Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 12

Sinoptikams žadant pirmąsias šalnas Vilniaus kelininkai tvirtina jau pasiruošę žiemos sezonui

Spaliui beveik įpusėjus sinoptikai žada pirmąsias šio rudens šalnas – vietomis temperatūra nukris iki kelių laipsnių šalčio. Nors toks šaltukas dar neturėtų pridaryti sunkumų vairuotojams, kelininkai tvirtina jau pasiruošę bet kada pradėti barstyti Vilniaus gatves.
Gausus sniegas vėl davė darbo kelininkams ir kiemsargiams.
Pirmosios šalnos kelininkų negąsdina, bet jie tvirtina žiemai jau pasiruošę. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Žiema Grinda, UAB

Savaitgalio naktimis visoje Lietuvoje numatomos šalnos iki dviejų laipsnių šalčio. Nors plikledis dar neturėtų susidaryti, Vilniaus gatves prižiūrintys kelininkai tvirtina, kad žiemos sezonui jau pasiruošta, tad prognozės jų negąsdina. Savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža tvirtino, kad druskos ir smėlio bei druskos mišinio sandėliuose yra prikaupta pakankamai, technika paruošta.

„Jeigu bus plikledis, lijundra ar panašios oro sąlygos, viskas priklausys nuo operatyvumo – kaip greitai kelininkai prisikraus mašinas druskos ir išvažiuos į miestą. Bet viskas jau paruošta“, – teigė V.Pauža.

Tačiau žiema žiemai nelygu. Jeigu bus taip, kaip praeitais metais, kai vienu metu ištisai snigo ir mes sunaudojome ypač daug smėlio ir druskos mišinio bei pačios druskos, reikės didesnio šių medžiagų kiekio, – aiškino V.Pauža.

Kol kas kelininkai dar nebudi visą parą, bet, jeigu orai atvės iki minusinės temperatūros ir bus drėgna, budėjimai prasidės. Paprastai nuolat budima nuo lapkričio 1 dienos, bent po kelis budinčius ekipažus stengiamasi turėti ir kiek anksčiau – nuo spalio 20-osios. Šie ekipažai pabarsto tiltus ir viadukus, jeigu iškyla tokia būtinybė.

Per sezoną paprastai sunaudojama 15–16 tūkst. tonų druskos. „Pagal sandėliavimo taisykles sezono pradžioje turėtume turėti apie trečdalį to kiekio. Šiandien turime daugiau nei pusę ir manome, kad dar per keletą savaičių sukaupsime apie 70 proc. metinio poreikio, todėl problemos neturėtų būti“, – tvirtino Vilniaus gatves prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ direktorius Algimantas Vilūnas.

Smėlio ir druskos mišinio yra paruošta visam sezonui. „Tačiau žiema žiemai nelygu. Jeigu bus taip, kaip praeitais metais, kai vienu metu ištisai snigo ir mes sunaudojome ypač daug smėlio ir druskos mišinio bei pačios druskos, reikės didesnio šių medžiagų kiekio“, – aiškino V.Pauža.

Anot A.Vilūno, dvi pastarosios žiemos pagal medžiagų sunaudojimą buvo rekordinės – vien druskos pernai sunaudota apie 22 tūkst. tonų.

Jeigu pradėtų snigti, per kelias valandas į Vilniaus gatves galėtų išvažiuoti 40 mašinų. Šią žiemą kelininkams teks valyti daugiau gatvių, negu iki šiol – prisidėjo du papildomi maršrutai, technika tam numatyta.

Tačiau užtikrinti, kad gatvės visada laiku bus pabarstytos ir nuvalytos, kelininkai nesiryžta. Esą, jeigu snigti pradeda vidurnaktį, gatvės spėjamos nuvalyti ir pabarstyti visame mieste, bet jeigu paryčiais – kelius valantys automobiliai stringa eismo spūstyse.

Valstybinės reikšmės kelius prižiūrinčios įmonės taip pat skelbia jau pasiruošusios žiemos priežiūros darbams. Nuo šio savaitgalio pradedami žiemos tarnybų darbuotojų budėjimai ir barstytuvai pasiruošę išvažiuoti į kelius tik prasidėjus pirmiesiems plikledžiams.

Pasiruošti raginami ir vairuotojai, kadangi vairavimas žiemą turi savų ypatumų. Taip pat reikia patikrinti automobilį – ar jis pasiruošęs šalnų išdaigoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius