-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 14

Švedo dokumentininko žvilgsnis į pokario Lietuvą

Kauno kino festivalis antradienį pristatys dar vieną premjerą – dokumentinį kino filmą „Smogikai“.
Filme „Smogikai“ režisierius J.Ohmanas stengėsi kiek įmanoma objektyviau pristatyti skaudžią istorijos pamoką, su iki šiol visiškai neatskleistais niuansais.
Filme „Smogikai“ režisierius J.Ohmanas stengėsi kiek įmanoma objektyviau pristatyti skaudžią istorijos pamoką, su iki šiol visiškai neatskleistais niuansais. / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

Kino juosta pasakoja apie pokario metus - laikmetį, kai slapti agentų smogikų būriai sovietų saugumo buvo naudojami kaip priemonė galutinai nuslopinti ginkluotą pasipriešinimą sovietų valdžiai. Dauguma specialiųjų grupių (SG) narių, vadinamų smogikais, – perverbuoti pasipriešinimo kovų dalyviai, kurie, atsisukę prieš buvusius bendražygius, juos suėmė ar likvidavo.

Filmo kūrėjai kalbino iki šių dienų gyvus buvusius agentus, jų artimuosius. Šie pokalbiai atskleidė pagrindinius principus, kaip veikdavo ši visiškai slapta organizacija, apie jos vykdomas klastingas operacijas, asmenines žmonių patirtis, priežastis, kodėl lietuviai sutiko tapti smogikais. Papildomos medžiagos pavyko rasti ir archyvuose.

Viliuosi, kad šį filmą pamatys ne tik Lietuvos auditorija. Jis turėtų būti įdomus ir kitų Baltijos šalių žiūrovams. Turime planų jį pristatyti ir užsienio kino festivaliuose. Sakė filmo režisierius.

Ši skaudi tema anksčiau nebuvo pristatyta kino ekrane. Ją nagrinėti ėmęsis Švedijos dokumentininkas, žurnalistas ir vertėjas Jonas Ohmanas prisipažino, kad susidomėti šia tema jį paskatino partizano Juozo Lukšos-Daumanto knyga, kurią švedas vertė. „Galima sakyti, kad tas vertimas ir atvedė mane ten, kur esu. Nutaręs kurti filmą pirmiausia susiradau dar gyvus tų laikų amžininkus, jų artimuosius. Šių žmonių liko nebedaug. Buvo sunku juos prakalbinti, nes ši tema lietuviams dar per skaudi. Galbūt kaip tik todėl iki šiol apie ją nebuvo sukurtas filmas“, – svarstė filmo režisierius J.Ohmanas.

Juostą jam pavyko susukti per 1,5 metų. Kauniečiai bus pirmieji, kurie galės ją išvysti. Po filmo pristatymo VDU menų galerijoje „101“ vyks diskusija, kurioje dalyvaus filmo kūrybinės grupės nariai. „Viliuosi, kad šį filmą pamatys ne tik Lietuvos auditorija. Jis turėtų būti įdomus ir kitų Baltijos šalių žiūrovams. Turime planų jį pristatyti ir užsienio kino festivaliuose“, – neslėpė filmo režisierius.

Jo domėjimasis Lietuva prasidėjo prieš daugiau nei 15 metų. Nuo 1993-ųjų iki 1999-ųjų J.Ohmanas gyveno ir dirbo Baltijos šalyse, daugiausia – Lietuvoje. Tuo metu jis iš lietuvių į švedų kalbą išvertė šešias knygas. Vertėjaudamas, J.Ohmanas nepamiršo ir žurnalistikos: jis reguliariai rašo į Baltijos šalių ir Švedijos spaudos leidinius. Švedų visuomenininką ypatingai domina Sovietų Sąjungos ir pokario geopolitika, pogrindinė rezistencija. „Smogikai“ – pirmasis švedų kūrėjo dokumentinis filmas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius