-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeši kandidatai į Šiaulių rajono merus: alga – apgailėtina, bet postas masina

Šiaulių rajono mero rinkimai jau dabar vyksta palyginti aršiai. Dabartinis administracijos direktorius Kęstutis Lukšas, verslą perleidęs sūnui, iš politikos trauktis nenori, nors yra linksniuojamas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijoje. Konservatorius Alfredas Jonuška mero algą vadina apgailėtina, tačiau nespjauna į šias pareigas. O štai Valstiečių ir žaliųjų sajungos atstovas vicemeras Antanas Bezaras Lietuvoje tapo garsus tik po to, kai savo karieta pavėžėjo glamūrinius jaunavedžius Andrių ir Moniką Šedžius.
Šiaulių rajono savivaldybė
Šiaulių rajono savivaldybė / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Tapti Šiaulių rajono meru tikisi šeši kandidatai: Antanas Bezaras (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), socialdemokratas Algimantas Gaubas, konservatorius Alfredas Jonuška, tvarkietis Kęstutis Lukšas, liberalas Algis Mačiulis ir „darbietė“ Ingrida Venciuvienė.

Bus meru, nes įmonę atidavė sūnui

Šį trečiadienį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) posėdyje sprendžiama, ar Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius K.Lukšas, būdamas UAB „Medingė“ akcininku, galėjo dalyvauti rengiant, svarstant bei priimant sprendimus dėl jam priklausančios įmonės renovuojamo namo reikalų.

Kęstutis Lukšas
Kęstutis Lukšas

Pats K.Lukšas teigia, kad nėra nusižengęs etikai: „Ant manęs važiuoja tam tikra grupelė žmonių. Jokio nusižengmo nei prieš Dievą, nei prieš tautą nesu padaręs. Tiesiog nesėdėjau kaip molis – tokių valstybė neturi išlaikyti.“

Kandidatas į merus paaiškino, kad yra atsakingas už daugiabučių renovaciją. Vienam namui bankas nenorėjo suteikti paskolos, nes jame gyvena prasiskolinusių žmonių.

Mero darbas ramesnis, o man jau amžius... Įmonę perleidau – nejau iš sūnaus vėl atimsi.

„Dėl vieno žmogaus būtų kentėjęs visas namas. Liepiau išsiaiškinti, ar žmogus yra socialiai remtinas. Jam buvo skirta pašalpa. Bankas tuomet davė paskolą – namo renovacija pajudėjo“, – paaiškino K.Lukšas.

Kaip dėl to, kad kai kuriuos statybinius konkursus laimi „Medingė“? Direktorius ginasi įmonę jau perdavęs savo sūnui, kuris puikiai tvarkosi ir be jo.

Kodėl administracijos direktorius pretenduoja į merus? „Mero darbas ramesnis, o man jau amžius. Įmonę perleidau – nejau iš sūnaus vėl atimsi.“

K.Lukšas pastarosiomis savaitėmis gavo pylos ir už tai, kad Kuršėnų centre su socialdemokratu dabartiniu meru Algimantu Gaubu jau buvo kone pradėjęs statyti auksinį tualetą, įvertintą daugiau kaip 125 tūkst eurų. Kai kilo triukšmas, tualetas atpigo kone perpus.

Pagalys į šio kandidato rinkiminius ratus – jo bendrapavardis Jonas Lukšas, Gruzdžių gyvūnų karantinavimo įstaigos vadovas. Jis nepasvėrė savo žodžių ir pareiškė, kad seni ir ligoti gy­vū­nai tu­ri bū­ti migdomi. O rūpintis reikia jau­nais ir gra­žiais, ne sukriošusiais.

„Jei jis būtų mano giminė, atsisakyčiau giminystės, – pakomentavo K.Lukšas, tačiau gynė vadovą. – Nuo vasaros šioje įstaigoje nebuvo užmigdytas nė vienas gyvūnas.“

Mero alga juokinga, bet kandidatuoja

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Šiaulių rajono lyderis A.Jonuška yra vienas aršiausių K.Lukšo kritikų, jau ne kartą siundė ant pastarojo etikos sargus.

Politikas prieš Kalėdas išėjo iš tarybos. Kodėl?

„Nusibodo nieko neveikti. Parodai, kad klastojami dokumentai, o jie sako – gerai. Nufotografuota, nufilmuota viskas, o jie vėl – gerai. Niekus kalba ir nieko nedaro. Kam bergždžiai gaišti laiką. Geriau rinkimams pasiruošti.“

Alfredas Jonuška
Alfredas Jonuška

A.Jonuškos nuomone, konfliktas tarp būsimo mero ir tarybos jau yra užprogramuotas nesutvarkytuose įstatymuose. Anot jo, jei meras neturės taryboje daugumos, jis liks tik juostelių karpytoju.

Ką tokiu atveju darytų A.Jonuška? „Jei taip įvyktų, jei tarybos dauguma nesilaikytų elementarių moralinių nuostatų, atsistatydinčiau. Lai žmonės renkasi kitą.“

Už tokią algą prisiimti mero atsakomybę gali tik vagis arba durnius.

Politikas tvirtina, kad dabar taryboje yra žmonių be moralinių nuostatų, su tokiais jis nenorėtų dirbti.

Kaip A.Jonuška vertina tai, kad septyni iš trijų dešimčių konservatorių – kandidatų į rajono tarybą – šiuo metu atlieka su rinkimais nesuderinamas pareigas?

„Sumokėjome užstatą – beveik 1400 eurų už kiekvieną. Rizikuojame, tačiau iš tiesų tie žmonės sąraše yra reikalingi ir dėl programų kūrimo, parodomas partijos potencialas. Manau, kad šie žmonės tiktų ir aukštesnėms pareigoms, nei užima dabar“, – atsakė A.Jonuška.

Ar vilioja mero atlyginimas?

„Man labai patinka vieno žmogaus pasakymas, kad už tokią algą prisiimti mero atsakomybę gali tik vagis arba durnius. Nesu nei vienas, nei kitas, tačiau mero atlyginimas kelia pasipiktinimą. Gal geriau ieškoti mero darbo biržoje? Kartą sumurmėjau, kas už tokią algą gali dirbti meru. Vienas vairuotojas šūktelėjo: „Aš!“. Plika alga be priedų – apie 1000 eurų į rankas“, – piktinosi kandidatas.

Ne rajoną prie miesto, o miestą prie rajono reikėtų jungti

Valstiečių kandidatas A.Bezaras į ikirinkimines peštynes vengia veltis. Vicemero pareigas užimantis politikas deklaruoja toleranciją: „Nėra tokių partijų, kad negalėtume dirbti kartu. Nebent tik kai kurie žmonės nepriimtini. Gal kažkam ir aš nepriimtinas, bet darbas juk turi vykti.“

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Vestuvių akimirka
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Antanas Bezaras

A.Bezaras yra ūkininkas iki kaulų smegenų, bet politikoje – ne naujokas. Tačiau išgarsėjo A.Bezaras tik tada, kai savo rogėmis vežė jaunavedžius – tuomet dar socialdemokratą, o dabar jau Lietuvos liaudies partijos lyderį Andrių Šedžių ir jo išrinktąją Moniką Kvietkutę.

Žmonės išrenka valdžią, o po rinkimų visa tiesa išlenda lyg yla iš maišo.

Vicemeras teigia, kad bet ką pavežtų ir dabar, o malonumo vadelioti neperleistų niekam: „Juk žirgus ne vien dėl mėšlo laikau. Jei kas tuoksis iš jūsų redakcijos, būtinai pavešiu. Dažnai važiuoju karieta per įvairias Kuršėnų miesto šventes.“

Kodėl A.Bezaras taip vengia konfliktų? Gal yra ką slėpti?

„Žmonės išrenka valdžią, o po rinkimų visa tiesa išlenda lyg yla iš maišo. Tuomet vėl reikia visiems susitaikyti, kad pavyktų dirbti. Tiesa, per praėjusius rinkimus man buvo staigmena, kai pasiūlė vicemero postą. Daugybę metų dirbau savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėju. Esu ūkininkas. Ten labai gerai jaučiausi“, – paaiškina vicemeras.

O gal reikėtų mažinti valdžios aparatą ir prijungti Šiaulių rajoną prie miesto? „Greičiau miestą reikėtų jungti prie rajono. Manau, kad su biudžetu susitvarkėme geriau. Kur paslaptis? Jei neišgalime, tai ir nelendame į skolas.“

Bet juk rajonas nėra turtingesnis už miestą?

„O kodėl tuomet dauguma pasiturinčių miesto žmonių ir valdžios vyrų keliasi gyventi į rajoną? Grynas oras taip pat turtas. Net dabartinis miesto meras gyvena rajone. Tiesa, rajone daug žmonių sunkiai verčiasi. Tai lėmė ir valstybės politika. Juk auginti namie gyvulius jau neapsimoka.

Gal prieš rinkimus taip neturėčiau kalbėti, tačiau manau, kad ir pašalpos žmones sugadino. Sunku žmogui kuo padėti, jei jis, gyvendamas kaime, nesugeba svogūnų užsiauginti“, – dėstė kandidatas į Šiaulių rajono merus valstietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius