Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai
2016 03 01 /09:38

Teisėsauga nutraukė tyrimą dėl Vijūnėlės dvaro

Kauno apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, BNS antradienį patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius.

„Mane informavo prokurorai, kad yra priimtas toks sprendimas“, – BNS sakė S.Urbanavičius.

Šiame tyrime kaip specialieji liudytojai buvo apklausti aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas, Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas, kaip liudytojas apklaustas premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius.

Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius BNS sakė, kad parlamentinė komisija taip pat informuota apie nutrauktą tyrimą.

Vyriausybės nutarimas tapo papildomu motyvu teismui teisėtais pripažįstant institucijų sprendimus dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų Druskininkuose.

Vyriausybės nutarimas buvo priimtas po premjero apsilankymo Druskininkuose. A.Butkevičius teigia, kad tai buvo tik sutapimas.

Tiek Druskininkų meras, tiek premjeras sakė, kad nutarimas jokios esminės reikšmės neturėjo ir niekaip nebuvo susijęs su šiuo konkrečiu objektu.

„Mano teisininkai, kuriais pasitikiu, kurie tikrai nėra politikai, man iš pirmos dienos pateikė pažymą, kad tas Vyriausybės nutarimas nieko bendro neturi su Vijūnėlės dvaru“, – LRT radijui ketvirtadienio rytą sakė premjeras, paklaustas apie tyrimo nutraukimą.

„Kitu atveju, jeigu būtų įrodyta, kad tai yra neteisėtai priimtas nutarimas, tai būtų reikėję daugeliui žmonių Vyriausybės kanceliarijoje atsisveikinti su savo pareigom“, – pridūrė A.Butkevičius.

R.Malinauskas pripažįsta, kad yra skambinęs  aplinkos ministrui dėl Vyriausybėje tuomet dar rengiamo nutarimo, kuriuo buvo panaikintas kurortinių zonų reglamentavimas ir kuris tapo vienu iš STT tyrimo objektų, tačiau tai sakė laikantis normalia praktika.

Vyriausybės nutarimas buvo priimtas po premjero apsilankymo Druskininkuose. A.Butkevičius teigia, kad tai buvo tiks sutapimas.

„Patvirtinta tai, kas buvo aišku iš karto, džiaugiuosi teisėsaugos nešališkumu ir, pasirodo, teisėsaugoje yra žmonių, kurie sąžiningai atlieka savo darbą. Kitaip ir būti negalėjo“, – BNS antradienį sakė Druskininkų meras R.Malinauskas.

Tyrime kaip liudytojas apklaustas premjeras A.Butkevičius taip pat sako, kad Vyriausybės nutarimas nebuvo susijęs su šiuo pastatu ar jo apsilankymu Druskininkuose Vyriausybės posėdžio išvakarėse.

A.Butkevičiaus teigimu, „tyrimo nutraukimas įrodo, kad Vyriausybės nariai buvo kaltinami be pagrindo, nors Vyriausybei priešiškos politinės jėgos tuo metu krovėsi politinius dividendus“.

FNTT tirs kilmę lėšų, už kurias įsigytas Vijūnėlės dvaras

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba aiškinsis lėšų, už kurias buvo įsigytas vadinamasis Vijūnėlės dvaras, kilmę.

Atlikti šį tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo pavesta STT pareigūnams, antradienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tuo tarpu tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo nuspręsta nutraukti, nes ištirtose aplinkybėse nėra „būtinųjų piktnaudžiavimo ir kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą požymių“, teigiama prokuratūros pranešime.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti duomenys apie tai, kad tam tikri asmenys, būdami asmeniškai suinteresuoti minėto pastato statybų įteisinimu ir manydami, kad tai bus naudinga teismo procese, kuriame Generalinė prokuratūra gina viešąjį interesą nesutikdama su šių statybų teisėtumu, bendravo su keliais politikais dėl skubesnio šio dokumento parengimo, svarstymo ir priėmimo Aplinkos ministerijoje ir Vyriausybėje. Tai sukėlė didelį neigiamą rezonansą visuomenėje, tačiau duomenų, kurie leistų vertinti šias aplinkybes, kaip galimai įvykdytą nusikalstamą veiką, šio tyrimo metu negauta, tvirtina prokuratūra.

Vertinant, kad minėtoje situacijoje galimai yra Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo bei Valstybės politikų elgesio kodekso įtvirtintų etikos principų pažeidimų, nustatyti duomenys bus perduoti pagal kompetenciją išnagrinėti ir įvertinti Vyriausios tarnybinės etikos komisijai bei Seimo Antikorupcijos komisijai.

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė D.Nikitinienė, nesutikdama su 2015 m. spalio  19 d. priimtu Vilniaus m. apylinkės teismo sprendimu, kuriuo buvo atsisakyta tenkinti prokuratūros reikalavimus, įskaitant ir reikalavimą nugriauti Vijūnėlės parke pastatytą gyvenamąjį namą taip ginant viešąjį interesą, Vilniaus apygardos teismui yra pateikusi apeliacinį skundą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius