Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 09 /12:07

Švietimo ministras atleido viceministrą ir traukiasi pats: „Premjerės komanda labiau trukdo nei padeda“

Tarpinius pasiekimų patikrinimus Lietuvos moksleiviams lydint nesibaigiantiems skandalams, apibendrinti juos ryžosi švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas. Jis pranešė, kad traukiasi viceministras Ramūnas Skaudžius. Kiek vėliau ministras paskelbė, kad traukiasi ir pats. „Ir viešai prašau premjerės priimti mano atsistatydinimą iš švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigų“, – pareiškė G.Jakštas.

Tarpinių patikrinimų organizavimą lydintys skandalai griauna Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM). Žadama, kad pokyčių patikrinime bus, bet kol kas vis dėlto aiškiausi yra pokyčiai pačioje ministerijoje

Įgyvendinimas nepavykęs

Švietimo, mokslo ir sporto ministras G.Jakštas dėl to priverstas aiškintis jau ne pirmą kartą.

Spaudos konferencijoje ministras sakė, kad jau įvyko 90 proc. visų patikrinimų, tad laukti pabaigos nematąs tikslo – esą trūkumai jau aiškūs, planas, kaip tai taisyti, yra.

Anot ministro, tarpiniai patikrinimai įvesti norint išskaidyti patikrinimus, kad mokiniams nereikėtų vienu metu gauti itin didelio krūvio.

„Lygiai prieš metus, balandį, buvo bandomasis patikrinimas – lenkų gimtosios kalbos patikrinimas. Bet tik tapęs ministru supratau, koks tai didelis išbandymas mokiniams, todėl sudarėme komisiją, kuri nusprendė, kad vienuoliktokai tarpinius patikrinimus galės laikyti du kartus ir pasirinkti geresnį rezultatą. Tačiau įgyvendinus didesnę dalį tarpinių patikrinimų sesijos matome, kad ji nebuvo sklandi, o numatyti saugikliai nebuvo pakankami.

Tai buvo pirmoji pilnos apimties patikrinimų sesija, kuri išryškino trūkumus, jie nepriartino prie nusistatyto patikrinimų tikslo.

Pirmiausia, patikrinimų užduotys buvo parengtos nepakankamai kokybiškai, nors prie jų dirbo autoritetingi švietimo bendruomenės nariai“, – kalbėjo G.Jakštas.

VIDEO: G.Sarafinas apie švietimo ministro traukimąsi: pasirinkta buldozerio politika, juo vožėmės į sieną

Atleido viceministrą

Kitas dalykas, anot ministro, buvo netinkamas patikrinimų laikas, iššūkių kėlė ir pakeistos mokymo programos dėl pasirengimo patikrinimams bei automatizuota vertinimo sistema. Įgyvendinimui esą nebuvo tinkamai pasiruošta.

„Atsakomybė už visas šitas klaidas tenka ŠMSM, taip pat ir Nacionalinei švietimo agentūrai. Vakar priėmiau už šį procesą atsakingo viceministro Ramūno Skaudžiaus atsistatydinimą“, – teigė ministras.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Ramūnas Skaudžius
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Ramūnas Skaudžius

Jis patikino gerbiąs R.Skaudžiaus poziciją, kad klausimas turi būti sprendžiamas „su nauju požiūriu ir energija“.

Naujo išskaidyto patikrinimo modelio imsis ministro patarėja Agnė Liucilė Grickevičė. Anot ministro, jos patirtis padėsianti spręsti šias problemas. Taip pat esą netrukus bus skelbtas ir NŠA vadovo konkursas, po kurio bus bandoma susigrąžinti pasitikėjimą šia įstaiga.

Ministras kalbėjo, kad švietimo bendruomenė palaiko idėją, jog egzaminai turėtų būti laikomi dalimis, tad tokio modelio panaikinimas būtų „didelis žingsnis atgal“.

„Todėl šalindami trūkumus turime išlaikyti principus. Šių metų tarpinių patikrinimų sesiją laikysime bandomąja. Vienuoliktokų pasiekti rezultatai bus neprivalomi, tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į valstybinio brandos egzamino galutinį balą“, – pokytį pristatė G.Jakštas.

Tvirtai nusiteikęs trauktis

Kiek vėliau ministras pasakė, kad prašo ir pats premjerės Ingridos Šimonytės priimti jo atsistatydinimą.

Jau ne kartą teko pačiam priimti atsakomybę už sprendimus, kurių pats nepriėmiau, daugiau to daryti nenoriu.

„Iš pastarųjų dienų bendravimo su premjerės komanda matome, kad neturime pasitikėjimo ir laisvės veikti bei įgyvendinti tai, kuo patys tikime. Jau ne kartą teko pačiam priimti atsakomybę už sprendimus, kurių pats nepriėmiau, daugiau to daryti nenoriu.

Tad šiandien ir viešai prašau premjerės priimti mano atsistatydinimą iš švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigų“, – pareiškė G.Jakštas.

Spaudos konferencijos metu ministras sakė, kad prašymo premjerei dar nėra pateikęs, dar nebendravo su ja, tik su komandos nariais.

Bet premjerės komanda labiau trukdo, nei padeda, o ta bendravimo kultūra, kuri atkeliauja iš ten, man asmeniškai ir mano komandai yra nepriimtina.

Ministras tikino, kad dėl jo ir pavaduotojo pasitraukimo darbas ministerijoje nesugrius, esą darbas galės vykti toliau. Tad jie padarė išvadas ir kas bus tas žmogus, kuris toliau vadovaus, ar tuos sprendimus keis, tai jau to žmogaus sprendimai bus.

Paklaustas, ar šįkart premjerė priims jo atsistatydinimą, kai kartą jau atsisakė tai padaryti, ministras sakė: „Reikėtų klausti premjerės. Bet premjerės komanda labiau trukdo, nei padeda, o ta bendravimo kultūra, kuri atkeliauja iš ten, man asmeniškai ir mano komandai yra nepriimtina.“

Paprašytas detalizuoti, ką reiškia tas premjerės komandos trukdymas dirbti, ministras tai daryti atsisakė, tik pabrėžė dar kartą bendravimo kultūrą.

Pirmą kartą ministras ketino trauktis prieš kelias savaites, tuomet premjerė jo prašymo nepatenkino.

Dėl patikrinimų bus pokyčių

Atsistatydinančio ministro patarėja Agnė Liucilė Grickevičė sakė, kad gegužės mėnesį numatyti inžinerinių technologijų, istorijos ir chemijos tarpiniai patikrinimai vyks, kad būtų pabaigta tarpinių patikrinimų sesija.

Antrieji matematikos, užsienio kalbų ir lietuvių kalbos tarpiniai patikrinimai nevyks. O tiems mokiniams, kurie nedalyvavo patikrinimuose, bus sudarytos galimybės dalyvauti valstybiniame brandos egzamine pilna apimtimi kitais metais.

„Būsimoms vienuoliktokų kartoms bus iš pagrindų atnaujintas išskaidyto egzamino modelis“, – teigė A.L.Grickevičė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius