-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 02

Sergejus Lavrovas: Lietuvos ir Rusijos santykiai neturi tapti praeities įkaitais

Dabartiniai Lietuvos ir Rusijos santykiai neturi tapti praeities įkaitais, trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai jis sakė Maskvoje po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu, kuris į Maskvą atvyko kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmininkas.

„Mes norime, kad istorinė tiesa paaiškėtų, tačiau taip pat pageidaujame, kad šiandieniai mūsų santykiai netaptų įkaitais to, kas nutiko praeityje, įkaitais įvykių, už kuriuos nei mes, nei dabartiniai Lietuvos vadovai nėra atsakingi“, – sakė S.Lavrovas bendroje spaudos konferencijoje.

Anot Rusijos ministro, dvišalė istorikų komisija dabar pakankamai vaisingai, profesionaliai, be emocijų ir provokuojančių judesių peržiūri bendrą mūsų istoriją, kurioje nemažai liūdnų puslapių.

Paklaustas, kada Rusija pripažins, kad Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą, S.Lavrovas atsakė: „Vertinimai yra seniai padaryti ir paskutiniais Sovietų Sąjungos metais, ir naujosios Rusijos vadovų.“ Rusijos ministras sakė palaikantis Lietuvos iniciatyvą įkurti Pasitikėjimo forumą, kuriame būtų nagrinėjami prieštaravimų keliantys klausimai.

„Tai Lietuvos pusės iniciatyva, mes ją palaikome ir tikimės, kad artimiausiu metu tokią struktūrą galėsime sukurti. Ji realiai leis plėtoti ryšius tarp Lietuvos ir Rusijos pilietinės visuomenės“, – kalbėjo S.Lavrovas.

Anot Rusijos ministro, dvišalė istorikų komisija dabar pakankamai vaisingai, profesionaliai, be emocijų ir provokuojančių judesių peržiūri bendrą mūsų istoriją, kurioje nemažai liūdnų puslapių.

„Istorikai turi žiūrėti į istoriją kaip  į visumą, įskaitant ir periodą, kuris buvo prieš Antrąjį pasaulinį karą“, – kalbėjo S.Lavrovas.

„Aš nesileisiu į detales, istorikai žino, kaip tai sudėtinga. Tačiau neinat tuo sudėtingu keliu visos istorinės tiesos nebus. Todėl mes sutarėme, kad skirtingas mūsų istorijos vertinimas – to nereikia slėpti – ir toliau liktų istorikų komisijos darbo objektas“, – sakė S.Lavrovas.

Rusija 1991 metais dvišalėje sutartyje pripažino, kad 1940 metais Sovietų Sąjunga įvykdė Lietuvos suverenitetą pažeidžiančią aneksiją, tačiau dabar atsisako viešai pripažinti, kad Lietuva ir kitos Baltijos šalys buvo okupuotos Sovietų Sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius