Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 09 /15:50

Sprendimai dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų: kas bus toliau?

Tarpinių vienuoliktokų patikrinimų rezultatai nebus privalomi vertinant valstybinį brandos egzaminą – tik pačių moksleivių norui esant, jie bus įtraukti į galutinį balą. Taip pasakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, kartu informuodamas, kad traukiasi tiek už šią sritį atsakingas viceministras Ramūnas Skaudžius, tiek ir jis pats.

Matematikos tarpinių patikrinimų užduotys – tiek A, tiek B lygio – buvo sunkesnės, nei to reikalauja matematikos užduoties aprašas, konstatavo švietimo, mokslo ir sporto ministro sudaryta komisija. Mokiniams balai už užduotis bus indeksuojami, perskaičiuoti jiems palankesniu įvertinimu.

Tačiau aukščiausius įvertinimus pasiekusių mokinių tėvai sako, kad tokia tvarka diskriminuoja stipriausius mokinius ir reikalauja ją pakeisti. Tėvai, kaip rašo lrt.lt, teigia norintys apginti savo vaikus, tad pateikė skundą ministrui, premjerei, Seimo pirmininkei, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkui, Nacionalinei švietimo agentūrai, Vaiko teisių apsaugos kontrolierei, Lygių galimybių kontrolieriui.

Jei į jų reikalavimus nebus atsižvelgta, tėvai nusiteikę kreiptis į teismą.

Ir tai tik vienas iš atvejų, kuomet šiemet kilo skandalas dėl vykstančių tarpinių patikrinimų.

O štai dešimtokai, susirinkę į matematikos bandomąjį patikrinimą, sužinojo, kad jis prasidės tik po dviejų valandų.

Traukiasi ir pats, ir pavaduotojas

Vis dėlto antradienį surengtoje ministro G.Jakšto spaudos konferencijoje pagrindinis dėmesys atiteko ne tiek patikrinimams ir juos lydėjusiems nesklandumams, kiek pačiam ministrui ir jo pavaduotojui R.Skaudžiui, kurie traukiasi.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Gintautas Jakštas, Ramūnas Skaudžius
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Gintautas Jakštas, Ramūnas Skaudžius

Plačiau – Tarpinių patikrinimų skandalai griauna Švietimo ministeriją: ministras atleido viceministrą ir traukiasi pats.

Nors naujienų ministras turėjo ir moksleiviams.

VIDEO: Po pasiekimų patikrinimo griūna ministerija: viceministras atleistas, ministras traukiasi

Visų pirma – dėl tarpinių patikrinimų rezultatų. „Šių metų tarpinių patikrinimų sesiją laikysime bandomąja. Vienuoliktokų pasiekti rezultatai bus neprivalomi, tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į valstybinio brandos egzamino galutinį balą“, – sakė G.Jakštas.

Tokiu atveju kitąmet moksleiviai laikytų ilgesnius brandos egzaminus.

VIDEO: G.Sarafinas apie švietimo ministro traukimąsi: pasirinkta buldozerio politika, juo vožėmės į sieną

„Mūsų siūlomas sprendimas toks, kad visi, kuriuos tenkina gautas balas, juos įskaitome. Visi, kurie galvoja, kad galėtų surinkti už šią dalį geriau, ateina dvyliktoje klasėje į pilną egzaminą. Tas egzaminas bus jau su tušinuku, pieštuku, ant popieriaus, – aiškino ministras. – Klausimas, kas laikys pilna apimtimi, kas po dalies egzamino galės išeiti.“

Keli atsiskaitymų variantai

Toliau su tarpinių patikrinimų modelio įgyvendinimu dirbs ministro patarėja Agnė Liucilė Grickevičė, kuri teigia, kad gegužės mėnesį numatyti inžinerinių technologijų, istorijos ir chemijos tarpiniai patikrinimai vyks, kad būtų pabaigta tarpinių patikrinimų sesija.

Antrieji matematikos ir lietuvių kalbos tarpiniai patikrinimai, numatyti dvyliktoje klasėje, nevyks. O tiems mokiniams, kurie nedalyvavo patikrinimuose, bus sudarytos galimybės dalyvauti valstybiniame brandos egzamine pilna apimtimi kitais metais.

Atsiskaitymai, kurie yra valstybinio brandos egzamino dalis, vyks ne ugdymo proceso metu.

„Būsimoms vienuoliktokų kartoms bus iš pagrindų atnaujintas išskaidyto egzamino modelis, kuriame bus eliminuotos problemos ir palikta galimybė dalį brandos egzamino atsiskaityti 11 klasėje.

Atsiskaitymai, kurie yra valstybinio brandos egzamino dalis, vyks ne ugdymo proceso metu. Vienuoliktokai turės galimybę už dalį turinio atsiskaityti baigdami 11 klasę ir turėti mažesnės apimties atsiskaitymą 12-oje klasėje. Arba dvyliktoje klasėje atsiskaityti visa apimtimi“, – teigė A.L.Grickevičė.

Jos teigimu, ketinama su lietuvių kalbos mokytojais peržiūrėti šio patikrinimo kalbėjimo dalies užduotis. O pačios užduotis bus rengiamos trimis pakopomis – du rengėjai parengs daugiau užduočių, nei reikia tais metais, iš jų bus parengiamos užduotys, kurias tikrins mažiausiai trys recenzentai, kurie turės būti dalyko praktikai ir mokslininkai.

Taip pat, kaip sakė ministerijos atstovė, įvedama trečiai užduočių tikrinimo grandis – komisijos, kurios iki egzamino peržiūrės užduotis, jei reiks – jas keis. Ji pažadėjo ir tai, kad būtų parengta tinkama mokymosi medžiaga visoms užduotims.

„Tai ne baigtinis planas, o priemonės, kurios gali kisti ir pasipildyti naujomis“, – kalbėjo A.L.Grickevičė, žadėdama naują modelį turėti jau birželį.

Dviejų tarpinių patikrinimų nebus

Ministras G.Jakštas teigė, kad kai patikrinimas vyksta ugdymo proceso metu, tai sukelia iššūkių ir mokykloms organizuoti, ir patiems mokiniams, nes tuomet pamokas jie gali baigti vėlai vakare, o anksti ryte būti patikrinime, tada eiti į pamokas.

O tai, kad buvo numatyta antrajame matematikos tarpiniame patikrinime, yra ir tarp egzamino užduočių, todėl esą „jokios prasmės turėti tą patikrinimą nematome“, sakė ministras.

Tad egzaminas būsiąs toks – 80 proc. egzamino privaloma visiems, o 20 proc. tam, kad moksleiviai galėtų pasigerinti turimą tarpinio patikrinimo balą. Šioje egzamino dalyje bus galima ir nedalyvauti.

Anot ministro, nors tai dar diskutuotina, bet nesiūloma turėti du tarpinius patikrinimus, kaip planuota iki šiol.

„Ką matome iš šio patikrinimo, tai nebuvo išdiskutuota, todėl siūlome daugiau diskusijų. Bet siūlymas mūsų toks, kad po vienuoliktos klasės būtų toks tarpinis patikrinimas, neprivalomas, bet vienuoliktokai galės atsiskaityti už dalį“, – kalbėjo G.Jakštas.

Esminiai sprendimai dėl šių metų tarpinių patikrinimų

  1. Šių metų tarpinių patikrinimų sesija laikoma pilotine. Vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį VBE.

  2. Gegužės mėnesį numatyti tarpiniai patikrinimai (inžinerija, istorija ir chemija) vyks, taip užbaigiant pilnos apimties tarpinių patikrinimų sesiją.

  3. Matematikos bei lietuvių kalbos ir literatūros antrieji tarpiniai patikrinimai, numatyti 12-oje klasėje, nevyks.

  4. Mokiniams, nedalyvavusiems tarpiniuose patikrinimuose šiemet, sudaroma galimybė laikyti VBE kitąmet visa apimtimi.

Esminiai siūlymai dėl kitų metų

Būsimoms vienuoliktokų kartoms bus iš pagrindų atnaujintas išskaidyto egzamino modelis, kuriame bus eliminuotos problemos ir palikta galimybė dalį VBE atsiskaityti vienuoliktoje klasėje.

  1. Užduočių rengimo problemoms spręsti sukuriamos trys rengimo pakopos:

    1. rengėjai (mažiausiai 2) parengia daugiau užduočių nei reikalinga tais metais, nepanaudotos užduotys keliauja į užduočių banką;

    2. įvertina mažiausiai 3 recenzentai – praktikai ir mokslininkai;

    3. įvedama 3-ia grandis – komisija, kuri savo žodį taria dar iki egzamino. Vertinimo komisija peržiūri parengtas užduotis. Esant poreikiui atliks keitimus naudodami užduotis iš užduočių banko.

  2. Spręsime ir vadovėlių bei ugdymo medžiagos trūkumo klausimą:

    1. parengtas ir paviešinamas detalus temų planas ir nurodoma medžiaga joms: vadovėliai, medžiaga e-mokykloje;

    2. siekiama, kad visos naujos programos turėtų parengtą mokomąją medžiagą. Jeigu jos nėra, užtikrinsime, kad medžiagą parengtų mokytojų dalykininkų asociacijos, pavieniai mokytojai, mokslininkai, nevyriausybinės organizacijos.

  3. Atsiskaitymai, kurie yra VBE dalis, vyks ne ugdymo proceso metu.

  4. Sudaroma 11-okams galimybė už dalį turinio atsiskaityti baigiant 11 klasę ir ateiti į mažesnės apimties atsiskaitymą 12-oje klasėje. Arba 12-oje klasėje, kaip ir iki šiol, atsiskaityti visa apimtimi.

  5. Kartu su lietuvių kalbos mokytojais įvertinsime ir persvarstysime lietuvių kalbos ir literatūros patikrinimo kalbėjimo dalį.

„Tai yra ne baigtinis priemonių sąrašas, o principai, kuriais kartu su švietimo bendruomene atnaujinsime išskaidyto egzaminavimo modelį. Todėl šios priemonės gali kisti ir pasipildyti naujomis. Modelį ketiname parengti jau gegužės-birželio mėnesiais“, – teigiama ministerijos pranešime spaudai.

Siūlymai tautinėms mokykloms yra

Paklaustas dėl siūlymų dėl ugdymo tautinių mažumų mokyklose, tai ministras teigė, kad jie iš esmės suformuluoti, mažai skiriasi nuo pradinių.

„Bus matyt, kiek pavyks jų užbaigt. Siūlymai iš esmės yra suformuoti, jie daug nesikeičia nuo to, ką buvome pateikę diskusijai“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl pokyčių gavo palaikymo iš savivaldybių, tautinių mažumų mokyklų ir mokinių.

Ministerija vasarį pasiūlė palaipsniui didinti lietuvių kalbos pamokų skaičių ir lietuvių kalbos vartojimą tautinių mažumų mokyklose, o dėl konkrečių valandų žadėjo tartis su visuomene.

Paklaustas, ar mato galimybę įgyvendinti siūlymus, ministras atsakė, kad „bus matyt“.

G. Jakštas anksčiau yra sakęs, kad tautinių mažumų ugdymo įstaigose priešmokykliniame ir pradiniame ugdyme vaikai turi gerokai mažiau lietuvių kalbos pamokų nei jų bendraamžiai.

Be to, anot jo, rusų kalba ugdančių mokyklų mokinių, o vėliau ir tokias mokyklas baigusių studentų pasiekimai yra žemesni, palyginti su lietuvių ar lenkų mokyklas baigusių jaunuolių.

Daugiausiai tautinių mažumų mokyklų yra pietryčių Lietuvoje.

Pagal įstatymą, vietovėse, kur tradiciškai gausiai gyvena tautinė mažuma, prašant bendruomenei savivaldybė laiduoja mokymąsi tautinės mažumos kalba.

Rusų mokomąja kalba bendrojo ugdymo mokyklose mokosi apie 14 tūkst. moksleivių, daugiausiai – Vilniuje, Visagine, Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius