-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 17

Su Rusijos žvalgybomis siejamuose tinklalapiuose plaunamos smegenys: nebuvo nei Lietuvos okupacijos, nei Sausio 13-osios

Apie grėsmes Lietuvai pirmadienį prabilęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) paminėjo ne visas žiniasklaidos priemones, kurios bando plauti smegenis savo skaitytojams. Rusijoje veikia Baltijos šalims skirti naujienų portalai, kuriuose galima rasti straipsnių apie tai, kad Baltijos šalių okupacijos nebuvo, o nuotraukos, kuriose Sausio 13-ąją užfiksuoti tankų traiškomi žmonės, – falsifikacija.
Vladislavas Švedas (FRONTUI)
Vladislavas Švedas

Valstybės saugumo departamento (VSD) pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje apie grėsmes Lietuvai Rusijos įtakos instrumentais įvardijamos rusiškos žiniasklaidos priemonės „Litovskij kurjer“, „Obzor“, „Ekspress nedelia“ ir „Pervyj Baltijskij kanal“.

Pasak departamento, jose pateikiamas turinys Lietuvos užsienio politikos, istorijos, energetikos, tautinių mažumų klausimais atitiko Rusijos viešojoje erdvėje formuotas nuostatas Lietuvos atžvilgiu.

Tačiau tai – ne viskas. Yra įkurti tinklalapiai, skirti Baltijos valstybių skaitytojams, kuriuose skleidžiamos informacijos sveiku protu neįmanoma suvokti.

Pasireklamavo Sausio 13-osios bylos įtariamojo žmonos interviu

Iki šiol Lietuvoje mažai kam žinomas rusų kalba veikiantis tinklalapis Newsbalt.ru, save vadinantis analitine žiniasklaidos priemone, skirta pateikti žinias apie Baltijos ir Šiaurės Europos šalių santykius su Rusija, pirmadienį pasireklamavo Lietuvoje suimto Sausio 13-osios bylos įtariamojo Jurijaus Melio žmonos Nadeždos interviu.

Moteris interviu tikina, kad jos vyras yra nekaltas, nes 1991 m. Sausio 13-ąją per sovietų smogikų pradėtą Televizijos bokšto šturmą sėdėdamas tanke į nieką nešaudė, o tik tanku skirstė žmonių srautus. Žmones, pasak J.Melio žmonos, žudė snaiperiai. Ji skiedžia, kad jos vyrą pagrobė Lietuvos specialiosios tarnybos, jis tapo politinių žaidimų auka, nors už savo pasiaukojančią tarnybą yra vertas didvyrio vardo.

J.Melis buvo sulaikytas pasienyje, kai bandė išvykti iš Lietuvos. Teismas jį leido suimti dviem mėnesiams.

Vladislavo Švedo spjūvis: Sausio 13-oji – klastotė

V.Švedas straipsnyje bando įtikinti, kad nuotraukos, kruvinąją naktį darytos prie televizijos bokšto, kuriose matyti tanko traiškomi  žmonės, iš tiesų yra sufalsifikuotos.

Newsbalt.ru pirmadienį paskelbė ir kitą publikaciją apie Sausio 13-ąją – ilgą nuo Lietuvos teisėsaugos Maskvoje besislapstančio Sausio 13-osios bylos įtariamojo Vladislavo Švedo straipsnį „Kruvinas falsifikatorius“, kuriame jis jau ne pirmą kartą samprotauja apie 1991 metų sausio įvykius.

Šiame pirmiausia laikraštyje „Rusijos specnazas“ paskelbtame straipsnyje jis piktinasi, kad Lietuva nuolat aktualizuoja sausio 13-osios temą, negana to, piktinasi, jog britų režisierius Robertas Mullanas nusprendė apie to meto įvykius sukurti filmą.

V.Švedas bando įtikinti, kad Sausio 13-osios simboliu tapusios fotografo Algirdo Sabaliausko nuotraukos, kruvinąją naktį darytos prie televizijos bokšto, kuriose matyti tanko traiškomi  žmonės, neva sufalsifikuotos. Jis dėl Loretos Asanavičiūtės mirties kaltina ne ją tanku sutraiškusius sovietų agresorius, o Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį.

Buvęs Maskvai ištikimos Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto antrasis sekretorius V.Švedas yra įtariamasis Sausio 13-osios byloje, nuo teisingumo jis slepiasi Rusijoje.

Įrodinėja, kad okupacijos nebuvo

Dar vienas tinklalapis Rubaltic.ru išgarsėjo pernai rudenį, kai buvo viešai paskelbta VSD politikams adresuota slapta pažyma, kurioje rašoma apie prieš prezidentę Dalia Grybauskaitę rengiamą informacinę ataką.

Vienas argumentų yra toks: Baltijos šalių žmonės esą gyveno taip blogai, kad neturėjo kitos išeities, tik prašytis į Sovietų Sąjungos glėbį.

VSD pažymoje buvo rašoma, kad Rubaltic.ru skelbiama prieš Lietuvą nukreipta propagandinio, dezinformacinio pobūdžio informacija, be to, siekiama portale skelbiamą informaciją paskleisti Lietuvos viešojoje erdvėje.

Propagandiniais galima būtų įvardinti visus šiame tinklalapyje skelbiamus straipsnius.

Pavyzdžiui, prieš kurį laiką publikuotame interviu kažkoks "istorikas" Michailas Meltiuchovas įrodinėja, kad jokios Baltijos šalių okupacijos nebuvo. Vienas "argumentų": Baltijos šalių žmonės gyveno taip blogai, kad neturėjo kitos išeities, tik prašytis į Sovietų Sąjungos glėbį.

Rubaltic.ru taip pat skelbiasi analitiniu portalu, skirtu Baltijos valstybių gyventojams. Abiejų portalų redakcijos įsikūrusios Kaliningrade.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius