-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 08

Sprendimą palikti draudimą skatinti LGBTIQ šeimos sampratą G. Landsbergis vadina apmaudžiu

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Seimo antradienį priimtą sprendimą palikti įstatymuose numatytą draudimą skatinti LGBTIQ šeimos sampratą vadina apmaudžiu.
Irmantas Gelūnas nuotr. Gabrielius Landsbergis
Irmantas Gelūnas nuotr. Gabrielius Landsbergis

„Aš suprantu ir svarbus klausimas koalicijos partneriams, apmaudus balsavimas man asmeniškai vakarykštis“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis. 

Seimas antradienį atmetė pataisas, kuriomis siūlyta atsisakyti dabar įstatyme įrašytos nuostatos, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti informacija yra tokia, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Teisingumo ministerijos parengtos pataisos teiktos po Lietuvos pralaimėto bylinėjimosi Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl sustabdytos knygos „Gintarinė širdis“ leidybos. Joje aprašomi tos pačios lyties asmenų santykiai. 

Anot G. Landsbergio, Seimui nepaisius EŽTT pozicijos, vertėtų įvertinti savo pasisakymus, „kaip raginame kitus laikytis teisės viršenybės principų“

„Bet tą klausimą reikėtų užduoti ne man – mano nuomonę jūs žinote, ji yra labai nepaslėpta. Bet reikia užduoti tą klausimą žmonėms, kurie tokius komentarus sako, tie, kurie atstovauja Lietuvai aukščiausiuose postuose  ir apie teisės viršenybę pasako labai dažnai“, – tvirtino G. Landsbergis.

„Reikia užduoti klausimą žmonėms, kurie tokius komentarus sako, kurie atstovauja Lietuvą aukščiausiuose postuose ir apie teisės viršenybę pasako labai dažnai“, – teigė ministras. 

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį dar prieš Seimui priimant sprendimą dėl minėtų pataisų pareiškė, kad yra prieš „žalios šviesos uždegimą niekinti šeimą“.

Už pataisą balsavo 50 parlamentarų, 56 buvo prieš, 19 susilaikė. Tarp balsavusiųjų prieš bei susilaikiusiųjų buvo ir valdančiosios daugumos atstovų – konservatorių, Liberalų sąjūdžio narių.

G. Landsbergis taip pat tvirtino, kad šis Seimas ne kartą parodė, jog svarbiems projektams geba sutelkti reikiamą balsų skaičių.

„Manau, kad kaip ir daugelį kitų klausimų, jei atmestume rinkiminį faktorių, galima kalbėtis ir ieškoti sprendimų toliau kaip judėti į priekį. Reikia suprasti, kad yra tokios menamos ir nemenamos ribos, tam tikri, kaip pavadinti, slenksčiai, – sakė užsienio reikalų ministras. – Reikia įsivaizduoti, ar galime tikėtis geresnės situacijos ateityje, jei kalbėtume apie Seimą ir ten sutelktus balsus. Man atrodo, kad šitas Seimas vis dėlto parodė, kad geba sutelkti nemažą būrį balsų svarbiems projektams“. 

Protestuodamas prieš tokią Seimo valią Laisvės partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius prie parlamento sudegino tris homoseksualius santykius aprašančias knygas.

Jis taip pat kėlė klausimą, ar Vyriausybė, premjerė Ingrida Šimonytė tebeturi šios Seimo daugumos palaikymą, kai eina kalba apie vertybinius ir žmogaus teisių klausimus.

Valdančiąją koaliciją Lietuvoje sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius