-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 31

Tauragiškių šeimoje auga šešiolika vaikų: ko daugiau – laimės ar rūpesčių?

Motinos džiaugsmai ir rūpesčiai. Vaikų krykštavimas ir šėlionės. Basa vaikystė žaliomis pievomis. Kiek daug emocijų telpa motinystės sąvokoje. O kai sužinai, kad dar ir šešioliktas vaikelis parkeliavo į namus, norisi sušukti „vau!“. Taip, šešioliktą vaikelį praėjusią savaitę pagimdė Tauragės rajono gyventoja Ingrida. Ko gero, vienintelė rajone, o gal ir visoje šalyje, galinti pasidžiaugti tokiu gausiu būriu savo atžalų. Tačiau rajono valdžios atstovai šio įvykio nesureikšmina ir gausios šeimos pasveikinti šešioliktojo vaikelio gimimo proga nepanoro. Kaip gyvena šešiolikos vaikų mama?
Ingrida ir būrys jos vaikų gyvena socialiniame būste, fotografuotis moteris nepanoro
Ingrida ir būrys jos vaikų gyvena socialiniame būste, fotografuotis moteris nepanoro / Renaldo Malycho nuotr.

Namuose – šešioliktas vaikas 

Rugpjūčio 20-ąją gimusiam sūneliui, šešioliktam Ingridos vaikui, namiškiai jau išrinko vardą – Pijus. Po gimdymo tik atsigaunanti 38-erių mama nelinkusi skųstis dideliais rūpesčiais ir vargais.

„Viskas mums gerai, o ir mažasis kol kas labai ramus, naktimis leidžia pamiegoti, nors ir primaitinti reikia, gi tiek vaikų pagimdžiau, pačios pieno neužtenka“, – „Tauragės kurjeriui“ sakė daugiavaikė mama.

Paprašyta pasakyti, kiek vaikų lanko mokyklą, kiek lieka namuose, moteris net susipainiojo.

„Per tokį būrį ir pamečiau porą“, – nusijuokė Ingrida.

Perskaičiavus išėjo taip: septyni mokosi mokykloje ir lanko 1, 4, 5, 8, 10 klases. Taip, nesuklydome – septyni vaikai ir penkios klasės, nes pametinukai kai kurie po du lanko tą pačią klasę. Namuose su tėvais lieka šeši mažiausieji. O trys jau suaugę, vyriausiajam – 22-eji. Dvi dukros gyvena atskirai ir jau augina savo vaikus. Ingrida jau turi tris anūkus. Vienas pilnametis sūnus dirba užsienyje, gimtinės aplankyti grįš spalio mėnesį. 

Niekada nematė jūros 

Šeima gyvena socialiniame būste, turi visą namą, verčiasi iš socialinių išmokų, vyras nuolatinio darbo neturi, „atidirbinėja“ už pašalpas, kaip sako Ingrida.

„Visko mums užtenka, dar kaime daržovių užsiauginame, dvi karves turime, kaip, kai tiek vaikų, be pieno“, – į klausimą, ar užtenka pajamų, atsakė daugiavaikė mama.

Smalsu, ar didelis puodas, kuriame mama verda pietus tokiai gausiai šeimynai, ką labiausiai mėgsta vaikai.

„Oi, didelis, pats didžiausias, neišlepinti mano vaikai, kaime viskas tinka“, – sako Ingrida.

Pasak moters, vasarą vaikai praleidžia namuose vienas kitą padėdami prižiūrėti ir niekur neišvažiuoja.

„Net prie jūros nebuvom, mašinos neturim, o tokiam būriui tai autobuso reikėtų. Išvažiuoja su mokykla kur į ekskursiją. Bet nesiskundžiu, va, namuose žaidžia, turi triušiukų, prižiūri. Tik dėl vaikų juos laikom“, – apie vaikų, kurie lyg žvirbliukai apspito į svečius užsukusius „Tauragės kurjerio“ žurnalistus, pramogas pasakojo Ingrida.

Paprašyta pasakyti, kiek vaikų lanko mokyklą, kiek lieka namuose, moteris net susipainiojo.

Apdovanoti saldainiais mažieji tuoj įsisuko juos ragauti.

Paklausta apie didžiausią savo svajonę ar norą, iškart Ingrida atsakyti negalėjo: „Tai kad visko užtenka: šaldytuvą ir viryklę dovanų gavom, skalbyklę turim. Kompiuterio neturim, anksčiau buvom gavę dovanų, bet sugedo.“

O rūpesčiai?

„Tai daugiausiai laiko atima puodai, maisto gaminimas, – apibendrino daugiavaikė mama. – Ir kad sveiki vaikai augtų.“

Paklausta, ar ateityje planuoja dar gimdyti, Ingrida atsakė ilgai negalvodama: „Jau pakaktų.“

Gimdymo namuose – jau sava 

„Mūsų Ingrida pagimdė šešioliktą vaiką“, – apie naujienas prasitarė Tauragės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėja Irena Narbutienė.

Ingrida šiame ligoninės skyriuje jau gerai pažįstama – gimdo beveik kasmet.

Medikė I.Narbutienė pasidžiaugė, kad gimdyti moteris atvažiuoja visada tvarkinga, visi jos vaikeliai gimė sveiki.

„Kažin, ar dar yra Lietuvoje tokių šeimų, jaunų žmonių, kad tiek savų vaikų augintų. Įdomu, kad dvynių šioje šeimoje nėra, visi gimė po vieną – aštuoni berniukai ir tiek pat mergaičių“, – sakė I.Narbutienė.

Pasak moters, vasarą vaikai praleidžia namuose vienas kitą padėdami prižiūrėti ir niekur neišvažiuoja.

Tauragės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriuje praleidusi vos kelias dienas, Ingrida su naujagimiu, kadangi ir jis, ir ji, visiškai sveiki, buvo išleisti namo. 

Rajono valdžios dėmesio nesulaukė 

Kalbintos seniūnijos, kurioje gyvena daugiavaikė šeima, socialinės darbuotojos patikino, kad šeimą lanko nuolat, padeda susitvarkyti visus reikalingus dokumentus išmokoms ir pašalpoms gauti, rūpinasi tuo, kas priklauso seniūnijai. Jau aplankė ir naujagimį.

Rajono valdžios dėmesio po 16-ojo vaikelio gimimo šeima nesulaukė. Kaip aiškino savivaldybės mero pavaduotoja Aušrinė Norkienė, ši daugiavaikė šeima jai žinoma, bet tradicijos lankyti ar sveikinti naujagimius savivaldybėje nėra, nors šis atvejis ir išskirtinis.

„Tėvelius mero vardu sveikiname, dovanų įteikiame, kai užregistruoja vaikelį savivaldybėje. Mamas sveikiname Motinos dienos proga. Džiaugiamės, kad vaikai gimsta, ir norime, kad augtų čia, Tauragėje“, – sakė A.Norkienė.

Pasak vicemerės, savivaldybėje nevedama daugiavaikių šeimų apskaitos. Žinomos tik tos daugiavaikės šeimos, kurios kreipiasi socialinių pašalpų.

„Tokių rajone yra 200, ir visoms, besikreipiančioms paramos, savivaldybė padeda. Ir jūsų minėtai šeimai šiemet savivaldybė komisijos, svarstančios paramos skyrimą gausioms šeimoms, sprendimu skyrė 750 eurų šaldytuvui ir viryklei įsigyti“, – sakė A.Norkienė.

Pasidomėjus, ar rajone dar yra tokių gausių šeimų ir tiek daug vaikų pagimdžiusių moterų, Tauragės savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė sakė, kad tokios statistikos nėra. Ji tik prisiminė, kad Tauragės kaimiškojoje seniūnijoje kadaise buvo apdovanota 15 vaikų pagimdžiusi ir išauginusi mama.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius