-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 27

Šiaulių vadovai galimai stengiasi nuslėpti miesto taršos problemą

Šiauliai pagal oro taršą pirmauja tarp šalies didmiesčių, tačiau miesto vadovai ir aplinkosaugininkai, pasak „Lietuvos ryto“, šios problemos ne tik nesprendžia, bet ir linkę ją nuslėpti, Įtariama, kad griebiamasi klastočių.
Šiaulių miesto savivaldybėje kyšininkavimu įtariami du tarybos n
Šiaulių miesto savivaldybė / Redo Vilimo nuotr.BFL
Temos: 1 Tarša

Pasak dienraščio, per kaitrą net po kelis kartus laistomas Žemaitės ir J.Basanavičiaus gatvių bei Aušros alėjos trikampis.

Prie centrinės turgavietės vandenį išpylę įmonės „Specializuotas transportas“ vandenvežiai, kaip teigiama, į gretimas gatves net neįsuka.

Praėjus kelioms valandoms sunkvežimiai vėl grįžta ir gausiai palaisto tą patį gatvių trikampį.

„Lietuvos ryto“ teigimu, taip elgiamasi, nes baiminamasi sankcijų dėl leistinas ribas viršijančios oro taršos. Būtent šiame gatvių trikampyje stovi Aplinkos apsaugos agentūros įrengta Oro kokybės tyrimo stotis. Čia esantys aparatai fiksuoja ore tvyrančių kietųjų dalelių, azoto oksidų, anglies monoksido koncentraciją, ozono kiekį, kitus parametrus.

Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės vertinimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Šilienė pripažino: dėl oro taršos Lietuvoje daugiausia problemų – Šiauliuose.

Agentūra kiekvieną valandą gauna duomenis iš 15 šalies didmiesčių įrengtų stočių.

Vėžį, lėtines ligas sukeliančių kietųjų dalelių kiekis negali viršyti 50 mikrogramų viename kubiniame metre oro.

Visą parą atlikus matavimus, vėliau duomenys sumuojami ir išvedamas vidurkis.

Lietuva yra įsipareigojusi Europos Komisijai spręsti taršos problemas. Per metus oro tarša kietosiomis dalelėmis normą gali viršyti ne daugiau kaip 35 dienas.

Šiauliuose automobilių spūsčių būna retai, tačiau metų oro taršos kvota jau išnaudota – pernelyg didelis užterštumas užfiksuotas jau 37 dienas. Pavyzdžiui, Vilniuje esančios keturios stotys padidėjusią taršą kietosiomis dalelėmis fiksavo tik 22–27 dienas.

Todėl Šiaulių miesto savivaldybės vadovai, kaip teigiama, netrukus sulauks nuobaudos, kad nesirūpinama miestiečių gerove.

Z.Šilienė yra įsitikinusi, kad Šiauliuose būtina remontuoti susidėvėjusią gatvių dangą, nes rizikuojama gyventojų sveikata.

„Laistymas neišsprendžia problemos, nes vanduo gatvėse greitai išgaruoja, o dulkės vėl pakyla. Tokių problemų buvo kur kas intensyvesniu eismu pasižyminčio Vilniaus centre, bet dėl remonto ir nuolatinės priežiūros tarša gerokai sumažėjo“, – sakė pašnekovė.

Aplinkosaugininke labai nustebo sužinojusi, kad Šiauliuose per karščius laistomos tik greta Oro kokybės tyrimo stoties esančios gatvės.

Agentūros suvestinėse galima nesunkiai išsiaiškinti, kada Šiauliuose buvo laistytos gatvės, – keletą valandų tarša staiga smarkiai sumažėja, po to kreivė vėl šoka aukštyn.

Didžiausia tarša Šiauliuose užfiksuota liepos 10–osios vidurdienį, kai kietųjų dalelių koncentracija buvo pasiekusi net 91,78 mikrogramo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius