-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 28

Šunų šeimininkai: rinkliava egzistuoja, paslaugų trūksta

Vos kelios šunų vedžiojimo aikštelės ir 20 ekskrementų surinkimo dėžučių – tokiais menkais patogumais šiuo metu gali naudotis keturkojus augintinius turintys klaipėdiečiai.
Griežtinti bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais ragino ir šunys
Šiuo metu Klaipėdoje yra vos keturios šunų vedžiojimo aikštelės ir 20 konteinerių jų ekskrementams. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klaipėdos tarybos narė Alina Velykienė įsitikinusi, kad jei mieste būtų daugiau ekskrementams išmesti skirtų dėžučių, gyventojai uoliau juos rinktų ir problemų nebekiltų. A.Velykienė jau užregistravo prašymą artimiausiame Ūkio komiteto posėdyje nagrinėti klausimą dėl keturkojų savininkams aktualių problemų ir ketina pasiūlyti naujovių.

„Siūlyčiau, kad prie daugiabučių, kur stovi buitinių atliekų konteineriai, stovėtų dėžutės ekskrementams surinkti. Problema būtų sprendžiama, nes dėžutės taptų prieinamos“, – įsitikinusi A.Velykienė, kuri pati augina keturkojį. Ji įsitikinusi, kad naujos dėžutės prigytų, kaip prigijo ir stiklo, plastiko, popieriaus konteineriai.

Mokesčių mažiau, nei tikėjosi

Siūlyčiau, kad prie daugiabučių, kur stovi buitinių atliekų konteineriai, stovėtų dėžutės ekskrementams surinkti. Problema būtų sprendžiama, nes dėžutės taptų prieinamos, – sakė A.Velykienė.
Pernai Klaipėdoje iš šunų ir kačių augintojų buvo surinkta vos 20 tūkst. Lt mokesčių, o planuota apie 170 tūkst. Tarybos narė teigia, kad tokie duomenys rodo, jog gyventojai neranda priežasčių mokėti rinkliavą, nes nieko už tai negauna. Už šunį augintojai turi mokėti 5 Lt per mėnesį, o už katę – 3 Lt. 

„Aš perku specialius maišelius ekskrementams, vienas kainuoja litą. Galėtų šeimininkai už rinkliavos mokestį per metus gauti bent dešimt tokių maišelių – tada būtų pradėtas ugdyti jausmas, kad reikia surinkti. Būtų aišku, kad žmogus moka rinkliavą ir gali gauti bent kokias nors paslaugas, tada nebebambėtume, kad pilna nesurinktų ekskrementų“, – aiškino A.Velykienė.

Dėžučių stinga

Pasak savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistės Laimos Jūrevičienės, šiuo metu Klaipėdoje yra keturios šunų vedžiojimo aikštelės: Baltijos prospekte, I.Simonaitytės bei Kauno gatvėse, Skulptūrų parke. Šiose aikštelėse yra po 1–3 dėžutes ekskrementams. Iš viso mieste yra 20 tokių dėžučių. L.Jūrevičienė teigė, kad iš tiesų jų labai trūksta ir, jei būtų daugiau, gyventojai galbūt būtų aktyvesni. „Šiuo metu dėžučių priežiūra per mėnesį kainuoja 1 200 Lt. Vežėjai jas išvalo, išveža atliekas. Jei būtų daugiau tokių dėžučių, kaip siūlo tarybos narė, kad ir po vieną prie kelių gyvenamųjų namų, būtų naudinga“, – pripažino specialistė. 

Kita vertus, specialistai pastebi, kad švarą norintys palaikyti klaipėdiečiai ekskrementus visuomet surenka ir, nors negalima, meta į bendrus buitinių atliekų konteinerius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius