Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 12 18 /16:12

Artūras Paulauskas: prokuroras patvirtino, kad Daivai Ulbinaitei įtarimai pareikšti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas teigia, kad trečiadienio komiteto posėdyje apsilankęs generalinis prokuroras Darius Valys parlamentarams patvirtino, kad ikiteisminiame tyrime dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijos nutekinimo įtarimai yra pareikšti prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei.
Daiva Ulbinaitė
Daiva Ulbinaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pasakė, kad toje byloje yra įtariamųjų. Kol kas vieną pavardę paminėjo. Tą, apie kurią jau esu pasisakęs“, – žurnalistams po trečiadienio posėdžio, kuriame lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius ir generalinis prokuroras Darius Valys, sakė A.Paulauskas.

Anot jo, byloje turėtų būti ir daugiau įtariamųjų, nes kažkas iš VSD pareigūnų turėjo perduoti informaciją D.Ulbinaitei, o ji veikti be prezidentės žinios taip pat vargiai galėjo, tačiau kol kas prokurorai kalba tik apie vieną įtariamąją ir tik už uždarų durų.

Suprantama, kad D.Ulbinaitė pagal viską net nelabai turėjo gauti tos informacijos. Jai turėjo ją kažkas perduoti, – svarsto A.Paulauskas.

„Suprantama, kad D.Ulbinaitė pagal viską net nelabai turėjo gauti tos informacijos. Jai turėjo ją kažkas perduoti, bet mes nenorėjome tiek daug lįsti į ikiteisminį tyrimą. Manau, kad tas viskas yra daroma“, – aiškino, kad kol kas parlamentarai prokurorų nespaudžia surasti daugiau įtariamųjų, A.Paulauskas.

A.Paulauskui atrodo keista ir tai, kad generalinis prokuroras garsiai visuomenei nepasako, kad D.Ulbinaitė yra įtariamoji.

„Matyt, yra kažkokia priežastis, dėl ko jie nenori sakyti, nes kitose bylose labai greitai paskelbiami tie įtariamieji ir jie dažnai po porą metų vaikšto su tais įtarimais, o po to dar nuima tuos įtarimus ir nieko. O čia gi slepia, užslaptina šitokius dalykus. Keista“, – vertino Seimo komiteto pirmininkas.

Tyrimą tęsia

Tuo tarpu STT direktorius ir generalinis prokuroras Seimo komiteto posėdžio buvo nekalbūs. STT vadovas S.Urbanavičius tvirtino, kad pareigūnai dar nebaigė ikiteisminio tyrimo dėl VSD informacijos nutekinimo ir šiuo metu toliau aktyviai atlieka procesinius veiksmus. Tiesa, konkrečiai nurodyti, ką daro pareigūnai, S.Urbanavičius atsisakė.

„Negaliu pasakyti. Yra suplanuoti veiksmai, kuriuos atlikus bus toliau sprendžiama ikiteisminio tyrimo eiga“, – teigė jis.

Klausiamas, ar yra patenkintas šio ikiteisminio tyrimo rezultatais, S.Urbanavičius nutylėjo. Jis tik pabrėžė, kad „viskas, kas yra planuojama, yra įvykdoma“.

D.Valiui kalbėti uždraudė jo pavaldinys

Kad ikiteisminis tyrimas vykdomas sklandžiai ir aktyviai, tvirtina ir generalinis prokuroras Darius Valys. Tiesa, jis nepasakė, kad šiame ikiteisminiame tyrime jau yra pareikšti įtarimai.

„Prokuroras kol kas jūsų klausimo nekomentuoja“, – paklaustas, ar kažkam yra pareikšti įtarimai piktnaudžiavus tarnyba ir atskleidus valstybės paslaptį, teigė D.Valys.

Aš tikrai prie to ikiteisminio tyrimo niekaip neprisidedu, jo nekuruoju ir panašiai, – sakė D.Valys.

Generalinis prokuroras tvirtino, kad tylėti apie tyrimo eigą jam nurodė ikiteisminį tyrimą vykdantis prokuroras Gintas Ivanauskas.

„Prokuroras sprendžia, kiek informacijos gali suteikti. Aš tikrai prie to ikiteisminio tyrimo niekaip neprisidedu, jo nekuruoju ir panašiai“, – sakė D.Valys.

Tylės, kol nebaigs tyrimo

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė patikslino, kad prokuroras G.Ivanauskas yra apsisprendęs apie tyrimą dėl valstybės paslapties išdavimo nekalbėti iki pat ikiteisminio tyrimo pabaigos.

„Prokuroro pozicija yra iki tol, kol bus baigtas tyrimas susilaikyti nuo bet kokio detalizavimo, tikslinimo ir viešinimo, nes taip yra pateikiama perteklinė, tyrimui kenkianti informacija. (...) Jis vadovaujasi principu „būtina žinoti“. Tai yra skelbiama tik tai, kas yra būtina“, – teigė ji.

Pasak E.Martinonienės, tik ikiteisminį tyrimą atliekantis G.Ivanauskas gali vertinti, ar vieši politikų pasisakymai apie tai, ką iš prokurorų išgirdo uždaruose posėdžiuose, kenkia ikiteisminio tyrimo kokybei. G.Ivanauskas gali nuspręsti, ar politikams už ikiteiminio tyrimo duomenų paviešinimą nevertėtų taikyti atsakomybės.

Teismą pasieks iki rinkimų?

Klausiamas, kada byla galėtų pasiekti teismą, generalinis prokuroras patikino, kad tai gali įvykti kitąmet, nes kol kas „jokių vilkinimo požymių nėra“, kaip „nėra ir esminių pažeidimų“.

A.Paulauskas tikisi, kad tyrimas bus pabaigtas ir byla pasieks teismą per mėnesį ir neužtruks iki gegužę vyksiančių prezidento rinkimų, kuriuose jis ir pats dalyvauja.

„Galima ir dešimt metų tirti, bet eina kalba apie nelabai sudėtingą nusikaltimą ir asmenų ratas daugiau mažiau žinomas, tai ko ten tempti, vilkinti?“ – svarstė A.Paulauskas.

Politikai seniai žinojo atsakymus

Primename, kad Generalinė prokuratūra dar lapkričio pabaigoje paskelbė, kad nustatė, kas žurnalistams galėjo nutekinti slaptą VSD pažymą. Pranešime buvo rašoma, kad tai galėjo padaryti valstybės tarnautojas.

Tačiau kas tas žmogus ir ar jam pareikšti įtarimai, prokuratūra iki šiol oficialiai neatskleidė. Tik politikai jau ilgai spėliojo, kad tai padarė prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Per tą laiką prezidentė panaikino būtinybę D.Ulbinaitei turėti teisę dirbti su slapta informacija, o VSD pakeitė į žiniasklaidą patekusios informacijos grifą. Dabar pažyma yra ne slapta, o riboto naudojimo. Dėl to informaciją žurnalistams perdavusiam asmeniui gali būti taikoma mažesnė bausmė.

Didelį visuomenės ir politikų pasipiktinimą sukėlę STT pareigūnų veiksmai prieš BNS naujienų redaktorę Jūratę Damulytę teisme buvo pripažinti neteisėtais. Todėl kratų žurnalistės namuose metu surinkta informacija prokurorai byloje naudotis negalės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius