Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 09 /17:31

Šimtai karo tarnybą pasirinkusių savanorių prisiekė ginti Lietuvą

Penktadienį kario priesaiką Lietuvai davė dar apie 600 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Gedimino štabo bataliono kariai davė priesaiką Lietuvai
Gedimino štabo bataliono kariai davė priesaiką Lietuvai / Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr.

Jie šiuo metu tarnauja Lietuvos didžiojo kunigaikščio (LDK) Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione Tauragėje, LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione Marijampolėje ir LDK Gedimino štabo batalione Vilniuje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Kariai prisiekė „ištikimai tarnauti savo šaliai ir negailėdami jėgų ir net gyvybės ginti savo valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę“.

Penktadienį Gedimino štabo batalione Vilniuje priesaką Lietuvai davė per 30 čia tarnaujančių nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių. Visi  vaikinai, tarp jų ir viena mergina, šią tarnybą atlikti užsirašė savanoriškai. Jie taip pat pareiškė norą tarnauti būtent šiame Lietuvos kariuomenės padalinyje.

Gedimino štabo bataliono aikštėje išsirikiavę kariai perskaitė kario priesaiką, praneša Krašto apsaugos ministerija. Vėliau visų priesaiką davusių karių  vardu jaunesniajam eiliniui Karoliui Matuliauskui buvo suteikta garbė atiduoti pagarbą Gedmino štabo bataliono kovinei vėliavai – priklaupęs  karys ją pagarbiai pabučiavo. 

Karolis yra baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Kaip pats sako, į tarnybą savanoriu atėjo dėl dviejų priežasčių.

Anot kario, nors pirmosiomis dienomis ir teko patirti jaudulio, tačiau atėjęs čia, į kariuomenę, jis rado tai, ko norėjo ir tikėjosi. 

„Pirmiausia, mano noras buvo, kad kuo daugiau žmonių prisidėtų prie krašto gynybos stiprinimo, ypač savanoriškai. Apsvarsčiau situaciją, pagalvojau: ar aš pats tai galiu, ir supratau, kad galiu.

O antra – paprastas smalsumas ir noras išbandyti save, taip pat sustiprėti fiziškai ir psichologiškai, įgyti daugiau disciplinos ir kariškų įgūdžių“, – sako Karolis.  

Anot kario, nors pirmosiomis dienomis ir teko patirti jaudulio, tačiau atėjęs čia, į kariuomenę, jis rado tai, ko norėjo ir tikėjosi. 

Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./Gedimino štabo bataliono kariai davė priesaiką Lietuvai
Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./Gedimino štabo bataliono kariai davė priesaiką Lietuvai

Priesaiką davusius karius pasveikino bataliono vadas majoras Saulius Juškevičius, Krašto apsaugos misterijos Personalo departamento direktorius pulkininkas leitenantas Artūras Balynas, Krašto apsaugo savanorių pajėgų 8-osios rinktinės vadas majoras Renatas Spėčius, Lietuvos šaulių sąjungos atstovai, karių artimieji.

Penktadienį kario priesaiką davė ir dar maždaug 600 nuolatinės privalomosios tarnybos karių Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione Tauragėje, LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione Marijampolėje.

Iškilmingas priesaikos ceremonijas Tauragėje, Marijampolės ir Vilniuje stebėjo Seimo nariai, Krašto apsaugos ministerijos, kariuomenės, savivaldybių atstovai, karių artimieji, draugai, kiti svečiai.

Marijampolėje, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione, Lietuvai prisiekė 200 nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos karių logistų, iš kurių ir 8 merginos.

Vytenio batalione vykusių iškilmių metu kapelionas majoras Edvardas Baniulis palaimino prisiekusius karius.

Ceremonijos metu visų prisiekiančiųjų karių vardu garbė skaityti priesaikos tekstą ir pagerbti Vytenio bataliono kovinę vėliavą buvo suteikta j. eiliniui Linui Levinskui. 26 metų L.Levinskas baigė Kauno technikos universiteto anglų kalbos techninio vertimo studijas. Pradėti savanorišką tarnybą Liną paskatino patriotinės vertybės ir sudėtingos politinės situacijos suvokimas. Prie sprendimo savanoriškai tarnauti šaliai prisidėjo ir kario tėvai.

Po priesaikos susirinkusieji apžiūrėjo Vytenio bataliono naudojamą įrangą, technikos ir ginkluotės ekspozicijas. Savo techniką ekspozicijos vietose išrikiavo ir JAV tiesioginės paramos kuopos kariai. Po apžiūros visi paragavo kariško maisto  ir arbatos, aplankė  bataliono muziejų ir freskų salę.

Antrojo šių metų šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą trijuose Lietuvos kariuomenės daliniuose pradėjo rugsėjo 21 dieną. Kario priesaiką jie duoda po trijų savaičių tarnybos.

Baigę devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą kariai galės tęsti tarnybą Lietuvos kariuomenėje. 

Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./Gedimino štabo bataliono kariai davė priesaiką Lietuvai
Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./Gedimino štabo bataliono kariai davė priesaiką Lietuvai

Seimui priėmus sprendimą 2015 m. atnaujinti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šiemet skirtinguose kariniuose daliniuose ją atliks 3000 karo prievolininkų. Šiuo metu nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlieka jau per 1,1 tūkst. karių. Nuo rugpjūčio pabaigos apie 500 karių tarnauja Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

Iki šių metų pabaigos privalomajai pradinei karo tarnybai jaunuoliai atvyks į dar daugiau nei dešimt Lietuvos kariuomenės dalinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius