-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 14 /13:21

Tautinio jaunimo sąjungos atstovai prie Vidaus reikalų ministerijos sutrypė ir suplėšė audeklą su sovietų simboliais

Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos ir Tautininkų sąjungos nariai antradienį prie Vidaus reikalų ministerijos susirinko į teatralizuotą protesto akciją, kuria skatina policiją viešai atsiprašyti audeklą su antisovietine simbolika Vilniuje iškėlusių jaunuolių.
Protesto akcija
Protesto akcija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keliolika jaunuolių, su Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininku Juliumi Panka priešakyje, traukdami patriotinę dainą sutrypė, o po to ir suplėšė raudoną vėliavą su geltonais dažais nupieštu sovietų simboliu – kūju ir pjautuvu.

Be to, Tautinio jaunimo sąjungos atstovai ministerijoje paliko vidaus reikalų ministrui Dailiui Barakauskui adresuotą raštą, kuriame reikalauja atsiprašyti sulaikytų jaunuolių ir jų tėvų bei nubausti sulaikyme dalyvavusius policijos pareigūnus. Ministrui perduotas ir įrėmintas paveikslas su jaunuolių kelto audeklo piešiniu.

„Mes buvome šokiruoti kai kurių Vilniaus miesto pareigūnų elgesio. Jis nepateisinamas. Eina dvidešimt tretieji nepriklausomybės metai, o devyni jaunuoliai buvo sulaikyti už tai, kad norėjo surengti socialinę akciją. Policijos aiškinimai dėl įvykio yra tiesiog juokingi. Ypač tas, kad sovietinė simbolika neva yra artima kažkuriai Lietuvoj gyvenančiai tautinei mažumai ir gali ją įžeisti. Homo sovieticus tautinę mažumą reikia išvyti iš Lietuvos, jei tokia yra“, – 15min.lt aiškino J.Panka.

Anot jo, policininkai, sulaikę nepilnamečius, nesugebėjo net tinkamai apie įvykį informuoti jų tėvų. J.Panka teigia, esą vieno paauglio tėvams apie sulaikymą buvo pranešta tik ryte, nors incidentas įvyko vėlų vakarą.

„Tėvai visą naktį jaudinosi“, – teigė jis.

J.Panka pabrėžė, kad sulaikyti jaunuoliai nėra Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos nariai.

Į protesto akciją susirinkę jaunuoliai vilkėjo marškinėlius su užrašu „Geriau lavonas nei raudonas“ ir nupieštais penkiais siluetais, nešančiais Lietuvos vėliavą bei trypiančiais sovietinius kūjį ir pjautuvą raudoname fone. Nors toks pats piešinys buvo užfiksuotas policijos sulaikytų jaunuolių transparante, antradienį pareigūnai dėl protesto akcijos dalyvių aprangos priekaištų neturėjo.

Gausiai susirinkę policijos pareigūnai iš J.Pankos pareikalavo apie renginį informuoti Vilniaus savivaldybę ir pranešė, kad jam teks prisiimti atsakomybę, jei pikete bus kokių nors viešosios tvarkos pažeidimų.

Primename, kad praėjusią savaitę Vilniuje ant viaduko buvo pakabintas baltos spalvos audeklas, kuriame nupiešti penkių asmenų siluetai, nešantys trispalvę, o po jų kojomis – kūjis ir pjautuvas. Dėl įvykio sulaikyti devyni asmenys, šeši iš jų nepilnamečiai. Po apklausos įtariamieji buvo paleisti.

Dėl viešosios tvarkos pažeidimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Policija aiškino, kad jaunuolius sulaikė, nes pilietinis aktyvumas ir nuomonių raiškos teisė yra suderinama su demokratinėmis vertybėmis ir kitomis pagrindinėmis žmogaus teisėmis tik tuomet, jei nėra pažeidžiami įstatymai.

„Policija principingai atliks savo pareigas, gindama tolerancijos ir nediskriminacijos idealus, kurie tarptautiniuose  dokumentuose įtvirtinti kaip Europos Sąjungos valstybių prioritetai“, – teigė policija, praėjusią savaitę išplatintame pranešime spaudai.

Vėliau policija dar pranešė nustačiusi, kad vienas iš transparantą iškėlusių jaunuolių yra įtariamasis byloje, iškeltoje dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, dėl praėjusių metų lapkričio mėnesį Rasų kapinėse išniekintu J.Pilsudskio kapo.

Keturi kiti yra galbūt prisidėję prie incidento šių metų balandžio 22 d. sostinės Subačiaus gatvėje, kurioje ant stulpo ir kelkraščių buvo rastos nupieštos svastikos ir užrašyti nacistinio ir antisemitinio pobūdžio šūkiai „Hail Hitler“ ir „Juden raus“ – dėl šio įvykio taip pat atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius