-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 02 /11:18

„Socdarbiečiai“ prezidento rinkimuose rems S.Skvernelį, o G.Kirkilas ves sąrašą į EP

Valdančiosios koalicijos partnerė Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) tarybos posėdyje patvirtino savo kandidatą į Lietuvos Respublikos prezidentus – juo tapo Saulius Skvernelis. O LSDDP kandidatų į Europos parlamento (EP) narius sąraše pirmuoju numeriu eis partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Socdarbiečiai“ nutarimu patvirtino dalyvavimą Lietuvos prezidento rinkimuose ir iškėlė premjero S.Skvernelio kandidatūrą. Balsavime LSDDP S.Skvernelio kandidatūrą patvirtino vienbalsiai – prieštaraujančių nebuvo.

„Premjere, geresnis rezultatas nei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje“, – teigė G.Kirkilas.

Premjeras S.Skvernelis dalyvavo posėdyje ir pristatė savo programą.

„Bendras kandidatas į Lietuvos prezidento postą būtų optimaliausias sprendimas, atspindintis politinių jėgų išsidėstymą, ir, dar svarbiau, rinkėjų nuostatas ir lūkesčius“, – įsitikinęs G.Kirkilas.

Jis pažėrė kritikos, kad Lietuvoje beveik nevyksta dalykiška politinė diskusija, nekalbama apie ūkio ar valstybės problemas, tačiau tyčiojamasi iš oponentų.

„Artėjantys rinkimai bus svarbus lakmuso popierėlis mūsų partijai, parodys mūsų šiek tiek mažiau nei metų darbo rezultatus“, – teigia G.Kirkilas ir viliasi, kad rinkimai partijai bus sėkmingi.

G.Kirkilas nuogąstavo, kad treji rinkimai, vykstantys itin trumpu laikotarpiu, kelia daug politinių, teisinių ir organizacinių problemų ir iššūkių.

„Dabartinė situacija ypač verčia blaškytis ir nervintis mūsų dešiniuosius, kurie vertina prezidento rinkimus kaip paskutinį arba lemiamą mūšį“, – sako G.Kirkilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

LSDDP kandidatų į Europos Parlamentą sąrašo pirmuoju numeriu taps G.Kirkilas, siūloma nutarimo projekte. Kiti nariai rikiuojasi be numerių: Juozas Bernatonis, Kęstutis Daukšys, Vydas Gedvilas, Jolanta Gedvilienė, Artūras Skardžius, Rimantas Sinkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Andrius Šedžius, Irena Šiaulienė, Neris Germanas bei kiti partijos nariai. Galutinis sąrašas reitingavimo būdu bus nustatytas kovo 6 dieną.

LSDDP savo EP rinkimų programoje deklaruoja, kad ES narystė yra pagrindas jų siekiui – skandinaviškojo modelio gerovės valstybės kūrimui Lietuvoje.

G.Kirkilas suskaičiavo, kad LSSDP turi 639 kandidatus į savivaldybių tarybas bei 15 kandidatų į merus.

S.Skvernelis: sustabdėme planą sugriauti daugumą Seime

Premjeras S.Skvernelis savo kalbą pradėjo pastebėjęs, kad „šiandien Lietuvoje situacija galėjo būti visiškai kitokia, jei būtų pavykę įgyvendinti dabar jau net nebe slaptą planą“ ir suskaldyti valdančiąją koaliciją, iš jos išvedant LSDP. Anot jo, įgyvendinant šį planą buvo nužengta labai toli.

„Ir sveiko proto, matymo gerokai plačiau už horizonto, jūsų bičiulių dėka, šitas planas neišdegė, ir koalicija išliko. Ji nebeturi tokios daugumos, kaip buvo po Seimo rinkimų, praradome dalį balsų, tačiau dėl svarbiausių tikslų mes gebame surasti ir surinkti daugumą, kuri dirba dėl Lietuvos žmonių“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anot S.Skvernelio, prieš pusmetį „įvyko tektoniniai balsavimai“ dėl mokesčių reformos ir kitų struktūrinių reformų, o metų pabaigoje pavyko balsų dauguma patvirtinti biudžetą.

„Išties, politinės patirties trūkumas, galiausiai politinių intrigų išmanymo nebuvimas, jis lėmė tai, kad mes ne visuomet pasiekėme to rezultato, kurio norėjome. Tikrai daug padarėme“, – kalbėjo premjeras.

Jis tikino, kad nepaisant to, kokie bus prezidento rinkimų rezultatai, valdančioji koalicija dar dirbs beveik dvejus metus ir toliau bus stiprinama, net „jei kas nors galvoja, kad čia bus lūžio taškas ar bus suskaldyta valdančioji koalicija“.

Premjeras valstybėje esančią tvarką pavadino „fasadine demokratija“.

„Ar mes norime toliau turėti tokią fasadinę demokratiją? Šiandien tai, kas daroma, metami visi resursai, kad būtų apsaugota fasadinė demokratija“, – kalbėjo S.Skvernelis ir teigė, kad teisėtai išrinkti politikai turi atstovauti žmonėms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Artūras Skardžius, Vydas Gedvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Artūras Skardžius, Vydas Gedvilas

Jis įgėlė ir žiniasklaidai, vadindamas ją verslu, teigdamas, kad Lietuvoje turi veikti laisva žiniasklaida ir laisvas žodis.

„Iš tiesų kai kam tai svarbus lūžio taškas. Jei mums nepavyks, gali būti, kad ta fasadinė demokratija bus plečiama ir turėsime tą analogišką vaizdą, kurį gerai iliustruoja statinys, namas, padengtas stiklo gaubtu. Ir tame stiklo gaubte – interesų grupės, atskiros politinės partijos, verslo atstovai susikūrė sau patogų pasaulį. Tačiau už stiklo yra visa kita Lietuva, kuri taip pat nori gerai gyventi, nori kurti, nori turėti stiprią demokratinę valstybę“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Prakalbo apie kandidatę į aplinkos ministrę

Jau anksčiau paskelbta, kad S.Skvernelis aplinkos ministre pasirinko teisininkę, teisingumo viceministrę, LSDDP narę Irmą Gudžiūnaitę. Šeštadienį jis paaiškino savo pasirinkimo motyvus ir pyko dėl viešai išsakomos kritikos.

„Tikrai niekada nesityčiosiu iš žmonių, kurie nori, gali ar sutinka atstovauti ir sutinka prisiimti atsakomybę už vieną ar kitą ministeriją. Tokių žmonių šalyje, kurie sutiktų, galėtų, norėtų, nėra daug. Besisiūlančių galbūt yra daug, bet galinčių – nėra daug“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Anot jo, nemažai sėkmingų žmonių, „matydami, kaip elgiamasi su politikais, ministrais, jie lieka komforto zonoje“.

„Gerai, kad anglų kalbos egzamino nebeliko, nebūčiau praėjęs“, – teigė S.Skvernelis.

„Negali būti, kada galutiniai sprendimai priimami ar dėl personalijų sprendžiama pagal duomenų bazėje išmestą viešą informaciją, arba, dar geriau, kai sako – pasiskaitykit komentarus, ką apie jį rašo. To niekada nebus. Konstitucijoje aiškiai nubrėžta, kam yra tiesiogiai pavaldūs ministrai – ministrui pirmininkui. Atskaitingi – Seimui, prezidentui“, – sako S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anot jo, niekada jokio priešiškumo dėl Vyriausybės formavimo neišsakė gyventojai, „kad joje per mažai moterų ar per daug vyrų“.

„Bet paskui matome, kokios kritikos mes sulaukėme. Yra svarbūs žmogaus kompetencija, žinojimas, ryžtas, galimybės, tam tikras vizionieriškumas. Ir jei tik pradėčiau rinktis pagal lytį ar kvotas, nemanau, kad tai būtų teisingas sprendimas“, – sako S.Skvernelis.

Jis tikino, kad I.Gudžiūnaitė „galbūt neturi tokios didelės patirties“, tačiau turi puikų išsilavinimą, baigusi mokslus užsienyje.

„Ar tiems žmonėms laukti dar 30 metų, kol juos kažkas pastebės? Džiaugiuosi, kad gerbiama kol kas viceministrė sutiko išeiti iš komforto zonos, kad priimtų šį iššūkį, yra patyręs teisininkas ir šioje ministerijoje neturi jokių sąsajų su jokiomis interesų grupėmis. (…) Nėra nei medžiotojas, nei žvejys, nei kirto miškus, nei turi sąsajų su atliekų tvarkymo verslais, kur yra didžiulė problema. Kiek žinau, nepasistačius jokio statinio saugomose teritorijose“, – juokavo premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius