-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susikirto dėl kadetų mokyklos: Seimo narė užsipuolė ministeriją, ši atsako – lėšos skirtos, bet yra sąlygų

Seimo narė Orinta Leiputė išplatino pranešimą, kuriame teigia esą Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nebenori finansuoti Kaune esančio Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus. Tai, anot parlamentarės, nedera su valstybės viešai įvardijamais prioritetais. Tačiau ŠMSM tikina, kad pinigai šiai mokyklai numatyti, tereikia pakeisti jos nuostatus, o steigėjo funkcijas turi perimti Kauno savivaldybė.
Pilietinio atsparumo diena Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje
Pilietinio atsparumo diena Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kaltina ministeriją

Kaip teigiama Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) išplatintame pranešime, „paaiškėjus, kad karybos specializaciją turinčio Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus gali nebelikti, nes ministerija ir savivaldybė nesutaria dėl finansavimo“, LSDP Seimo frakcijos seniūnės pavaduotoja Orinta Leiputė raštu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir švietimo ministrą Gintautą Jakštą.

„Net sunku patikėti, kad šiandien, kai nuolat kalbame apie būtinybę stiprinti jaunuolių karinį rengimą ir kelti civilinės saugos lygį, ministerija nesprendžia klausimo dėl finansavimo išskirtiniam licėjui.

Šioje mokykloje pagal specialias teisės ir karybos pagrindų programas ugdomi kadetai, besirengiantys studijuoti viešojo saugumo ir krašto apsaugos disciplinas. Šiandien licėjus nebegali priimti mokytis daugiau vaikų, nes ir ministerija, ir savivaldybė nori jo atsikratyti“, – situaciją pranešime komentuoja O.Leiputė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Orinta Leiputė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Orinta Leiputė

Parlamentarės teigimu, situacijos įkaitais tapo trys šimtai kadetų licėjaus mokinių. O esą „puiki mokykla, mokymo kokybe prilygstanti analogiškoms mokykloms užsienyje, jau ne pirmus metus stumdoma kaip našlaitė“.

„Vaikai, besimokantys ginti savo šalį, priversti gyventi bendrabutyje, kuris neatliepia jų poreikių. Kauno savivaldybė nenori finansuoti mokslo vaikams iš kitų miestų. Apgailėtina“, – piktinasi Seimo narė, ragindamas G.Jakštą nedelsiant „priimti sprendimus dėl finansinės paramos ugdymo įstaigos visavertei veiklai“.

Jeigu pakeis nuostatus

ŠMSM savo ruožtu tvirtina, kad Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus galės gauti visišką valstybės išlaikymą – ir mokymo, ir ūkio lėšas, tačiau su sąlyga – jeigu Kauno miesto savivaldybės taryba pakeis mokyklos nuostatus ir perims mokyklos savininko teises ir pareigas.

Šiuo metu licėjus yra valstybinė mokykla, nes vienas iš dalininkų yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, o Švietimo įstatymas, ministerijos teigimu, tokiu atveju papildomų ūkio lėšų nenumato.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija dėl savivaldybių kadetų mokyklų yra labai aiški – jos neabejotinai reikalingos. Ministerija inicijavo teisės aktų pakeitimus, kad šis licėjus galėtų turėti vieną savininką ir nuo 2025 m. sausio mėnesio gautų ne tik mokymo, bet papildomai ir ūkio lėšų iš valstybės biudžeto.

Mokykla už mokinius, gyvenančius bendrabutyje, taip pat gautų ir didesnes ūkio lėšas. Kauno savivaldybės mokykla tokiu atveju būtų visiškai išlaikoma iš valstybės lėšų“, – ministerijos komentare cituojamas švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėjas Ignas Gaižiūnas.

Kauno savivaldybės mokykla tokiu atveju būtų visiškai išlaikoma iš valstybės lėšų

ŠMSM iniciatyva 2022 m. pabaigoje Seimas pakeitė Švietimo įstatymą ir įteisino savivaldybių kadetų ugdymo gimnazijas, skirtas visos šalies ar regiono mokiniams, taip pat numatė joms papildomų ūkio lėšų skyrimą iš valstybės biudžeto, jei jos atitiks nustatytus reikalavimus.

„Nustatyta, kad kadetų ugdymo gimnazijose visi mokiniai turi būti ugdomi pagal bendrojo ugdymo programas ir kadetų ugdymo programą, suderintą su krašto apsaugos ministru ir patvirtintą švietimo, mokslo ir sporto ministro, joje turi mokytis ne mažiau kaip 20 proc. mokinių, kurių gyvenamoji vieta yra kita savivaldybės teritorija, nei yra mokykla.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Pilietinio atsparumo diena Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Pilietinio atsparumo diena Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus atitiktų kadetų mokykloms keliamus reikalavimus“, – teigia ministerija, kurioje sudaryta darbo grupė vasarį taip pat parengė naują kadetų ugdymo programos projektą, kuris šiuo metu pateiktas derinti su kitomis institucijomis.

Problemos tęsiasi ne pirmus metus

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjų įsteigė Kauno miesto savivaldybė ir Vidaus reikalų ministerija, pastaroji prieš kelerius metus dalininko teisių atsisakė ir perleido ŠMSM. Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjui ministerija skiria mokymo lėšas. 2024 metams skirta 933 tūkst. eurų mokymo lėšų.

Kadetų licėjaus direktorius vadovas Ričardas Žilaitis prieš kelias dienas LRT televizijos „Žinioms“ sakė, kad licėjui ne pirmus metus trūksta lėšų, vaikai iš kitų miestų gyvena bendrabutyje, kurį reikia remontuoti.

Kauno miesto savivaldybė tvirtina, kad licėjui iš miesto biudžeto tenka skirti daugiau lėšų nei kitoms mokyklos.

„Sausumos kadetų ugdymo programa iš esmės yra valstybinio lygmens klausimas ir tikrai manom, kad galbūt tokios mokyklos reikia, tiesiog lyginant su kitomis, tokia mokykla vienai savivaldybei per brangi išlaikyti“, – LRT televizijai teigė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius