnius yra atviras miestas. Norėčiau didesnio įžymybių dėmesio, bet progresas akivaizdus“, – į eitynes atėjęs kalbėjo sostinės tarybos narys Markas Adamas Haroldas.

Eitynių dalyviai iš Lukiškių aikštės žygiuos Gedimino prospektu į Bernardinų sodą. Renkasi pirmi protestuotojai. Tarp jų – Vytautas Šustauskas. Stanislovas Buškevičius.

Protestuotojai mosavo plakatais su užrašu „Išstokime iš piderastų sąjungos“, tačiau pamatę pareigūnus, plakatus jie pasislėpė.

Skamba įžeidžiančios skanduotės, tačiau jas užgožia eitynių dalyvių švilpimas

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Baltic Pride 2016 eitynės „Už lygybę!“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Baltic Pride 2016 eitynės „Už lygybę!“

Papildyta 11.57 val. Eitynėms dar neprasidėjus pareigūnai jau turėjo darbo – sulaikytas įtartinas asmuo, kuris nenorėjo leisti patikrinti jo nešamu krepšio. Įtariama, kad jame jis nešėsi kiaušinius.

Vyko prieš trejus metus

Pirmosios LGBT eitynės Lietuvoje įvyko 2010 m. ir pasižymėjo neramumais. Tada jos vyko Upės gatve, jose dalyvavo apie 100 dalyvių. Nuo minios protestuotojų dalyvius saugojo didžiulės policijos pajėgos. Dalyviai į eitynių zoną buvo saugiai atvežti autobusu, kad būtų išvengta susidūrimų su priešininkais, apsiginklavusiais akmenimis ir buteliais.

Antrosios LGBT eitynės Lietuvoje vyko 2013 m. Gedimino prospekte. Nors tąkart nebuvo tokios akmenų ir butelių krušos kaip prieš trejus metus, o patys dalyviai pripažino, kad renginys vyko kur kas tolerantiškesnėje atmosferoje, policija vis tiek turėjo nemažai darbo.

Eitynių dalyviai iš Lukiškių aikštės žygiuos Gedimino prospektu į Bernardinų sodą.

Eitynės yra pagrindinis lesbiečių, gėjų, biseksualių ir transseksualių asmenų (LGBT) bendruomenės rengiamo festivalio „Baltic Pride“ renginys. Šis festivalis kasmet pakaitomis vyksta vienoje iš Baltijos šalių sostinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius