-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 20

Specialistai ragina Lietuvą įteisinti nepriklausomas tabako atsekamumo sistemas

Tabako kontrolės specialistai ragina Lietuvą įteisinti papildomą Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tabako kontrolės pagrindų konvencijos protokolą, kuris leistų šalyje įdiegti nepriklausomas tabako prekių atsekamumo ir pakuočių žymėjimo sistemas.
Cigaretės
Cigaretės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis protokolas dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais panaikinimo taip pat apima jį pasirašiusių ir ratifikavusių valstybių bendradarbiavimą konfiskuojant nelegalius tabako gaminius, pažeidėjų patraukimą atsakomybėn.

„Mes labai raginame politikus nelaukti“, – antradienį žurnalistams sakė Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

Šiuo metu, pasak jo, tabako gamintojai patys su įmonėmis pasirašo sutartis dėl tabako gaminių atsekamumo ir žymėjimo sistemų. Todėl valstybės institucijoms nežinoma, kiek iš tikrųjų pagamina cigarečių ir kur jos keliauja.

„Kas gali užtikrinti, kad aš, vadovaudamas tarptautiniam nusikalstamam verslui negaliu atspausdinti papildomai 2 – 3 milijonus banderolių?“, – sakė A.Veryga.

Juozo Dapšausko nuotr/Dr. Aurelijus Veryga
Juozo Dapšausko nuotr/Dr. Aurelijus Veryga

„Šiandien tokia situacija, kad niekas, nei Valstybinė mokesčių inspekcija, nei Finansų ministerija negali pasakyti, kiek Klaipėdoje stovintis fabrikas pagamina cigarečių. Kokie jie patys skaičių deklaruoja, tuo mes priversti tikėti“, – kalbėjo specialistas.

„Mes negalime leisti šitiems žmonėms patiems save kontroliuoti“, – pridūrė jis.

Iš 40-ies protokolą pasirašiusių valstybių jį ratifikavo kol kas trys. Lietuvoje šiam dokumentui Seimas yra pritaręs po pateikimo.

Tabako kontrolės ekspertai taip pat teigia, jog Lietuva turėtų griežčiau laikytis 2010 metais visiškai įsigaliojusios PSO Tabako kontrolės pagrindų konvencijos, kurioje numatyta, kad sveikatos ir tabako kontrolės politika turi būti vykdoma vengiant tabako gamintojų kišimosi.

Tabako gamintojai visada sakys, kad jie prisideda prie valstybės biudžeto, tačiau jeigu jūs paskaičiuotumėte tabako vartojimo pasėkmes, pamatytumėte, kad jūsų šalis pralaimi,– Cornelis Radu-Loghinas.

„Žinoma, jie (tabako gamintojai) visada sakys, kad jie prisideda prie valstybės biudžeto, tačiau jeigu jūs paskaičiuotumėte tabako vartojimo pasėkmes, pamatytumėte, kad jūsų šalis pralaimi“, – teigė Europos tabako prevencijos tinklo generalinis sekretorius Cornelis Radu-Loghinas.

Tuo metu A.Veryga teigė, kad Lietuvai nepavyksta įgyvendinti konvencijos nuostatos, kuri visiškai draudžia tabako gaminių reklamą ir rėmimą.

„Nėra taip sudėtinga paieškojus internete rasti iniciatyvas, kurios yra finansuojamos Lietuvoje veikiančio tabako gamintojo“, – teigė specialistas.

Jis pabrėžė, kad tabako gamintojai „nėra labdaros organizacija“.

„Tai organizacija, kuri tiesiog nori uždirbti pinigų“, – sakė jis.

PSO Tabako kontrolės pagrindų konvenciją Seimas ratifikavo 2004 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius