Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2015 12 10

Medžioklės karaliumi tituluotą šiaulietį Sigitą Bajoriną įklampino pagyros internete

„Medžioklė Ginkūnų būrelyje. Šiandien medžioklės karalius aš. Taikliu šūviu iš 120 metrų sumedžiojau gražų stirniuką“, – tokiais žodžiais socialiniame tinkle „Facebook“ gyrėsi šiaulietis medžiotojas Sigitas Bajorinas, priklausantis įvairiausioms su medžiokle susijusioms komisijoms, kuriose yra ir gamtosaugos atstovų. Netrukus tai jam skaudžiai atsirūgo.
S.Bajorinas - medžioklės karalius.
S.Bajorinas (dešinėje) – medžioklės karalius. / S.Bajorino "facebook" nuotr,

S.Bajorino „Facebook“ draugams, žiūrint į stirnino nuotraukas, kilo rimtų abejonių, ar yra čia kuo girtis. Panašiau, jog tai buvo ne medžioklė, o brakonieriavimas.

O jei tiksliau – pažeisti keli medžioklės taisyklių punktai, už kuriuos gresia nemenka bauda. Tikėtina, kad į skandalą gali įsivelti ir kiti medžioklės būrelio nariai bei gamtosaugos pareigūnai, siekiantys ištraukti iš nemalonios situacijos savo draugą.

Užvirė košė

Socialiniame tinkle „Facebook“ medžiotojas S.Bajorinas pasidalino lapkričio 28 dienos varominės medžioklės nuotraukomis. Veiksmas vyko Šiaulių rajone, Aukštelkės medžioklės plotuose.

S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Sumedžioto stirnino galva
S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Sumedžioto stirnino galva

Jei tai ne stirnos jauniklis, o antrametis patinas, tokiu atveju medžioklės taisyklės aiškiai įvardija – varominių medžioklių metu yra draudžiama medžioti suaugusius elninių žvėrių patinus.

Antra – nuo spalio 15 dienos buvo pasibaigęs suaugusių stirninų medžioklės terminas. Galima medžioti tik pateles ir jauniklius.

Nuo spalio 15 dienos baigėsi suaugusių stirninų medžioklės terminas.

Yra tik vienas atvejis, kuomet patiną buvo galima sumedžioti. Jei antrametis patinas būna numetęs ragus, jį labai sunku atskirti nuo patelės.

Tokiu atveju situaciją privaloma užfiksuoti medžioklės lape. Apie tai nedelsiant informuojami gamtosaugininkai. Incidentas įvertinamas kaip netyčinė klaida. To nebuvo padaryta.

Nepaisant abejonių, stirninas medžioklės lape buvo užfiksuotas kaip jauniklis. Medžiotojai smagiai nusifotografavo prie stirnino, o S.Bajorinas buvo paskelbtas šios medžioklės karaliumi. Kitą dieną paviešino medžioklės nuotraukas, o kilus skandalui – visas jas ištrynė.

Ekspertas – tai stirninas su pirmaisiais ragais, o ne jauniklis

Sumedžioto stirnino nuotrauką matė docentas ir daktaras bei tarptautinės kategorijos medžioklės ekspertas Kęstutis Pėtelis.

Tai yra ne jauniklis, o stirninas su pirmais ragais.

Jo nuomonė vienareikšmiška – tai yra ne jauniklis, o stirninas su pirmais ragais ir turi būti medžiojamas pagal stirninų, o ne jauniklių medžiojimo taisykles.

Tai reiškia, kad jis tikrai nėra gimęs šių metų birželį, kaip kiti jaunikliai. Šiemečiams jaunikliams tik dabar pradeda kaltis gumbai, o dažniausiai tai būna dar tik  vos juntami sukietėjimai.

Nušautasis stirninas jau turi pirmuosius ragus. Tikslesnį amžių būtų galima nustatyti tik iš kaukolės, dantų. Jam gali būti nuo metų iki 26-ių mėnesių. 

Apie įvykį buvo informuota Aplinkos ministerija ir Šiaulių aplinkosaugininkai. Pradėta aiškintis, kai po medžioklės praėjo jau savaitė. Iki tol viskas buvo ramu.

S.Bajorinas priklauso daugeliui komisijų, kuriose jis yra kartu su aplinkosaugininkais. Vargu, ar kas išaiškins, ar čia galioja patarlė „varnas varnui akies nekerta“.

Gamtosauga sutrikusi

Šiaulių aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Šiukšteris tvirtino, kad medžiaga apie įvykį yra renkama. Gautas skundas šiuo metu tiriamas.

Bausmė už stirniną gali siekti ir 1600 eurų. Gali būti ilgam atimta teisė medžioti. 

Apie medžioklės lapą – pagrindinį medžioklės dokumentą – nieko nežinojo. Nebuvo įsitikinęs, kad jį tyrėjai turi. Patikino, kad tyrimas turėtų būti baigtas kitą savaitę.

„Niekas to stirnino iš mūsų nematė. Esame medžiagą išsiuntę ekspertams. Turime pranešimą ir nuotraukas iš medžioklės“, – teigė R.Šiukšteris, pareikšdamas, kad apie įvykį daugiau galbūt žino kuris nors tyrėjas.

Viršininkas patvirtino, kad už varominiu būdu sumedžiotą stirniną šiuo metu gresia nemenka bauda.

Dar labiau situaciją paaštrintų tai, jei nebuvo teisingai užpildyti medžioklės dokumentai. Bausmė už stirniną gali siekti ir 1600 eurų. Gali būti ilgam atimta teisė medžioti. 

S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Medžiotojų būrelis prie sumedžioto stirnino.
S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Medžiotojų būrelis prie sumedžioto stirnino.

R.Šiukšteris akcentavo, kad baudžiamas gali būti ne tik medžiotojas. Už dokumentus atsakomybė krenta medžioklės vadovui. „Kol neturime ekspertų išvadų, nieko daugiau negalime pasakyti“, – teigė R.Šiukšteris.

Būrelio ir medžioklės draugai nieko nežino?

Netrukus paaiškėjo, kad gamtosaugininkai neturi jokio medžioklės lapo. Jo niekas nėra pateikęs, o gal nėra ir prašęs. Ginkūnų medžiotojų būrelio vadovas Bronius Petravičius teigia, kad toje medžioklėje nedalyvavo, o medžioklės lapo taip pat neturintis.

Atsakomybę turi prisiimti medžioklės vadovas, kuriuo tuo metu buvo Sigitas Vilčiauskas.

„Tas lapas dabar yra kitame teisme, tai nesusiję su šia medžiokle. Advokatai paprašė – liepiau atiduoti. Lapas bus grąžintas, vos tik bus nebereikalingas kitoje byloje“, – tikino būrelio vadovas, vis bandydamas išklausti, kas informaciją apie medžioklę paskleidė į viešumą.

Taip pat B.Petravičius akcentavo, jog už medžioklės tvarką visą atsakomybę turi prisiimti medžioklės vadovas, kuriuo tuo metu buvo Sigitas Vilčiauskas.

Pirmininkas sakė nieko nespėliosiantis iš nuotraukų: „Nuotraukos yra nuotraukos. Tegul pats medžioklės vadovas papasakoja. Aš apie tą medžioklę nieko nežinau.“

Telefonu atsiliepęs medžioklės vadovas Sigitas Vilčiauskas kalbėti nepanoro ir, taręs vos porą žodžių, padėjo ragelį: „Nieko nežinau, atsiprašau.“

Galvą sušėrė šunims, tačiau žandikaulius rado?

S.Bajorinas pripažino, kad nuotraukos yra autentiškos ir paimtos iš jo socialinio puslapio. Jo manymu, su juo tiesiog bando susidoroti kiti būrelio nariai, o iš tiesų jis, neva, nieko neteisėto nepadaręs.

S.Bajoriną būrelis buvo pašalinęs iš savo gretų, tačiau teismas nustatė, kad tai buvo padaryta pažeidžiant procedūras.

Galvos saugoti neprivalėjau – šunims sušėriau. Ragiukai nieko nereiškia. Reikia žiūrėti pagal dantis.

Medžiotojas pasakojo, kad medžioklės lapas buvo tvarkingai užpildytas. Medžiotojai vietoje nusprendė, jog sumedžiotas yra stirnos jauniklis.

„Galvos saugoti neprivalėjau – šunims sušėriau. Ragiukai nieko nereiškia. Reikia žiūrėti pagal dantis. Pagal pieninius dantis keturi žmonės nustatėme, kad gyvūnas yra pirmametis jauniklis. Užpildėme licenciją“, – tvirtino medžiotojas.

S.Bajorinas apgailestavo, kad nenufotografavo stirnino dantų. Aiškino, kad prasidėjus neramumams ėjo pas savo šunis ieškoti kaukolės likučių.

Jis teigia radęs kelis žandikaulio fragmentus, kuriuos nufotografavo: „Ką jau darysi. Smirda. Nuviriau, mėsas nukrapščiau. Reikės nuvežti ekspertams.“

S.Bajorinas teigia, jog tai yra to paties sumedžioto gyvūno žandikaulis
S.Bajorinas teigia, jog tai yra to paties sumedžioto gyvūno žandikaulis

O kaip ekspertams žinoti, jog tai tikrai to paties stirnino žandikaulis? „Ką turiu – tą ir atvešiu. Sumedžiojus jauniklį visada gali kilti abejonių. Juo labiau, kad vos centimetro „špikiukus“ sunku pastebėti“, – atsakė S.Bajorinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius