-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 18

Teisingumo ministerija: antstolių procesinių veiksmų teisėtumą kontroliuoja tik teismas

Atsakydama į Kauno miesto savivaldybės skundą dėl antstolės Sonatos Vaicekauskienės veiksmų, areštuojant Kauno miesto savivaldybės administracijos sąskaitose esančias lėšas, Teisingumo ministerija išplatino pranešimą, kuriame atkreipė dėmesį, kad antstolio procesinių veiksmų teisėtumą Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka kontroliuoja teismas.
Teisingumo ministerija
Teisingumo ministerija / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

„Teisingumo ministerijai suteiktos tam tikros teisės antstolių veiklos priežiūros srityje, tačiau sprendimų priėmimo teisė dėl antstolio procesinių veiksmų teisėtumo suteikta tik teismui“, – sako teisingumo viceministras Saulius Stripeika.

Kadangi Kauno miesto savivaldybė skundė antstolės atliktus procesinius veiksmus (raginimo įteikimą, lėšų areštą ir kt.) Teisingumo ministerija atkreipė savivaldybės dėmesį į įstatyme įtvirtintą antstolio procesinių veiksmų apskundimo tvarką. Pagal Civilinio proceso kodekso 510 straipsnį skundas dėl antstolio veiksmų (taip pat dėl atsisakymo šiuos veiksmus atlikti) pirmiausiai pateikiamas antstoliui. Skundas dėl antstolio veiksmų gali būti paduodamas ne vėliau kaip per dvidešimt dienų nuo tos dienos, kurią skundą pateikiantis asmuo sužinojo arba turėjo sužinoti apie skundžiamo veiksmo atlikimą arba atsisakymą jį atlikti, bet ne vėliau kaip per devyniasdešimt dienų nuo skundžiamo veiksmo atlikimo. Skundą, paduotą teisės aktų nustatyta tvarka, antstolis išnagrinėja per penkias darbo dienas nuo jo gavimo ir priima patvarkymą. Jeigu antstolis patvarkymu atsisako patenkinti skundą, skundas kartu su vykdomąja byla persiunčiamas nagrinėti apylinkės teismui. Patenkinęs skundą, teismas antstolio veiksmą panaikina arba antstolį įpareigoja veiksmą atlikti. Teismo nurodymai antstoliui privalomi.

Be to, asmenys turi teisę kreiptis į teismą dėl antstolio neteisėtais veiksmais padarytos žalos atlyginimo. Jeigu teismas konstatuotų neteisėtus antstolės veiksmus arba šiais veiksmais padarytą žalą, teisingumo ministras galėtų spręsti dėl drausmės bylos iškėlimo antstolei.

Teisingumo ministerija savo kompetencijos ribose atliks antstolės S. Vaicekauskienės veiklos neeilinį patikrinimą. Teisingumo ministerijos funkcijos antstolių kontrolės srityje nurodytos Antstolių įstatymo 27 straipsnio 2 dalyje: Teisingumo ministerija kontroliuoja kaip antstoliai laikosi Antstolių įstatymo, Sprendimų vykdymo instrukcijos, Antstolių profesinės etikos kodekso, kitų teisingumo ministro tvirtinamų teisės aktų, reglamentuojančių antstolių veiklą, ir vykdymo išlaidų išieškojimo tvarkos, nesusijusios su vykdymo išlaidų dydžio apskaičiavimu, reikalavimų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius