-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių mokytojai džiaugiasi ir tuo, kad mokinių mažėja nebe tūkstančiais, o tik šimtais

Šiaulių švietimo skyrius paskaičiavo, kad miesto mokyklose nuo rugsėjo mokysis per 13 tūkstančių mokinių. Tai 300 mokinių mažiau nei pernai. Švietimo specialistai džiūgauja, nes anksčiau per metus nelikdavo ir tūkstančio mokinių. Situacija palaipsniui stabilizuojasi.
Rugsėjo pirmoji
Rugsėjo pirmoji / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių miesto švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė patvirtino, kad šiuo metu bendrojo lavinimo įstaigose yra per 13 tūkstančių mokinių. Per metus jų sumažėjo vos 300. „Anksčiau kasmet netekdavome tūkstančio ir daugiau. Dabar manome, kad situacija stabilizuojasi ir visiškai susitvarkys po poros metų“, – teigė vedėja.

Dalis registruotų mokinių – Airijoje

Miesto Švietimo skyriaus skaičiavimu, kasmet į mokyklą ateina vis daugiau pirmokų. Mokinių skaičius per porą metų dar turėtų sumažėti iki 12 tūkstančių, o vėliau mokinių gali ir daugėti.

Nemažai mokinių čia negyvena. Jie lankys mokyklas Airijoje, Ispanijoje ar kitose šalyse. Dalis išvyks gyventi į sostinę ar Klaipėdą

Vedėja neskuba ploti rankomis: „Situacija tikrai stabilizuosis, tačiau nežinia, ar ji bus tokia džiuginanti. Mes matome daug Šiauliuose registruotų vaikų, tačiau didelė jų dalis iš tiesų čia negyvena. Jie lankys mokyklas Airijoje, Ispanijoje ar kitose šalyse. Dalis išvyks gyventi į sostinę ar Klaipėdą.“

Tokių keliaujančių sielų paprastai būna apie šeštadalis. Šiemet Šiauliuose oficialiai yra 1060 pirmokų, tačiau pirmosiomis rugsėjo savaitėmis šis skaičius gali kiek sumažėti.

Šiais mokslo metais mokyklų tinkle nebuvo jokių didelių pokyčių. Tik Lieporių pradinė mokykla buvo prijungta prie Gegužių progimnazijos. Didžiausia švietimo naujovė – rugsėjo 1-ąją duris atvers sporto gimnazija, kurioje mokysis gabiausi įvairių sričių šalies sportininkai.

Pradinukai – mokyklos ateitis

Vedėja tvirtina, kad mokyklose vietos dar ilgai pakaks moksleiviams – uždarytų mokyklų darbas vargu ar bus atnaujintas.

Labiausiai reikėtų sunerimti toms progimnazijoms, kurios surenka mažai pradinukų.

„Yra mokyklų, kurioms finansiškai sekasi prasčiau, tačiau jos labai reikalingos vietos bendruomenei. Tokias mokyklas tenka palaikyti. Dauguma progimnazijų ir gimnazijų kol kas pagal visus skaičiavimus sugeba išsilaikyti“, – skaičiavo vedėja.

Teigiama, kad Šiauliuose progimnazijai būtina turėti 380 mokinių, kad mokslo metai finansiškai nebūtų nuostolingi. Gimnazijai reikia mažiausiai 450 mokinių.

V.Damskienė teigia, kad labiausiai reikėtų sunerimti toms progimnazijoms, kurios surenka mažai pradinukų. Bent pora progimnazijų mieste ilgainiui gali tapti nebereikalingomis.

Miesto darželiuose vietų trūksta

O kaip su darželiais? Kodėl mokyklose mokiniams vietos per akis, o darželiuose vietos trūksta? Eilėje į darželį laukia apie 1300 vaikų, o ikimokyklinio ugdymo įstaigos šįmet priims apie 1100 mažylių.

Vietų yra, tačiau ne visada ten kur tėvai pageidauja.

Vedėja priminė, kad Šiauliai gerokai lenkia darželį lankančių vaikų šalies vidurkį: „Apie 85 procentai vaikų lanko darželius. Iš viso yra apie 4000 darželinukų. Todėl ir darželiuose vietų kartais pristingame. Vietų yra, tačiau ne visada ten kur tėvai pageidauja.“

Miesto lopšeliuose-darželiuose nuo rugsėjo 1 dienos atidaromos penkios naujos grupės. Dvi naujos ikimokyklinio amžiaus vaikų grupės atidaromos Specialiojo ugdymo centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius