Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 12 10

Socialiai remtini vaikai maitinsis kukliau

Nuo sausio 1-osios socialiai remtini mokiniai maitinsis kukliau – Seimas nusprendė nemokamam maitinimui skirti mažiau lėšų. Už šį sprendimą balsavo 70 parlamentarų, prieš – 42, o susilaikė 18-a.
Į darželį vaikus vedantys tėvai nuo rudens mokės ne tik už mažylių suvalgomą maistą, bet ir už jo gaminimą.
Valgykla / 15min.lt/Egidijaus Jankausko nuotr.

Parlamentarai nusprendė Socialinės paramos mokiniams įstatyme nereglamentuoti, kokį maitinimą – pietus, pusryčius ar pavakarius – suteikti socialiai remtiniems moksleiviams.

Savivaldybė, gavusi dotaciją, pati galės rekomenduoti mokykloms, kaip maitinti mokinius. Moksleivio maitinimui mokyklose ir dieninėse mokyklos organizuojamose stovyklose bus skiriama nuo 1,56 Lt iki 9,1 Lt per dieną. Iki šiol vienos dienos pusryčiams ir pietums vienam moksleiviui buvo skiriama 5,36– 7,4 Lt.

Norėta atsisakyti pusryčių

Vyriausybė šį įstatymo projektą siūlė dėl to, kad kitais metais moksleivių, kuriems priklausytų nemokamas maitinimas, skaičius gali išaugti trečdaliu: nuo 111 tūkst. iki 134 tūkst. mokinių.

Nemokamas maitinimas, kaip ir iki šiol, priklausys moksleiviams, kurių šeimos pajamos vienam žmogui yra mažesnės nei 1,5 VRP (valstybės remiamų pajamų dydis) – t. y. 525 Lt.

Dėl šio įstatymo ginčai Seime virė ilgai. Pirminiame šių pataisų variante buvo numatyta atsisakyti nemokamų pusryčių, paliekant tik nemokamus pietus. Jiems būtų skiriama 2,6–3,6 proc. bazinės socialinės išmokos (BSI – 130 Lt), t. y. 3,38–4,68 Lt.

Siekė kompromiso

Toks pusryčių atsisakymas piktino tiek opoziciją, tiek kai kuriuos valdančiųjų atstovus – esą taip būtų rizikuojama vaikų sveikata, todėl reikėtų ieškoti kitų taupymo būdų. Tada pasiektas kompromisas: įstatyme nebenurodoma, kokio maitinimo atsisakoma, o mažinama tik skiriamų lėšų suma. Esą taip mokyklos moksleivius galės maitinti pagal poreikį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu nemokamus pietus mokyklose gauna apie 111 tūkst. mokinių, iš jų apie 68 tūkst. mokinių nemokamai ir pusryčiaudavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius