-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 04

Susitarta dėl tilto per Nemuną

Klaipėdoje vykusiame Lietuvos ir Rusijos ministrų susitikime buvo sprendžiamas tilto per Nemuną statybų klausimas.
Igoris Levitinas ir Audronis Ažubalis Klaipėdoje aptarė svarbiausius klausimus tarp abiejų šalių.
Igoris Levitinas ir Audronius Ažubalis Klaipėdoje aptarė svarbiausius klausimus tarp abiejų šalių. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Dvi dienas uostamiestyje posėdžiavo Tarpvyriausybinė Lietuvos ir Rusijos prekybinio ir ekonominio, mokslinio, techninio, humanitarinio ir kultūrinio bendradarbiavimo komisija. Į Lietuvą buvo atvykęs Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas.

Posėdyje spręsti įvairiausi klausimai: rusakalbių mokyklų padėtis Lietuvoje, lietuvių pedagogų kelionės į Kaliningradą, atominės elektrinės statybos šioje srityje. Susitarta dėl tilto per Nemuną, jungsiančio Panemunę ir Sovetską, statybų. Tilto statybas, kurių sąnaudos, kaip teigiama, atsieis apie 110 mln. Lt, finansuotų abi šalys. Lietuvai tektų pasirūpinti ir privažiavimu prie tilto bei viaduko statybomis. Ant tilto turėtų atsirasti ir pasienio punktas.

Naujasis tiltas turėtų sutvirtinti prekybinį bendradarbiavimą tarp abiejų šalių. Praėjusiais metais prekybinės apimtys tarp Lietuvos ir Rusijos siekė apie 4 mlrd. JAV dolerių ir atitiko prieškrizinį lygį.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis kalbėdamas apie Kaliningrade dirbančių Lietuvos pedagogų problemą priminė, kad Lietuvoje šiuo metu veikia 68 rusakalbės mokyklos, kuriose mokosi per 16 tūkst. vaikų.

Į Kaliningradą pirmyn ir atgal kasdien važinėja 16 pedagogų, lietuvių kalbos ir etnografijos mokančių per tūkstantį mokinių. Tačiau iki šiol niekaip nepavyko išspręsti problemos dėl vizų. Mokytojai kas kelis mėnesius turi iš naujo tvarkytis dokumentus. Tarpvyriausybiniame posėdyje susitarta ieškoti būdų, kaip leisti šiems pedagogams išduoti vizas visiems mokslo metams.

Taip pat pasiūlyta Rusijai apsvarstyti galimybę įtraukti lietuvių kalbą į pasirenkamų dalykų sąrašą. Rusija savo ruožtu paprašė lietuvių pasekti suomių pavyzdžiu ir paspartinti traukinių, važiuojančių į Rusiją, patikrinimą.

Kitas tarpvyriausybinis posėdis turėtų įvykti Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius