Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 18

Šoko ištikti užlietų namų gyventojai kreipdamiesi į draudimo bendroves net pamiršta savo vardą

Lietuvoje vyraujant staigiam polaidžiui bei ištvinus upėms, ne gyvybės draudimo bendrovė BTA skaičiuoja potvynio žalas. Per šią savaitę bendrovė sulaukė dešimčių pakrantėse įsikūrusių gyventojų skambučių dėl būsto užliejimo patvinusiu vandeniu. Užtvindytais namais skundėsi Panevėžio, Pasvalio, Kėdainių rajonų gyventojai.
Rusnės perkėla
Rusnės perkėla / R.Kubiliaus nuotr.

„Tolydžio šylant orams, gyventojai skaičiuoja užlietų būstų nuostolius. Susijaudinę gyventojai skambina dėl namo rūsio, garažo ar pirmojo aukšto užliejimo. Dažniausias sugadintas turtas – baldai, technika, žemės ūkio įranga, grindys, vidinė patalpų apdaila. Tie klientai, kurie pratę prie besikartojančių nelaimių, kalba ramiai ir aiškiai. Tuo tarpu tie, kuriems toks įvykis pasitaikė pirmąjį kartą, pasakodami apie įvykį kartais net pamiršta savo vardą“, – teigia Karolina Karpova, BTA Žalų reguliavimo departamento direktorė.

Pasvalio rajono sodų bendrijos „Vyturys“ gyventojai kreipėsi dėl sodo namelių užliejimo. Vienu atveju vanduo iki kelių apsėmė pirmąjį namo aukštą, kitu atveju 1 metras vandens užliejo sandėlį. Pasak ugniagesių gelbėtojų, taip įvyko dėl Mūšos upėje pakilusio vandens. Atvykę tarnybos darbuotojai du sodybų namus pasiūlė evakuoti, bet gyventojai nesutiko. Kėdainių rajone į draudimo bendrovę kreipėsi namo savininkai dėl būsto užliejimo iki palangės – per pusvalandį pakilęs vanduo apsėmė automobilius garaže, pirmąjį aukštą.

Specialistai pataria, jei jau matyti, kad potvynis sems namą ir reikia evakuotis, tokiu atveju būtina išjungti elektrą, užsukti vandens, dujų čiaupus, o daiktus, kurie gali būti sugadinti vandens, sukelti į viršutinius aukštus. Artėjant potvynio sezonui, vertėtų ištuštinti namų rūsius, žemoje vietoje stovinčius ūkinius pastatus, brangesnius daiktus, ypač techniką, perkelti iš rūsio į kitą vietą. Ši taisyklė ypač tinka vasarnamiuose ar kituose ne nuolat gyvenamuose pastatuose paliktam per žiemą turtui.

Draudikai atkreipia dėmesį, kad nuostoliai dėl potvynio yra atlyginami visiems būstą apdraudusiems gyventojams, išskyrus tuos, kurie gyvena potvynio zonose. Kasmet potvyniai vyksta Šilutės ir Pagėgių savivaldybėse.

Sinoptikų duomenimis, artėjant šiltesniam metų laikui, fiksuojama daugiau gamtos sukeltų nelaimių. Remiantis draudikų statistika, kiekvienais metais gamtinių jėgų sukeltų įvykių taip pat daugėja. Pernai bendrovė užfiksavo 186 gamtos jėgų sukeltus įvykius, arba 60 proc. daugiau nei 2011 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius