Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 13

STT: korupcijos viešuosiuose pirkimuose tyrimai – prioritetinė veiklos kryptis

STT 2010–2011 metais pradėjo 32 ikiteisminius tyrimus dėl korupcinių pažeidimų atliekant viešuosius pirkimus, dalis iš jų perduota teismui. Per šį laikotarpį už korupcinius viešųjų pirkimų pažeidimus 5 asmenys nuteisti.
STT pastatas
STT pastatas / „Scanpix“ nuotr.

AB „Anykščių melioracija“ direktoriui – 13 tūkst. litų bauda

2011 m. rugsėjo mėn. AB „Anykščių melioracija“ direktorius ir UAB „Melinga“ techninis direktorius pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo. Teismas jam skyrė 13 tūkst. litų baudą. Tirdami milijono vertės melioracijos darbų (Anykščių rajone, Troškūnų seniūnijoje) viešojo pirkimo konkurso vykdymą, STT pareigūnai nustatė, kad konkursas vykdytas neskaidriai ir buvo piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi. Nuteistasis, atstovaudamas jungtinei grupei (AB „Anykščių melioracija“ ir UAB „Melinga“), pirmiausia susitarė su kai kuriais Anykščių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus tarnautojais į viešojo pirkimo konkurso sąlygas įtraukti papildomus reikalavimus, kad pašalintų kitus potencialius konkurso dalyvius ir jungtinė grupė gautų užsakymą darbams už daugiau kaip milijoną litų. Vėliau šis asmuo, neteisėtai sužinojęs konfidencialią informaciją apie potencialius konkurso dalyvius, neleistinai susitarė su minėtų įmonių direktoriais, kad jie nedalyvautų konkurse. Dėl šių neteisėtų veiksmų viešojo pirkimo konkursą laimėjo vienintelis jo dalyvis – jungtinė įmonių grupė.

Kyšininkavimas Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre

2011 m. rugsėjo mėn. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) direktorės pavaduotoją pripažino kaltu dėl kyšininkavimo ir dokumentų klastojimo. Teismas jam skyrė 5 tūkst. Lt baudą, 10 tūkst. Lt vertės turto konfiskavimą ir trejiems metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje bei viešosiose įstaigose darbą, susijusį su vadovavimu ir disponavimu materialinėmis vertybėmis.

Ikiteisminį tyrimą atlikę STT pareigūnai išsiaiškino, kad viešųjų pirkimų konkursas dėl PASPC priklausančių Juodupės ambulatorijos patalpų remonto buvo fiktyvus. PASPC direktorės pavaduotojas, kuris buvo ir viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas, provokavo vienos bendrovės vadovą duoti 10 tūkst. litų kyšį. Jis bendrovės direktoriui leido suprasti, kad kitaip jo vadovaujama bendrovė nelaimės viešųjų pirkimų konkurso. Vėliau, suklastojus dokumentus, bendrovė buvo pripažinta viešojo pirkimo dėl Juodupės ambulatorijos patalpų remonto darbų laimėtoja ir gavusi pinigų už remontą perdavė reikalautą kyšį.

Kyšininkavimas Panevėžio savivaldybėje

2011 m. kovą Panevėžio miesto apylinkės teismas buvusį Panevėžio savivaldybės Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėją pripažino kaltu dėl kyšininkavimo ir nuteisė pusantrų metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. Teismas konfiskavo 38,4 tūkst. litų vertės nuteistojo turto. Būtent tiek jis buvo paėmęs kyšių už palankius sprendimus rengiant viešuosius pirkimus. STT pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, turėdami įtarimų dėl Panevėžio mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose atliekamų statybos ir rekonstrukcijos darbų. Buvo nustatyta, kad Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas, bendrai veikdamas su kitais asmenimis, sudarydavo išskirtines sąlygas kai kurioms statybų bendrovėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis pripažino savo kaltę ir teisėsaugos institucijoms padėjo atskleisti miesto savivaldybėje veikusią, kaip įtariama, organizuotą nusikaltėlių grupę, kurioje dalyvavo ir buvęs Panevėžio vicemeras bei buvęs administracijos direktorius.

Panevėžio policijoje – kyšininkavimo byla

Panevėžio miesto apylinkės teismas 2011 m. vasario 10 d. pripažino Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotoją kaltu dėl kyšininkavimo ir dokumentų klastojimo. Jam teismas skyrė 40 MGL dydžio baudą, 19796, 27 Lt vertės turto konfiskavimą, trejiems metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje. Daugiau nei 26-erius metus vidaus tarnybos stažo turintis pareigūnas, atleistas iš tarnybos, neteko ir teisės į pareigūno pensiją. Kartu su juo teistas buvęs Panevėžio apskrities VPK Logistikos skyriaus vedėjas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo. Jam skirta 7 tūkst. 800 litų bauda.

STT pareigūnai nustatė, kad viešųjų pirkimų konkursai dėl remonto darbų Panevėžio apskrities VPK buvo fiktyvūs, kadangi konkursus laimėjo uždaroji akcinė bendrovė tik dėl neteisėto susitarimo. Šios bendrovės vadovas pats surasdavo kitas Panevėžio apskrities VPK organizuojamuose viešuosiuose konkursuose neva dalyvausiančias įmones ir susitardavo, kad jos pateiktų komercinius pasiūlymus ir nurodytų didesnes darbų atlikimo kainas. Konkursą laimėjęs bendrovės vadovas turėdavo sumokėti 5 proc. laimėtų viešųjų pirkimų sumos kyšį. Panevėžio apskrities VPK viršininko pavaduotojui, kuris buvo ir viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas, konkursų laimėtojas už neteisėtas paslaugas atsilygino ir pinigais, ir statybinėmis medžiagomis, ir statybų bei remonto darbais jo sūnui priklausančioje pirtyje ir gyvenamajame name.

 

STT 2010–2011 metais pradėjo 32 ikiteisminius tyrimus dėl korupcinių pažeidimų atliekant viešuosius pirkimus

 

 

Bylos, perduotos teismui

2011 m. spalio mėn. STT pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame įtarimai dėl piktnaudžiavimo pareikšti Anykščių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjui ir buvusiam Žemės ūkio skyriaus vyresniajam specialistui, viešojo pirkimo komisijos nariui.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Anykščių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas, veikdamas, kaip įtariama, bendrininkų grupėje su Žemės ūkio skyriaus vyresniuoju specialistu ir AB „Anykščių melioracija“ direktoriumi bei UAB „Melinga“ techniniu direktoriumi, neteisėtai sudarė išskirtines sąlygas jungtinei grupei (AB „Anykščių melioracija“ ir UAB „Melinga“) laimėti Anykščių rajono Troškūnų seniūnijos melioracijos darbų viešojo pirkimo konkursą. Susitaręs su B.Laurikėnu, Žemės ūkio skyriaus vedėjas savo pavaldiniui nurodė į viešojo pirkimo konkurso sąlygas įtraukti papildomus reikalavimus, kurie diskriminuotų kitus potencialius konkurso dalyvius, bet būtų palankūs jungtinei grupei AB „Anykščių melioracija“ ir UAB „Melinga“.

Vykdydamas vedėjo nurodymus, vyresnysis specialistas įtraukė papildomus reikalavimus į konkurso sąlygas ir B.Laurikėnui atskleidė konfidencialią informaciją apie potencialius konkurso dalyvius. Todėl B.Laurikėnas turėjo galimybę atlikti nesąžiningos konkurencijos veiksmus – susitarti su įmonėmis, kad jos nedalyvautų viešojo pirkimo konkurse. Tokiu būdu jungtinė grupė (AB „Anykščių melioracija“ ir UAB „Melinga“) laimėjo viešąjį 1 085 900 litų vertės darbų pirkimą ir galėjo pasinaudoti Europos Sąjungos investicinėmis lėšomis.

2011 m. spalio mėn. teismui perduotas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba, tarpininko kyšininkavimo ir dokumentų klastojimo, kuriame kaltinimai pareikšti trims asmenims. Kaltinimai dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, siekiant turtinės naudos, vienos uostamiesčio ligoninės teisininkei, kuri bendrininkaudama su individualią veiklą plėtojančiu asmeniu, ne vieną kartą suteikė jai informacijos apie viešosios įstaigos planuojamų pirkti darbų ir paslaugų apimtis, galimas mokėti sumas, taip sudarydama sąlygas proteguoti vieną įmonę numatomiems darbams atlikti. Ligoninės darbuotoja taip pat konsultavo, kaip tinkamai parengti dalyvavimo viešųjų pirkimų konkurse dokumentus, ir už tai gavo finansinį atlygį. Tokiais veiksmais buvo padaryta didelė turtinė (apie 400 tūkst. litų) ir neturtinė žala ligoninei ir valstybei.

2011 m. rugsėjo mėn. STT pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo vykdant Linkuvos socialinės globos namų (ankstesnis pavadinimas – Linkuvos pensionatas) renovaciją ir bylos medžiagą perdavė Pakruojo rajono apylinkės teismui. Įtarimai dėl galimo piktnaudžiavimo siekiant turtinės naudos pareikšti buvusiai Linkuvos socialinės globos namų direktorei. Piktnaudžiavimu bei sukurstymu ir padėjimu piktnaudžiauti įtariami ir trijų renovacijos procese dalyvavusių bendrovių vadovai. Nustatyta, kad vykdant reikalingus įvairių paslaugų pirkimus dėl Linkuvos socialinės globos namų pastato renovavimo projekto viešųjų pirkimų komisijos pirmininkė, veikdama kartu su bendrovių vadovais, piktnaudžiavo tarnyba – rengiamų viešųjų pirkimų konkurso sąlygose reikalavimai buvo pateikti taip, kad iš anksto numatytoms bendrovėms buvo suteikta išskirtinė galimybė jį laimėti. Vykdant Linkuvos socialinės globos namų pastato renovaciją Lietuvos Respublikos valstybės biudžetui ir Europos Sąjungos struktūriniams fondams buvo padaryta 300 736,91 Lt žala.

2011 m. rugpjūtį STT pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą ir Klaipėdos miesto apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl didesnio negu 250 MGL vertės kyšio priėmimo, papirkimo, dokumento klastojimo, svetimo turto išvaistymo ir kitų nusikalstamų veikų padarymo, veikiant organizuotoje grupėje, pareikšti buvusiam Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos departamento direktoriui ir vienos uostamiesčio įmonės vadovui. Direktorius padėjo laimėti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus, neteisėtai atskleisdavo viešųjų pirkimų konfidencialią informaciją ir duomenis apie kitus šių konkursų dalyvius, jų pateiktus pasiūlymus, pirkimų verčių preliminarius apskaičiavimus, konsultavo, kaip laimėti konkursą, ir rūpinosi, kad į organizuojamų viešųjų pirkimų konkursų sąlygas būtų įrašyti tik šioms bendrovėms naudingi kvalifikaciniai reikalavimai. Jis, būdamas valstybės tarnautojas, kaip kyšio reikalavo ir priėmė naują 117 284 litų vertės automobilį „Volvo S60“. Įmonės vadovas kaltinamas šio valstybės tarnautojo papirkimu ir tuo, kad, siekdamas užmaskuoti neteisėtą veiką, suklastojo ir panaudojo suklastotus dokumentus. Ši baudžiamoji byla – jau trečioji, kurioje kaltinimai pateikti buvusiam Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos departamento direktoriui.

2011 m. kovą STT pareigūnai baigė vieną iš ikiteisminių tyrimų dėl korupcijos vykdant daugiabučių namų renovaciją. Įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo pareikšti Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros prie Aplinkos ministerijos Šiaulių padalinio vyresniajai specialistei ir konsultantei. Dėl padėjimo piktnaudžiauti šioje baudžiamojoje byloje taip pat įtariamas vienos statybų bendrovės vadovas. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad vykdant rangos darbų konkursus dėl keleto daugiabučių namų atnaujinimo buvo piktnaudžiaujama tarnyba, rengiamų konkursų sąlygose reikalavimai pateikiami taip, kad konkursą laimėtų iš anksto numatyta statybų bendrovė.

2011 m. sausį teismui perduota baudžiamoji byla dėl buvusių UAB „Vilniaus vandenys“ vadovų – generalinio direktoriaus bei pardavimų ir rinkodaros direktoriaus kyšininkavimo. Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad minėti UAB „Vilniaus vandenys“ vadovai iš bendrovės, siekiančios laimėti viešojo pirkimo konkursą, komercijos direktoriaus reikalavo kyšio. Už tai, kad ši bendrovė konkurse įveiktų varžovus ir su „Vilniaus vandenimis“ pasirašytų programinės įrangos ir jos aptarnavimo paslaugų pirkimo–pardavimo sutartį, reikalauta 16 tūkstančių litų, vėliau reikalaujama suma buvo dar padidinta. Baudžiamoji byla buvo išskirta iš kitos baudžiamos bylos, kurioje ikiteisminis tyrimas tęsiamas.

2010 m. spalį teismui buvo perduota baudžiamoji byla, kurioje kyšininkavimu, papirkimu ir piktnaudžiavimu tarnyba kaltinami trys juridiniai ir septyni fiziniai asmenys, tarp jų – trys akcinės bendrovės Lietuvos paštas darbuotojai. Nustatyta, kad dalį Lietuvos pašto skelbiamų viešųjų pirkimų konkursų laimėdavo tie verslininkai, kurie duodavo kyšį šios bendrovės Ūkio valdymo direktoriui ir Nekilnojamojo turto pardavimo bei Viešųjų pirkimų komisijų pirmininkui. Nustatyta, kad didžiausią – 10 200 eurų (daugiau kaip 35 tūkst. litų) – kyšį be tarpininkų jis gavo iš vienos sostinėje registruotos transporto bendrovės valdybos pirmininko. Dėl to paskelbto keturiolikos automobilių pirkimo konkurso sąlygos buvo pritaikytos, atsižvelgiant į konkrečių automobilių markę, kuriais prekiauja ši įmonė, technines charakteristikas. Įsigyti automobiliai buvo skirti kilnojamiesiems paštams įrengti.

2010 m. rugsėjį pareigūnai teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje Jonavos rajono savivaldybės tarybos narys kaltinamas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento klastojimo vykdant viešuosius pirkimus. Tarybos nariui pateikti įtarimai, kad jis, vykdydamas viešųjų pirkimų konkursą, padarė beveik 24 tūkst. litų turtinę žalą Jonavos rajono savivaldybės administracijai, o valstybei – didelę neturtinę žalą.

2010 m. gruodį teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje buvęs Ūkio ministerijos sekretorius, buvęs valstybės sekretorius ir buvusi ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento vadovė kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. Įtariama, kad šie valdininkai, steigiant suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę „Gamtinių dujų terminalas“, protegavo koncerną „Achema“. Suskystintųjų dujų terminalas buvo priskirtas strateginiams didelės finansinės vertės objektams, kurio statyboms konkursas turėjo būti skelbiamas visoje ES. Tačiau, kaip įtariama, padedant minėtiems valdininkams konkursas vyko supaprastinta tvarka, daugiau nei perpus sumažintas reikalaujamas įstatinis kapitalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius