Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 05 09

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo įvesti keletą naujų sutarčių rūšių

Teisingumo ministras siūlo įvesti keletą naujų sutarčių rūšių, kuriomis būtų galima susitarti dėl gyvenamųjų patalpų pakaitinio naudojimo, perpardavimo ar keitimosi poilsio tikslais.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Tokios sutartys sudaromos tuomet, kai asmuo nori nusipirkti teisę naudotis gyvenamosiomis patalpomis daugiau nei vieniems metams tam tikru laiku daugiau negu vieną apsilankymą (pvz., atvykti į konkrečioje Portugalijos poilsiavietėje esančius apartamentus 2 savaites gegužės mėnesį 4 metus iš eilės), taip pat norint įsigyti teisę gauti nuolaidų ar turėti kitų palankių su gyvenamosiomis patalpomis susijusių sąlygų (ilgalaikis atostogų produktas). Šios teisės per tarpininkus yra perpraduodamos arba jomis keičiamasi.

Tokios paslaugos populiaresnės užsienyje, tačiau pastaruoju metu jų paklausa auga ir Lietuvoje. Siekiant užtikrinti, kad sudarant tokias sutartis būtų vadovaujamasi vienoda praktika bei tinkamai užtikrinama vartotojų teisių apsauga, teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo į Lietuvos teisę perkelti Europos sąjungos direktyvoje įtvirtintas nuostatas ir numatyti naujas sutarčių rūšis. 

Iki šiol Civilinis kodeksas (CK) numatė tik vieną iš šių sutarčių rūšių, t.y. teisės naudotis tam tikru laiku gyvenamosiomis patalpomis pirkimo sutartis. Jomis yra laikomas susitarimas, sudarytas ne trumpesniam nei 3 metų laikotarpiui, kuomet minimali vieno apsilankymo trukmė yra ne trumpesnė nei 1 savaitė. Tokios sutarties atsisakyti galima per 10 dienų, o klientui tai padarius, pardavėjas privalo grąžinti pinigus.

Priėmus direktyvą būtų išplėstas sutarčių ratas (įtraukiant į CK ilgalaikio atostogų produkto, perpardavimo bei keitimosi sutartis) ir numatyta, kad jos sudaromos pagal patvirtintą standartinę formą, kurioje privalės būti pateikta išsami informacija apie teikiamą paslaugą. Prie jos turės būti pridėtas ir standartinis sutarties atsisakymo šablonas. Sutarties terminas turės būti ne 3, o ne trumpiau kaip 1 metai ir atsisakoma ribojimo, kad apsilankymas turi būti ne trumpesnis kaip 1 savaitė. Taip pat siūloma nustatyti, kad tokių paslaugų pardavėjams draudžiama priimti bet kokius mokėjimus iš pirkėjo, kol šis turi teisę apsigalvoti, o tam skirtą terminą prailginti nuo 10 iki 14 dienų. Taip bus geriau užtikrinamos vartotojų teisės, gerinamos verslo sąlygos.

Minėtus pakeitimus įtvirtinančios Pakaitinio naudojimosi direktyvos nuostatoms Vyriausybė jau pritarė, tačios jos įsigalios tik tuomet, jei joms pritars ir Seimas. Išsamiau su projektu galima susipažinti internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius