-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 30

Šiaulių greitosios medikai kenčia nuo agresyvių girtuoklių

Medikai yra priversti reaguoti į visus skambučius, nes jie nežino, ar žmogui sutriko sveikata, ar jis tiesiog prisigėręs nuvirto pamiegoti. Neretai medikai dirba išblaivintojais – pamatę girtuoklį gatvėje greitosios automobiliu kaip taksi veža į ligoninę ar į nakvynės namus. Blogiausia tai, kad asocialūs asmenys nepaiso jokių elgesio normų – įžeidinėja medikus, iš jų juokiasi, o kartais pasikėsina net į medikų gyvybę. Tokia medikų kasdienybė.
Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė
Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė / Vadimo Simutkino/„Šiaulių naujienos“ nuotr.

Tuo tarpu tie žmonės, kuriems tikrai prireikia medikų pagalbos, dažniausiai į ligoninę važiuoja savo transportu, prašo kaimynų, artimųjų. Jų sumokami sveikatos mokesčiai skiriami tiems, kurie niekada nemoka. Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė sako, kad ši problema neišsprendžiama, ir nuogąstauja, kad kai kuriais atvejais miršta tie žmonės, kuriems pagalbos iš tikrųjų reikėjo, nes greitosios automobilis turėjo vykti į melagingo iškvietimo vietą.

Piktybiški skambučiai gaišina medikus

Medikai tiesiog priversti reaguoti į visus skambučius. Benamiai, pasak vyriausiosios gydytojos E.Kukaitienės, dažniau kviečia greitąją žiemos metu. Net ir balandžio mėnesį, jei dar šalta, benamiai vežami greitosios pagalbos automobiliu į nakvynės namus.

„Dažnai benamiai stabdo greitąsias ir prašo, kad juos nuvežtų į nakvynės namus. Taip pat prašo kitų žmonių, kad jiems iškviestų greitąją, imituodami, kad skauda galvą, pilvą ar širdį, todėl greitosios medikai atvykę turi neblaivius asmenis vežti į ligoninę ar nakvynės namus, nes jie neturi, kur permiegoti. Vežame ir apsisisiojusius... iš miesto ar prekybos centrų. Jau ne kartą teko vežti pacientus, kurie gamtinius reikalus atlieka automobilyje net nenusimovę kelnių. Tada jiems užrišami maišai iki pažastų, kad būtų galima nuvežti iki ligoninės Priėmimo skyriaus, kur juos nuprausia, perrengia. Tačiau išėjus į gatvę vėl tas pats“, – pasakoja E.Kukaitienė.

Pasak medikės, ypač sunki „pašalpinių“ savaitė, kai nuo 10 mėnesio dienos mokamos pašalpos ir padaugėja girtuokliaujančių žmonių, o tuo pačiu ir darbo greitosios pagalbos bei ligoninės Priėmimo skyriaus medikams.

Jiems užrišami maišai iki pažastų, kad būtų galima nuvežti iki ligoninės Priėmimo skyriaus, kur juos nuprausia, perrengia.

„Žmonės, kol turi pinigų, geria ir voliojasi kur papuola. Tada kas kelintas kvietimas būna pas girtą asmenį. Sugaištamas ne tik brangus laikas, bet ir yra naudojamos gydymo tikslams skirtos lėšos“, – apgailestauja gydytoja.

Pasivažinėjimas greitąja – brangus

„Visi mato, kad žmogus guli ant žemės. Kad jis nesušaltų, net ir dabar kviečia jam pagalbą ir taip veikia užburtas ratas“, – sako E.Kukaitienė. Tačiau visgi didžiausios išlaidos valstybei pacientų gydymui yra skiriamos žiemos metu, kada padaugėja traumų bei įvairių galūnių nušalimų. Neretai prireikia amputacijos, po to – invalidumas. Tai labai daug kainuoja valstybei.

„Benamių gyvenimo mes nepakeisime. Ne kartą esame skambinę į Socialinės paramos skyrių ir prašę padėti. Stengėmės benamius patalpinti į globos namus ar slaugos ligoninę. Tačiau daugelis benamių neturi artimųjų, todėl sunku jiems paruošti prašymus, reikia tarpininkauti gydytojams. O dar ir patys benamiai nenori būti uždaryti ligoninėje ar slaugos namuose, todėl pabėga, nori laisvės“, – apie sunkią greitosios medikų kasdienybę pasakoja gydytoja.

Kadangi greitosios pagalbos komandoje moterų dauguma, dažnai jos yra nepajėgios susigrumti su agresyviais pacientais. Taip pat sudėtinga teikti pagalbą. Pasak E.Kukaitienės, girtiems net vaistai prasčiau veikia, be to, gali sukelti nelauktų reakcijų, todėl neblaivius pirmiausia reikia išblaivinti.

„Kai šiltesnės naktys, benamiai miega mieste ant suoliukų. Tad sulaukiame benamių agresijos – pabudęs iš miegų išsitraukia peilį, nes nesupranta, kas ir ko iš jo nori. Kyla pavojus medikams. Šiaip taip prikalbiname, kad važiuotų į nakvynės namus, kur pabūna iki 7 val. ryto, o vėliau vėl išeina į gatves. Vasarą benamiai glaudžiasi, kur kas sugalvoja“, – sako E.Kukaitienė.

Už melagingus iškvietimus nebaudžiama?

Nors melagingų iškvietimų daugėja, apsimetėliai girtuokliai dažnai lieka nenubausti. Pasak E.Kukaitienės, benamiai neturi iš ko baudos susimokėti.

„Jei žmogus elgiasi agresyviai ar chuliganiškai, kviečiame policiją. Anksčiau policijos automobiliai būdavo būdos su grotomis, o dabar tokių jau nebelikę, todėl neretai benamius tenka vežti greitosios pagalbos automobiliu. Tais atvejais, jei žmogus tvarkingas ir medicininės pagalbos jam nereikia, yra vežamas į areštinę. Išsiblaivius yra skiriama bauda už viešosios tvarkos pažeidimą.

Turime vieną piktybišką moteriškę Žemaitės gatvėje, kurią labai dažnai tenka vežti sumuštą ar girtą.

Turime vieną piktybišką moteriškę Žemaitės gatvėje, kurią labai dažnai tenka vežti sumuštą ar girtą. Visai neseniai teko pas ją vykti – atidarius duris matome, kad ji sėdi prie durų ant naktipuodžio. Kvietė, nes, atseit, skauda ranką. Gal ir skauda, tačiau baisiausia, kad pasipiktinusi moteris rėkia, jog neleis apžiūrėti rankos, nes greitosios pagalbos pati nekvietė, o kad jau atvažiavo medikai, tegul paima popieriaus ir nuvalo jai sėdynę“, – pasakoja E.Kukaitienė.

Už mediko orumą žeminančius pacientų veiksmus, pasak E.Kukaitienės, policija administracine tvarka baudžia kelių šimtų litų bauda pagal situaciją, tačiau ir tos benamiai neįstengia sumokėti.

Nukenčia ir greitosios pagalbos įranga

Kiekvieną kartą po pacientų vežimo greitosios pagalbos automobiliu yra atliekama dezinfekcija.

Pasak E.Kukaitienės, dezinfekcinės priemonės nepigios, o kaskart vežant girtus reikia papildomai valyti visą automobilį, nes jame neretai privemiama. Dar blogiau, kai yra apspardoma medicinos įranga. „Kai kurių pacientų neįmanoma net diržais pririšti – jie priešinasi. Atsiranda pavojus ir mūsų darbuotojams – kartais sumuša mūsų medikes. Tačiau nieko negalime padaryti – reikia kentėti. Negalime nepadėti girtiems, nes tai mūsų socialinė aplinka, mūsų žmonės“, – nuogąstauja E.Kukaitienė.

Ne ką mažiau kenčia ir Respublikinės Šiaulių ligoninės Priėmimo skyrius. Pasak gydytojos, ten atvežami dvokiantys benamiai triukšmauja, spjaudosi, agresyviai elgiasi,o kartais net šlapinasi, kur papuola. Pasitaiko ir utėlėtų.

Piktnaudžiaujantys alkoholiu žmonės neretai iš tikrųjų turi labai daug sveikatos problemų. Pasak E.Kukaitienės, girtuokliaujantys sunkiai vaikšto, nes nuo alkoholio žmogui paralyžiuoja galūnes, dreba rankos. Dažnai tokie žmonės yra tuberkuliozės nešiotojai, jiems yra sutrikusi kepenų, inkstų ir širdies veikla.

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja E. Kukaitienė nuogąstauja, kad dažnai tenka vykti į melagingus iškvietimus, kai tuo tarpu pagalbos laukia rimti pacientai. 1

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius