Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 05

Sovietmečio veikėjo vardo gatvės pavadinimo Vilnius nekeičia, tik pakabins informacinę lentą

Vilniuje nėra Kosmonautų, Tarybų ar Veteranų gatvių. Toks sovietmečio palikimas vis dar neretai sutinkamas Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Tačiau savo ano laikmečio priminimą turi ir sostinė – Fabijoniškėse vingiuoja Liudo Giros gatvė. Diskusijos dėl jos pervadinimo tai kyla, tai vėl užsimiršta. Šįkart į priekį žengtas nedidelis žingsnis ir pirmąjį šios gatvės namą papuoš informacinė lentelė.
L.Giros gatvė
L.Giros gatvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Liudas Gira – lietuvių poetas, dramaturgas, kritikas, publicistas, vertėjas, vienas iš Lietuvos žvalgybos kūrėjų, vėliau garbinęs pirma B.Mussolinį, o paskui – Josifą Staliną. Jis buvo vienas iš tų, kurie važiavo į Maskvą „Stalino saulės parvežti“.

Kaip prieš kelerius metus LRT televizijos laidoje „Istorijos detektyvai“ sakė istorikas Mindaugas Tamošaitis, dėl to L.Gira visiškai nesigailėjo: „Yra išlikęs jo 1940 m. liepos 31 d. laiškas sūnui Vytautui Sirijos Girai, kai delegacija nuvažiavo į Maskvą: žmogus gyvena tarsi rojuje, tai geriausios akimirkos.

Jis džiaugiasi, kad pamatys Staliną, o po to galįs ir mirti. Salomėją Nėrį, Petrą Cvirką ir jį garbina ir prie jų puola korespondentai – tiek dėmesio.“

Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Liudas Gira
Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./Liudas Gira

Vienintelis toks pavadinimas

Vilniaus tarybos narys Tomas Seikalis sako, kad Liudo Giros gatvė sostinėje likusi, ko gero, vienintelė, kurios pavadinimas – sovietmečio veikėjo, kuris vertinamas toli gražu nevienareikšmiškai.

Jo teigimu, nelengva suprasti, kodėl ši gatvė iki šiol nepervadinta, o klausimą išjudinti taip sudėtinga.

„Net gyventojų apklausa neorganizuojama, nors žadama tai padaryti. Viskas buvo lengva Kazio Škirpos atveju, bet labai sudėtinga dėl Liudo Giros. Ir su paminklu taip buvo, jį matydavo ir dešinieji ministrai pro langą, tačiau kol nepradėjo patriotai labiau judinti, kartota, kad tai meno kūrinys, jį reikia saugoti ir pan.“, – A.Volano gatvėje priešais Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją stovėjusį paminklą L.Girai prisiminė T.Seikalis.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Seikalis
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Seikalis

Paminklas nukeltas buvo 2013 metais minėtai ministerijai vadovaujant liberalui Gintarui Steponavičiui.

Esą su gatvės pavadinimu yra taip, kad iš esmės niekas neprieštarauja, jog pavadinimą reikėtų keisti. Tačiau su bendruomene kol kas nesitarta, apklausa nepaskelbta, lyg nuogąstaujama, kad gyventojų lauks papildomos išlaidos.

Bet, kaip ironizuoja tarybos narys, ir vėliavą keičiant į trispalvę ar Lietuvos valstybės pavadinimą paliekant be TSR išlaidų buvę.

Valios P.Cvirkai pakako, L.Girai – dar ne

Anot T.Seikalio, išrinkti naują pavadinimą nebūtų sunku – variantų jau siūlyta.

„Tai vienintelė tokiu sovietmečio veikėjo vardu pavadinta gatvė likusi, jeigu neminėsime Salomėjos Nėries, bet tas klausimas jautresnis. Turime dar Pergalės gatvę, bet pergalė gali būti visokia. Senieji pavadinimai buvo pakeisti.

Pašiepiame baltarusius, kad ten Lenino ir panašios gatvės pagrindinės miestuose. O čia turime pakankamai didelę gatvę ir nieko“, – kalbėjo tarybos narys.

Tai vienintelė tokiu sovietmečio veikėjo vardu pavadinta gatvė likusi, jeigu neminėsime Salomėjos Nėries, bet tas klausimas jautresnis.

T.Seikalis sako pasigendantis politinės valios, kurios pakako nukeliant Žaliojo tilto skulptūras, paminklą Petrui Cvirkai.

„Tik noriu kelti klausimą, ar esame tokia sostinė, kuri prieš diktatūras, prieš išdavystę, už žmogaus teises, bet paliekame gatvės pavadinimą tokio žmogaus, kuris realiai buvo bendrininkas žudant mūsų valstybingumą ir mūsų piliečius“, – kalbėjo T.Seikalis.

Kažkada L.Giros vardu vadinosi dabartinė Vilniaus gatvė, tik paskutiniais sovietmečio metais šis pavadinimas perkeltas į prie miesto prijungtas Fabijoniškes.

Keisti žada

Vilniaus miesto savivaldybė sako, kad pavadinimą tikrai pakeis, tik dar nenumatyta, kada tai įvyks.

„Dėl L.Giros gatvės pavadinimo keitimo Vilniaus miesto savivaldybės Istorinės atminties komisija yra pritarusi, tačiau dar nėra nuspręsta kada ir į kokį pavadinimas galėtų būti keičiamas.

Prieš keičiant pavadinimą būtų organizuojama vietos gyventojų apklausa šiuo klausimu“, – teigė savivaldybės administracijos vyr. patarėja Daiva Mikulskienė.

Pakabins lentelę

Tarybos narė, konservatorė Kamilė Šeraitė, Istorinės atminties komisijos narė, sako, kad komisija yra linkusi pervadinti L.Giros gatvę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./L.Giros gatvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./L.Giros gatvė

„Tačiau suprantame, kad gatvės pavadinimo keitimas daugiausiai rūpesčių sukels gyventojams. Todėl jau pavasarį Vilniaus miesto savivaldybė atliks Liudo Giros gatvės gyventojų nuomonės apklausą dėl sutikimo pakeisti gatvės pavadinimą. Labai tikiuosi, kad savivaldybės administracija spės pasiruošti ir atnaujinti reikalingas šiam procesui atlikti tvarkas.

Kol kas komisijoje nesvarstėme, į kokį pavadinimą dabartinis pavadinimas turėtų būti keičiamas. Šiuo klausimu taip pat tarsimės su gyventojais“, – sakė K.Šeraitė.

Ji užtikrino, kad tam tikrų veiksmų jau imtasi: „Visai netrukus prie Liudo Giros gatvės pirmojo namo numerio atsiras informacinė lentelė apie Liudą Girą ir jo veiklą.

Lentelės tekstas skambės taip: „Liudas Gira (1884-1946) – rašytojas, karo, kultūros ir politikos veikėjas, redaktorius. Didžiojo Vilniaus Seimo (1905) dalyvis. Lietuvos žvalgybos organizatorius. Prisidėjo prie Lietuvos aneksijos ir sovietizacijos.“

Visai netrukus prie Liudo Giros gatvės pirmojo namo numerio atsiras informacinė lentelė apie Liudą Girą ir jo veiklą.

Informacinė lentelė – tai trumpalaikis sprendimas, iki kol bus priimtas sprendimas dėl gatvės pervadinimo. Lentelė skirta, visų pirma, patiems gyventojams susipažinti, kokio „veikėjo“ gatvėje jie gyvena“.

Asmeniškai K.Šeraitė sako mananti, kad šios gatvės pavadinimas būtinai turėtų būti pakeistas ir čia jos nuomonė esą niekuo nesiskiria nuo nuomonės apie nukeltą P.Cvirkos paminklą.

„Liudas Gira šlovino ne tik Staliną, bet ir Mussolinį, tikrąją to žodžio prasme parsidavė sovietams ir prisidėjo prie Lietuvos aneksijos bei penkis dešimtmečius trukusios okupacijos. Tikiu, kad Liudo Giros gatvės gyventojai nuspręs pervadinti šią gatvę. Jei subrendome Petro Cvirkos paminklo nukėlimui, manau, kad esame pasiruošę ir šiam žingsniui, tęsiant Vilniaus miesto dekomunizaciją“, – sakė tarybos narė.

Maps.lt galima rasti, kad Lietuvoje yra 19 L.Giros gatvių įvairiuose miestuose ir miesteliuose bei du skersgatviai.

2017 metais Vilniaus savivaldybės politikai irgi svarstė, ar sostinėje atsisakyti įvairių objektų pavadinimų, siejamų su sovietų valdžiai talkinusiais rašytojais, visuomenininkais ir politiniais veikėjais Petru Cvirka, Salomėja Nėrimi, Antanu Venclova ir Liudu Gira.

Iki šiol tik nukeltas paminklas P.Cvirkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius