Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 13

Tarpukario Lietuvos policija: dvimetriniai ir gerbiami vyrai, kuriuos pamiršo istorija

Maždaug 1936 metais darytoje nuotraukoje regimas šalia Kauno Soboro žengiantis prezidentas Antanas Smetona. Jam iš kairės – pulkininkas Jurgis Bobelis, tuometinis vidaus reikalų ministras Julius Čaplikas. Daugiau nei 80 metų menančioje fotografijoje matoma daug kitų pareigūnų. Lietuvos policijos tikslas – juos identifikuoti, o tam prašoma visuomenės pagalbos.
Lietuvos pareigūnai tarpukario metu
Lietuvos pareigūnai tarpukario metu / Policijos departamento nuotr.

Spalio pradžioje Policijos departamentas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo keliomis dešimtimis tarpukario fotografijų, kuriose užfiksuoti Lietuvos pareigūnai.

„Mielieji, labai prašytume jūsų pagalbos. Galbūt tarp šių tarpukario veidų yra jums matytų, pažįstamų, gal net artimųjų? Čia svarbi kiekviena smulkmena: vieta, metai, laikas, žmonės, pavardės, pastatai ir bet kuri kita Jūsų atpažįstama detalė“, – skelbė užrašas prie fotografijų albumo.

Taip prasidėjo akcija, kuria siekiama atpažinti kuo daugiau teisėtvarkos sergėtojų iš tarpukario nepriklausomos Lietuvos laikų.

Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu
Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu

Viskas prasidėjo nuo muziejaus

Mintis sukurti Lietuvos policijos muziejų nėra nauja. Prieš daugiau nei 20 metų atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ir policijos veiklą, buvo atsigręžta į istoriją – tai buvo taškas, nuo kurio atsispirta kuriant Lietuvos policijos tradicijas.

Nors tarpukarį menančios kartos žmonių laikui bėgant mažėja, tačiau jų atminimas išlikęs surinktose fotografijose.

Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko Ramūno Matonio, tuomet idėjos vedini žmonės padarė išties daug: surinko tarpukario policiją menančių knygų, periodinės spaudos, kitų leidinių bei eksponatų. Taip pat ir nemažai nuotraukų, kuriose įamžinti tarpukario Lietuvos policijos pareigūnai. Daugelis šių dalykų įsigyta antikvariatuose.

„Sovietmečiu net vienas vienintelis tarpukario spaudinys galėjo sukelti didelių nemalonumų valdiškuose namuose, žmonės daugelį tokių daiktų sunaikino, tad dar didesnę pagarbą kelia tie, kurie sugebėjo kažkokiu būdu kažkur tuos daiktus sovietmečiu išslapstyti “, – sako R.Matonis.

O prisiminti tikrai yra ką. Yra išlikę gyvi pasakojimai apie to meto Lietuvos policininkus. Pasak R.Matonio, pasakojama, kad jie buvę aukšti kone dvimetriniai vyrai iš stuomens, batai išblizginti, kelnės kantu, mėlynos uniformos sagos saulėje tik žvilga, o kuomet ant žirgo atjoja – visi gerbia.

Visgi kartais taip nutinka, kad gerai idėjai reikia laiko – ne iš karto ji gauna impulsą gyventi. Taip nutiko ir su Lietuvos policijos muziejaus idėja. Tačiau, kaip sako R.Matonis, tai nėra priežastis nesuteikti antrojo gyvenimo sukauptiems eksponatams.

„Tarpukario policijos nuotraukos, sukauptos mūsų fonduose, buvo suskaitmenintos, parengta jų paroda, kuri apkeliaus šalies policijos įstaigas ir jas galės pamatyti visi norintieji“, – pasakoja jis.

Policijos departamento archyve tokių nuotraukų yra daugiau nei 100. Didžioji jų dalis niekur nepublikuota ir visuomenei nematyta.

Nors tarpukarį menančios kartos žmonių laikui bėgant mažėja, tačiau jų atminimas išlikęs surinktose fotografijose. Kaip ir pareigūnų, apie kuriuos norima sužinoti kuo daugiau.

Naudinga bet kokia informacija

Policijos departamentas tikisi apie tarpukario Lietuvos pareigūnus surinkti kuo daugiau informacijos – norima ją išsaugoti.

Kaip sako R.Matonis, sėkmės atveju galbūt pavyktų sužinoti, kaip susiklostė vienų ar kitų to metų teisėtvarkos sergėtojų likimas. Jei ne, galbūt pavyktų išsiaiškinti bent vardą, pavardę, vietovę, tikslius metus, kada daryta nuotrauka.

Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu
Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu

„Tie nuotraukose įamžinti žmonės – mūsų valstybės ir policijos istorijos dalis, tad mums svarbi bet kokia žinia“, – sako Policijos departamento komunikacijos vadovas.

Neatmetama galimybė, kad galbūt fotografijose įamžintųjų giminės, artimieji ar pažįstami dar nebus matę šių kadrų ir tai jiems taps malonia staigmena.

Policijos departamentas tikisi apie tarpukario Lietuvos pareigūnus surinkti kuo daugiau informacijos.

Kartu versti šį istorijos puslapį kviečiamas kiekvienas gyventojas – jei jis turi tarpukario laikų nuotraukų, kuriose įamžinti policijos pareigūnai, gali jas atnešti į Policijos departamentą, kur istoriniai fragmentai bus nuskenuoti ir įtraukti į archyvą. Tai galima padaryti ir patiems bei suskaitmenintas nuotraukas atsiųsti el. paštu spauda@policija.lt.

Taip jau pasielgė viena Policijos departamento darbuotoja, kurios atnešta nuotrauka įtraukta į archyvą. Dabar ieškoma informacijos apie joje įamžintus pareigūnus.

Už informaciją Policijos departamentas žada padovanoti suvenyrų.

„Ir kolegas kviečiame bent akimirkai atsiplėšti nuo darbų, pakelti akis nuo kompiuterio ir pavartyti senuosius spaudinius. Gal pastebėjote – senų spaudinių žiūrinėjimas kartais ramina nervus, veikia kaip savotiška terapija“, – kalba R.Matonis.

Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu
Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu

Rengiasi šimtmečio minėjimui

2018 metais bus minimas Lietuvos policijos šimtmetis. Šia iškilminga proga tikimasi, kad galbūt pavyks policininkus ir visuomenę nustebinti išskirtiniu leidiniu, į kurį sugultų šios istorinės nuotraukos.

Mintis sukurti Lietuvos policijos muziejų nėra nauja.

Kol kas tai tėra idėja, tačiau artėjant šimtmečio iškilmėms nebus apsieita be istorikų pagalbos, kurios šiuo metu analizuojant istorines nuotraukas atsisakoma.

„Mums padėti galėtų kolekcininkai ir mėgėjai, besidomintys būtent šia sritimi“, – sako R.Matonis.

Vienas iš tokių specialistų yra Marijampolės apskrities policijos viršininkas Skirmantas Andriušis, kuris turi savo istorinių policijos nuotraukų kolekciją. Policijos departamentas yra surengęs jo kolekcijos parodą, kuria galėjo pasigrožėti įvairių miestų gyventojai.

Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu
Policijos departamento nuotr./Lietuvos pareigūnai tarpukario metu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius