-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 12

STT agentai tikėjosi, kad BNS žurnalistės lengvai parduos informacijos šaltinius

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotojas Žydrūnas Bartkus dar kartą tvirtina, kad vykdydami ikiteisminį tyrimą dėl informacijos nutekinimo pareigūnai neviršijo savo įgaliojimų, o iš žurnalistų tiesiog tikėjosi „pilietiškumo“.
Žydrūnas Bartkus
Žydrūnas Bartkus / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Šiuo atveju mūsų apklausiami žurnalistai klaidingai interpretavo ir dabar interpretuoja mūsų tikslą. Mes, kreipdamiesi į žurnalistus, tikėjomės ir tikimės pilietiškumo ir pagalbos atskleidžiant nusikaltimą. Pats žurnalistas nėra mūsų tikslas“, – antradienį surengtoje diskusijoje Seime aiškino Ž.Bartkus.

Ž.Bartkus pabrėžė, kad STT žurnalistų nevertė atskleisti informacijos šaltinio, tai padaryti juos įpareigojo teismas.

„Teismo sprendimas turėtų būti vykdomas“, – aiškino Ž.Bartkus, nors Konstitucinio Teismo išaiškinimas ir europinė teisė apibrėžia, jog teismas gali įpareigoti žurnalistą atskleisti šaltinį tik labai ypatingais atvejais.

Apklausa naktį priminė telefoninius sukčius

STT direktoriaus pavaduotojui teko aiškintis ne tik dėl priemonių prieš žurnalistus, bet ir kodėl buvo pasirinkta taktika Seimo darbuotoją apklausti Helovino naktį.

„Jei apklausa atliekama naktį, mes susisiekiame ir klausiame sutikimo. Kodėl tokia taktika pasirenkama? Nes tokio veiksmo atlikimas naktį paskui leidžia neatlikti kitų veiksmų, kurie būtų būtini, jei būtų delsiama“, – aiškino jis.

Mes, kreipdamiesi į žurnalistus, tikėjomės ir tikimės pilietiškumo ir pagalbos atskleidžiant nusikaltimą, – sakė Ž.Bartkus.

Tačiau Seimo kanclerio Jono Mileriaus ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko toks pasiaiškinimas neįtikino. Jie STT pareigūnus palygino su telefoniniais sukčiais.

J.Sabatauskas tikino, kad anksčiau patys pareigūnai sakydavo žmonėms netikėti sukčiais, kai jie aiškina ateisiantys į namus, nes pareigūnai niekada neina į namus, o dabar STT, naktį aplankydama Seimo darbuotoją, parodė, kad tai netiesa.

Seimo kancleris J.Milerius taip pat paneigė, kad Seimo darbuotoja tyrėjus į namus įsileido  savanoriškai.

„Ji prašė, maldavo, kad vyrai nedarytų to naktį, klausė, gal galima palaukti ryto, bet jos nesiklausė“, – pasakojo J.Milerius.

Anot jo, pas Seimo darbuotoją atvyko trys vyrai ir moteris ir ilgai klausinėjo, o paskui dar prašė kartu vykti į Seimą pasitikrinti slaptų dokumentų gavimo Seime žurnalą.

„Laimė, kad ji atsisakė važiuoti į Seimą naktį. (…) Jos abu tėvai sergantys. Ji pati po savaitės geros po tos apklausos tik atsigavo“, – sakė J.Milerius.

Kodėl išskyrė Seimą?

Ji prašė, maldavo, kad vyrai nedarytų to naktį, klausė, gal galima palaukti ryto, bet jos nesiklausė, – pasakojo Seimo kancleris.

Ryte po apklausos Seimo kancleris pasakojo pasiskambinęs kolegoms prezidentūroje ir Vyriausybėje ir supratęs, kad kvočiama buvo išskirtinai Seimo darbuotoja.

Be to, J.Milerius dar piktinosi, kad atėję paimti BNS žurnalistės Jūratės Skėrytės kompiuterio STT pareigūnai neužėjo pas jį pasakyti, kad turi reikalų Seime, ir stebėjosi, kaip išvis jie įėjo į Seimo rūmus.

„Anksčiau VAD vyrai iki manęs palydėdavo pareigūnus, jei jie čia turėdavo ką nors apklausti išsivesti, o tada aš palydėdavau iki to žmogaus, kurio reikia. Kaip jūs dabar įėjote ir kam toks išskirtinis dėmesys mums, kad reikėjo naktį?“ – klausė J.Milerius STT direktoriaus pavaduotojo.

Ž.Bartkus atsakyti Seimo kancleriui viešai nepanoro. Jis pažadėjo paaiškinti, kodėl buvo pasirinkta naktinė taktika, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, kuris ketina tirti valstybės paslapties nutekinimo atvejį.

„Prašyčiau visų kantrybės ir sulaukti tyrimo pabaigos, o paskui galėsite kritikuoti. Dabar atliekami tarnybiniai tyrimai ir prokuratūroje, ir pas mus. Jei yra padaryta klaidų, tai bus, kas atsakys“, – prašė STT vadovo pavaduotojas.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius klausė, kokia bus tos pareigūnų klaidos kaina. „Vieno žurnalisto ateitis? Šešių? Tų, kurie praras pasitikėjimą? Šaltiniai yra visas mūsų turtas“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius