Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 25

Socialdemokratai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ sutarė dėl korektiškos rinkimų kampanijos ir porinkiminės koalicijos

Opozicinių Lietuvos socialdemokratų, Darbo bei „Tvarkos ir teisingumo“ partijų lyderiai penktadienį Seime pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo per rinkimus bei po jų, formuojant valdančiąją koaliciją.
Viktoras Uspaskichas, Rolandas Paksas ir Algirdas Butkevičius
Viktoras Uspaskichas, Rolandas Paksas ir Algirdas Butkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Susitarimą dėl bendradarbiavimo pasirašė Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas bei „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Rolandas Paksas.

„Atsižvelgdami į susiklosčiusią politinę, ekonominę ir socialinę padėtį Lietuvoje, suprasdami atsakomybę už valstybės ateitį, siekdami rinkėjams pristatyti išsamią ekonominę, socialinę ir politinę valstybės ateities programą esame pasiryžę po rinkimų pirmiausia derėtis dėl valdančiosios koalicijos sudarymo tarpusavyje“, – teigiama dokumente.

Opozicinės partijos įsipareigojo per 2012 metų Seimo rinkimų kampaniją laikytis korektiškos, sąžiningos ir skaidrios rinkimų kovos principų, rinkimų agitaciją grįsti išimtinai partijos rinkimų programos nuostatomis, jų sklaida, taip pat partijos vertybių propagavimu, sudaryti bendrą darbo grupę rinkiminiams ir porinkiminio bendradarbiavimo klausimams spręsti.

Be to, pasižadėta per pakartotinius balsavimus vienmandatėse rinkimų apygardose, esant galimybei, remti vieni kitų kandidatus.

Socialdemokratų partijos lyderis A.Butkevičius penktadienį per spaudos konferenciją prisipažino, kad jų partijos vadovybėje gimė idėja pasirašyti tokį susitarimą.

Pasak V.Uspaskicho, pasirašytas dokumentas po Seimo rinkimų taps pagrindu pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos formavimo ir Vyriausybės sudarymo.

„Pirmenybę derėtis po rinkimų turės šios trys partijos“, – sakė jis.

„Tikiuosi, kad šios partijos bus būsimos koalicijos branduolys“, – jam pritarė „tvarkiečių“ vadovas R.Paksas.

Partijų pirmininkai tvirtino, kad preliminariai sutarta, jog daugiausia vietų būsimame parlamente gavusi partija turės galimybę formuoti koaliciją ir siūlyti savo kandidatą į Vyriausybės vadovus.

„Darbiečių“ vadovo teigimu, prie pasirašyto susitarimo gali prisidėti ir kitos partijos, jeigu pritaria jo nuostatoms.

„Visuomet laukiame, net ir konservatoriai gali pasirašyti“, – sakė V.Uspaskichas.

A.Butkevičius pabrėžė, kad prieš rinkimus dalydami pažadus rinkėjams socialdemokratai „tikrai nėra pasiruošę eiti populizmo keliu“.

„Jeigu būtų diskusija, ar realūs mūsų trijų partijų pažadai, tai mes ir kalbėsime, ką galime žmonėms pažadėti, ką galime realiai įgyvendinti“, – teigė jis.

Paklaustas, ar nemato problemų bendradarbiauti su Darbo partija, kuri teisiama dėl vadinamosios juodosios buhalterijos, socialdemokratų lyderis tvirtino, kad tai ne jo kompetencijos klausimas.

„Čia jau ne mūsų partijos kompetencijos klausimas, tai sprendžia teismas. Kai jis pasibaigs, į jį bus galima atsakyti“, – sakė A.Butkevičius.

Visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, šios trys partijos Seimo rinkimuose pasidalintų pirmas tris pozicijas. Pastaruoju metu reitinge pirmauja „Darbiečiai“ su maždaug 17-19 proc. balsų, nedaug nuo jų atsilieka anksčiau pirmavę socialdemokratai su 15-16 proc. balsų, o „tvarkiečiai“ būtų treti su maždaug 8 proc. rinkėjų balsų.

Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 14 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius