Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 20

Šiukšlių rūšiavimo gamyklos aptarime – gyventojų pyktis dėl pasirinktos vietos prie Gariūnų

Antradienio vakarą į Vilniaus savivaldybės posėdžių salę rinkosi tie, kurie domisi sostinės pakraštyje, šalia Gariūnų, įsikursiančiais komunaliniais atliekų mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiais. Čia buvo aptariamas šis projektas, tačiau aptarimui dar net neprasidėjus jį nutraukti panoro Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkė Janina Gadliauskienė.
Vilniaus savivaldybės salėje įvyko susitikimas su visuomenę dėl atliekų rūšiavimo gamyklos statybų.
Vilniaus savivaldybės salėje įvyko susitikimas su visuomenę dėl atliekų rūšiavimo gamyklos statybų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

J.Gadliauskienė įsitikinusi – sprendimas dėl įrenginių priimtas, poveikio aplinkai vertinimas (PAV) atliekamas, tad toks susitikimas yra per vėlyvas. Vis dėlto projektui samdytų ekspertų, bendrovės „Sweco Lietuva“ viceprezidentas Aidas Vaišnoras tvirtino, kad tai nėra per vėlai suorganizuotas aptarimas, nes buvo suorganizuotas kuo greičiau, kai tik to paprašė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD). Kol kas jis dar nėra pabaigęs poveikio aplinkai vertinimo.

Būtent „Sweco Lietuva“ rengė dokumentus PAV.

Anot A.Vaišnoro, kad pagal Lietuvoje priimtą atliekų tvarkymo planą bent pusė atliekų turėtų būti perdirbama. Šiuo metu į sąvartynus patenka daugiau nei 90 proc. atliekų, todėl reikėtų skatinti atliekų perdirbimą ir perdirbtų darinių tolesnį naudojimą.

Tai tikrai ne sąvartynas ir ne įrenginys, skirtas pavojingų atliekų tvarkymui. Tai bus įrenginys, kuriame atsidurs tos atliekos, kurias gyventojai išmeta į atliekų kibirą, – teigė A.Vaišnoras.

Tačiau ilgų kalbų apie atliekų tvarkymo politiką susirinkę gyventojai nenorėjo klausyti. Juos domino tik pačių įrenginių statybos Jočionių gatvėje.

A.Vaišnoro teigimu, buvo svarstoma ne viena vieta Vilniaus mieste, tačiau galų gale pasirinktas sklypas Jočionių gatvėje, kurį šiuo metu yra išsinuomojęs Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras.

Gyventojai nerimauja, kad šioje miesto dalyje labai sparčiai daugėja pramonės objektų. Tokia koncentracija esą kelia grėsmę gyventojų sveikatai.

Tačiau A.Vaišnoras tvirtino, kad pagal Vilniaus bendrąjį planą pramoninių teritorijų, kur galima tokių objektų plėtra, nėra daug. Ir niekas nepretenduoja į tas teritorijas, kurios skirtos gyvenamajai statybai, poilsiui ar rekreacijai. Todėl apsvarsčius visas galimybes pasirinkta būtent ši vieta.

Panerių seniūnijos gyventoja įsitikinusi – jų nuomonės niekas negirdi ir nekreipia dėmesio į jų pastabas. Esą taip pat buvo ir svarstant Vilniaus bendrąjį planą, kai gyventojai irgi bandė įrodyti, kad šioje teritorijoje nebegalima leisti statyti dar daugiau pramoninių objektų. Ir nors A.Vaišnoras su tuo nesutiko, tvirtindamas, kad visada siekiama kuo geriau informuoti visuomenę, tai gyventojų neįtikino.

A.Vaišnoras aiškino, kad ši planuojama buitinių atliekų perdirbimo ir rūšiavimo gamykla tikrai neskleis toksiškų medžiagų, kaip tvirtina kai kurie gyventojų atstovai. „Tai tikrai ne sąvartynas ir ne įrenginys, skirtas pavojingų atliekų tvarkymui. Tai bus įrenginys, kuriame atsidurs tos atliekos, kurias gyventojai išmeta į atliekų kibirą. Aplinka nebus teršiama, oras bus traukiamas į vidų, kad dalyvautų procese, o atgal į aplinką pateks tik per filtrus“, – teigė „Sweco Lietuva“ viceprezidentas.

Vis dėlto gyventojai tikri – vakarinėje miesto dalyje susikoncentravo per daug pramonės objektų, tad tarša bet kokiu atveju yra didesnė. O turint omeny, kad Lietuvoje vyrauja vakarų vėjai, užterštas oras keliauja į netoliese esančius gyvenamųjų namų kvartalus.

Atliekų rūšiavimo gamykla turėtų būti pastatyta per kelerius metus. Planuojama, kad atliekų deginimo įrenginiai išdygs iki 2016 metų. Deginant rūšiuotas buitines atliekas ketinama energiją naudoti daugiabučiams šildyti. Esą tai padės sumažinti šilumos kainą iki 4 ct/kWh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius