-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 03 /15:26

Socialdemokratai nutarė prezidento rinkimuose remti G.Nausėdos kandidatūrą

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) nutarė per prezidento rinkimus remti dabartinio šalies vadovo Gitano Nausėdos kandidatūrą.
Vilija Blinkevičiūtė
LSDP konferencija Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Toks sprendimas priimtas šeštadienį Vilniuje per partijos konferenciją, 181 jos dalyviui balsavus už pareiškimą dėl politinės padėties šalyje, 16 – prieš ir 17 – susilaikius.

„Įvertinusi visus išsikėlusius arba iškeltus kandidatus, LSDP labai aiškiai mato, kad prezidentas Gitanas Nausėda stabiliai turi didžiausią gyventojų pasitikėjimą. Tai patvirtina sociologinės gyventojų apklausos, rodančios didelę tikimybę išrinkti Prezidentą jau pirmajame rinkimų ture“, – teigiama LSDP pareiškime.

Anot socialdemokratų, toks sprendimas racionaliausias ir efektyviausias dabartinėje situacijoje – G.Nausėda turi žmonių pasitikėjimą, jis yra populiariausias politikas, užsienio politikoje didelių klaidų nepadarė, jį vertina tarptautinė bendruomenė.

„Todėl socialdemokratai, įvertinę dviejų – prezidento ir Seimo rinkimų – svarbą, sieks konsoliduoti Lietuvos rinkėjus pačiam geriausiam sprendimui ir rekomenduoja palaikyti Gitano Nausėdos kandidatūrą prezidento rinkimuose“, – teigiama LSDP pareiškime.

Socialdemokratų teigimu, jiems laimėjus Seimo rinkimus, valdžios institucijos dirbs efektyviau, nes prezidentas turės parlamentinės daugumos paramą.

Dauguma LSDP skyrių į prezidentus kėlė partijos lyderės Vilijos Blinkevičiūtės kandidatūrą, bet ji nutarė siekti dar vienos kadencijos Europos Parlamente, kur dirba nuo 2009 metų.

Politikė atmetė argumentus, kad nekandidatuodama pati vengia lyderystės. Pasak jos, tikroji lyderystė yra atsakingai įvertinti situaciją ir priimti geriausią šaliai sprendimą.

„Kaip atsakinga partija įvertinome situaciją mūsų valstybėje, kad trys pagrindinės valdžios institucijos nesusišneka tarpusavyje, turiu omenyje ir valdančiąją konservatorių partiją, ir Vyriausybę ir prezidentą, tai iš tikrųjų yra blogai. Tokia valdžia, kokia yra dabar, – arogantiška, negirdinti, nematanti, nesikalbanti, nepriimanti sprendimų, – tiesiog negali likti valdžioje. Esame įsitikinę, kad jos galiojimo laikas baigėsi“, – po konferencijos žurnalistams sakė V.Blinkevičiūtė.

Anot jos, sutelkto darbo reikalauja ir grėsminga geopolitinė situacija.

„Karas čia pat, mums reikia sutelktumo, kad bendrai dirbtų pagrindinės mūsų valdžios šakos šitų iššūkių akivaizdoje, o to nėra“, – teigė politikė.

V.Blinkevičiūtė taip pat atkreipė dėmesį, kad praėjusių metų pabaigoje atliktos apklausos parodė, jog 75 proc. socialdemokratų rinkėjų palaiko Gitaną Nausėdą.

Ji tiesiai neatsakė, ar prezidentas prašė socialdemokratų paramos per rinkimus, tik tvirtino, kad to paprašyti galima įvairiais būdais, nebūtina tai daryti tiesiogiai.

„Žinote, kartais tos paramos prašymą gali pamatyti įvairiais būdais (…) yra labai daug rodiklių, žodžių, minčių, susitikimų, sprendimų, kurie aiškiai rodo, kad mums pakeliui“, – sakė partijos pirmininkė.

Anot politinės, finansiškai remti G.Nausėdos LSDP neplanuoja.

Paklausta, kad socialdemokratai savo ruožtu tikisi G.Nausėdos palaikymo per Seimo rinkimus rudenį, V.Blinkevičiūtė atsakė vienu sakiniu: „Mes nieko neparduodame ir nieko neperkame“.

Ji taip pat svarstė, kad ideologinius skirtumus, pavyzdžiui, dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimo, ateityje bus galima „užglaistyti, rasti bendrą sprendimą“.

Apklausų duomenims, LSDP šiuo metu yra populiariausia partija Lietuvoje. Už juos ketina balsuoti maždaug 16–20 proc. rinkėjų. V.Blinkevičiūtė – viena palankiausiai šalyje vertinamų politikų.

Buvęs banko analitikas G.Nausėda siekia antros kadencijos prezidento pareigose. Pagal visuomenės nuomonių apklausą, už jį ketina balsuoti apie ketvirtadalis rinkėjų.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius