Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 01

Taryboje – liftų atnaujinimo klausimas

Ketvirtadienį posėdžiausiantys Kauno miesto tarybos nariai turės apsispręsti, ar pritarti siūlymui, kad lėšas, surenkamas iš daugiabučių gyventojų liftų atnaujinimui, administruotų daugiabučių namų savininkų bendrijos ir administratoriai.
Išvaduoti iš užstrigusio lifto gali ir ugniagesiai, bet nuostolius vistiek padengtų gyventojai.
Nemažą dalį daugiabučių liftų būtina pakeisti. Tačiau porą metų šis procesas buvo įstrigęs. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iki šiol Kaune galiojusi liftų atnaujinimo finansavimo tvarka, kuri buvo nustatyta 1999 metais, nebeatitinka Civilinio kodekso ir Vyriausybės nustatytos namų priežiūros organizavimo tvarkos. Todėl ją būtina keisti.

Dabartinė tvarka įpareigoja miesto savivaldybę pasirūpinti ir iš dalies finansuoti daugiabučių namų lifto atnaujinimą. Skaičiuojama, kad kad vieno lifto pakeitimas kainuoja apie 100 tūkst. litų. Konkretaus namo gyventojams patiems per trumpą laiką surinkti tokias lėšas sudėtinga. Todėl susidėvėjusius liftus pradėta atnaujinti iš bendrų savivaldybės sąskaitoje kaupiamų tikslinių lėšų. Iki šiol į šį bendrą „iždą“ lėšas savanoriškai dėjo ir dalis daugiabučių namų savininkų bendrijų. Tačiau paaiškėjo, kad toks privačių lėšų naudojimas, neturint šių lėšų savininkų sutikimo, nebeatitinka įstatymų. 

Tarybos nariams parengtas pasiūlymas numato, kad tikslinės lėšos, skirtos liftams atnaujinti, būtų kaupiamos kiekvienam namui atskirai. O lėšos, kurios iš dalies buvo naudojamos kitų namų liftų atnaujinimui, grąžintos kreditoriams kaupimas. Jei miesto taryba pritartų naujai tvarkai, visas su liftų atnaujinimu susijusias procedūras koordinuotų daugiabučių namų administratoriai arba bendrijos. Atsižvelgę į daugumos gyventojų galimybes ir norus, jie kartu turėtų nustatyti mėnesinių įmokų dydžius, aptarti lėšų kooperavimo ar skolinimosi galimybes, organizuotų liftų atnaujinimo darbus. Tuo metu savivaldybės administracijai būtų pavesta organizuoti tik lėšų, kuriomis iš savivaldybės specialiosios liftų modernizavimo sąskaitos iki šio sprendimo įsigaliojimo buvo dalinai finansuotas liftų atnaujinimas, padengimo procesą. Tai būtų daroma per namų priežiūros administratorius, laikinai kaupiant namų su atnaujintais liftais gyventojų įmokas savivaldybės specialiųjų lėšų sąskaitoje. Vėliau šios lėšos būtų paskirstytos į konkretiems namams administratorių atidarytas tikslines banko sąskaitas, taip pat į daugiabučių namų savininkų bendrijų, kurios dalyvavo bendrame lėšų kaupime, sąskaitas.

Planuojama, kad priėmus šį sprendimą, miesto daugiabučių liftai būtų atnaujinami sparčiau. Nuo 2007-ųjų šis procesas apskritai buvo sustojęs: mieste neatnaujintas nė vienas daugiabučio liftas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius