Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 10

Tauta neperrinko daugiau negu 50-ies Seimo narių: kas žymiausi iš jų?

2016 m. Seimo rinkimai vieniems 2012–2016 m. kadencijos Seimo nariams atnešė džiaugsmą, kitiems – nusivylimą. Jau aišku, kad daugiau negu trečdalio esamų Seimo narių tikrai neišvysime. Tarp 54 Seimo narių, kurie prarado net teorinius šansus būti perrinkti nepriklausomai nuo antrojo rinkimų rato rezultatų – Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, savo pasisakymais pagarsėjusi liberalė Dalia Teišerskytė.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo pirmininkės Seime nebebus

Daugiausia praradimų – Darbo partijos sąraše. Darbo partijos frakcijai dabartiniame Seime priklauso 28 nariai. Tačiau jau aišku, kad 5 proc. barjero daugiamandatėje apygardoje Darbo partija neperžengs.

Taigi, teorinių šansų patekti į Seimą turi tik tie dabartiniai Darbo partijos deleguoti Seimo nariai, kurie vienmandatėse apygardose pateko į antrąjį turą. Tokių Seimo narių yra vos keturi: Valentinas Bukauskas, Virginija Baltraitienė, Petras Čimbaras ir Dangutė Mikutienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Paulauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Paulauskas

Tai reiškia, kad Seime tikrai nebebus dabartinės Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės, buvusių Seimo pirmininkų Vydo Gedvilo ir Artūro Paulausko, buvusio Darbo partijos pirmininko bei ūkio ministro Kęstučio Daukšio, kultūros ministro Šarūno Biručio, švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės.

Į Seimą vėl patekti šanso nebeturi ir kiti Darbo partijos frakcijos nariai – Raimundas Markauskas, Valdas Skarbalius, Mečislovas Zasčiurinskas, Sergejus Dmitrijevas, Larisa Dmitrijeva, Vilija Filipovičienė, Viktoras Fiodorovas, Gediminas Jakavonis, Saulius Jakimavičius, Jonas Kondrotas, Petras Narkevičius, Raimondas Paliukas, Ričardas Sargūnas, Gintaras Tamošiūnas, Darius Ulickas, Sergejus Ursulas, Vitalija Vonžutaitė ir Zita Žvikienė.

Socialdemokratai: į Seimą nebegrįš Birutė Vėsaitė

Nesėkmingai susiklostę rinkimai duris į Seimą užkirto 12-ai socialdemokratų. Jie nebeturi šansų patekti per daugiamandatės apygardos sąrašą ir nepateko į antrąjį vienmandačių apygardų ratą. Žymiausias vardas tarp šių socialdemokratų – buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

Taip pat į Seimą tikrai nebegrįš Albinas Mitrulevičius, Stasys Brundza, Orinta Leiputė, Gintautas Mikolaitis, Arūnas Dudėnas, Antanas Nesteckis, Bronius Pauža, Domas Petrulis, Giedrė Purvaneckienė ir Eduardas Šablinskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Vėsaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Vėsaitė

Tai, ar didelė dalis dabartinių socialdemokratų frakcijos Seime narių pateks į Seimą, paaiškės po antrojo rinkimų rato. Jo su nerimu laukia Bronius Bradauskas, Marija Aušrinė Pavilionienė, Artūras Skardžius ir Benediktas Juodka: šie politikai į Seimą vėl pateks tik aukščiau sąraše esančių kolegų sėkmės antrajame rinkimų rate dėka.

Laimėti vienmandatėse apygardose, jei nori išsaugoti vietą Seime, privalo Mindaugas Bastys, Edmundas Jonyla, Vidas Mikalauskas, Kristina Miškinienė, Arvydas Mockus, Alma Monkauskaitė, Andrius Palionis, Milda Petrauskienė, Domas Petrošius, Vytautas Saulis, Rimantas Sinkevičius, Aleksandras Zeltinis bei Edvardas Žakaris.

Dėl patekimo į Seimą ramūs gali jaustis tik daugiausia pirmumo balsų po reitingavimo gavę parlamentarai: Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Algirdas Sysas, Juozas Olekas, Julius Sabatauskas, Juras Požela, Algimantas Salamakinas, Raminta Popovienė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis ir Rimantė Šalaševičiūtė.

„Tvarka ir teisingumas“: Jono Valančiūno uošvis į Seimą nepateko

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai šiuo metu Seime priklauso 9 nariai. Trys iš jų – Remigijus Žemaitaitis, Petras Gražulis ir Kęstas Komskis – jau užsitikrino patekimą į Seimą. Dar trys – Algimantas Dumbrava, Kęstutis Bartkevičius ir Vytautas Kamblevičius – gali patekti į Seimą arba patys laimėję antrajame vienmandačių apygardų ture, arba jei antrasis turas sėkmingai susiklostys aukščiau daugiamandatės sąraše esantiems jų partijos kolegoms.

Seime tikrai nebus Jono Valančiūno uošvio Remigijaus Ačo: dalinti kamuoliai su šio krepšininko parašais R.Ačui nepadėjo. Taip pat į Seimą patekti galimybės nebeturi Ona Valiukevičiūtė bei Rimas Antanas Ručys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Ačas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Ačas

Liberalų sąjūdis: Seimas liks be nacionalinės vertybės

Iš 12 Liberalų sąjūdžio frakcijai dabar Seime priklausančių narių naujajame Seime tikrai neišvysime kadaise nacionaline vertybe save paskelbusios Dalios Teišerskytės, Šarūno Gustainio, Sauliaus Bucevičiaus ir Jolitos Vaickienės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Teišerskytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Teišerskytė

Patekimą į naująjį Seimą pagal dabartinę situaciją užsitikrina Eugenijus Gentvilas, Gintaras Steponavičius, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Vitalijus Gailius ir Kęstutis Glaveckas.

Tuo tarpu Arminui Lydekai, Andriui Mazuroniui bei Daliai Kuodytei reikės tikėtis arba savo triumfo antrajame Seimo rinkimų rate, arba partijos kolegų sėkmės vienmandatėse apygardose.

Iš dabartinių LLRA Seimo narių šansus grįžti į Seimą prarado tik vienas

Juzefas Kvietkovskis – vienintelis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) Seimo narys, kurio naujajame Seime tikrai nebeišvysime. Dėl savo vietos rami būti negali ir Irina Rozova: ji į Seimą pateks tik tuo atveju, jei Rita Tamašunienė antrajame rate triumfuos savo vienmandatėje apygardoje.

Tuo tarpu pati R.Tamašunienė, Vanda Kravčionok, Zbignevas Jedinskij, Jaroslavas Narkevičius, Michalas Mackevičius ir Leonardas Talmontas gali jausti ramūs: vieta ir naujajame Seime jiems jau garantuota.

Konservatoriai garantuotų praradimų beveik neturi

Iš Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos dabartiniame Seime narių į šį Seimą garantuotai nepateks vos du nariai: mažai visuomenei žinomi Kazimieras Kuzminskas ir Pranas Žeimys, nutarę iš naujo nesiekti Seimo nario posto.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pranas Žeimys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pranas Žeimys

Didelė dalis dabartinių TS-LKD Seimo narių dėl vietos Seime dar negali jaustis ramūs, tačiau turi pakankamai neblogus šansus: jiems reikia arba patiems laimėti antrąjį Seimo rinkimų ratą, arba tikėtis, kad pasiseks aukščiau daugiamandatės apygardos sąraše esantiems jų kolegoms. Tai Vincė Vaidevutė-Margevičienė, Valentinas Stundys, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Rimantas Jonas Dagys, Donatas Jankauskas, Sergejus Jovaiša, Liutauras Kazlavickas, Rytas Kupčinskas, Antanas Matulas, Kazys Starkevičius, Algis Strelčiūnas, Stasys Šedbaras, Arvydas Vidžiūnas ir Rokas Žilinskas.

Tuo tarpu jau ramiai svarstyti, kokius įstatymų projektus siūlys 2012–2016 m. Seimo kadencijoje, gali Andrius Kubilius, Jurgis Razma, Mantas Adomėnas, Arvydas Anušauskas, Audronius Ažubalis, Agnė Bilotaitė, Irena Degutienė, Rasa Juknevičienė, Vytautas Juozapaitis, Dainius Kreivys, Kęstutis Masiulis, Paulius Saudargas ir Emanuelis Zingeris. Šie Seimo nariai išlaikys vietas Seime, nes patenka į pirmąjį TS-LKD dvidešimtuką daugiamandatėje apygardoje.

2012 ir 2016 metų rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatų palyginimas
2012 ir 2016 metų rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatų palyginimas

Dar vienas dabartinės TS-LKD frakcijos Seime narys – Egidijus Vareikis – taip pat turi puikius šansus patekti į Seimą, bet jau su kita – valstiečių ir žaliųjų – partija.

Buvusiems „Drąsos kelio“ atstovams vėl praverti Seimo durų nepavyks

Mišriai Seimo narių grupei dabar priklauso 13 parlamentarų. Iš jų Seime tikrai vėl neišvysime Vidos Marijos Čigriejienės, Arimanto Dumčiaus, Povilo Gylio, Aurelijos Stancikienės, Audriaus Nako, Jono Varkalos, Vytauto Antano Matulevičiaus ir Valdo Vasiliausko.

Ar į Seimą pateks Naglis Puteikis ir Linas Balsys, parodys antrasis vienmandačių apygardų rinkimų turas.

Tuo tarpu Povilas Urbšys, Rima Baškienė ir Valerijus Simulikas gali jaustis ramūs – jie į Seimą tikrai pateks per Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius