Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 11 02

Teisininkai abejoja, ar galima seksualiniams nusikaltėliams taikyti cheminę kastraciją

Europos teisės departamento ekspertai abejoja, ar lytinį potraukį mažinančių medicinos priemonių prievartinio naudojimo įteisinimas už žaginimą, prievartavimą ar mažamečių tvirkinimą nuteistiems asmenims būtų proporcinga priemonė.
Penktadienio vidurdienį priešais prezidentūrą surengta dar viena Drąsiaus Kedžio palaikymo akcija.
Drąsiaus Kedžio palaikymo akcija. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Europos teisės departamentas prie Teisingumo ministerijos tokią išvadą pateikė pirmadienį, vertindamas trijų Seimo narių siūlomą Baudžiamojo kodekso pataisų projektą. Pagal jį „įpareigojimas naudoti lytinį potraukį mažinančias medicinines priemones“ būtų viena iš baudžiamojo poveikio priemonių, kurios gali būti taikomos su bausme.

Tokią priemonę teismas galėtų skirti asmenims, nuteistiems už išžaginimą, seksualinį prievartavimą, priekabiavimą ir mažamečio asmens tvirkinimą.  Europos teisės departamentas pažymėjo, kad pagal tarptautines normas tokia priemonė galėtų būti taikoma tik sutinkant nuteistajam.

Išvadoje teigiama, kad projektas kelia abejonių „dėl siūlomos priemonės pagrįstumo, tinkamumo ir proporcingumo“, nes seksualiniai nusikaltimai ne visada įvykdomi dėl padidėjusio lytinio potraukio.

„Keltinas klausimas, ar įpareigojimas naudoti lytinį potraukį mažinančias medicinos priemones būtų tinkama ir proporcinga priemonė. Kitaip tariant, mūsų nuomone, kiekvienu atskiru atveju reikia išsamių tyrimų, kurie galėtų pateikti atsakymą dėl tokio asmens elgesio priežasčių“, – sakoma Europos teisės departamento išvadose.

Teisininkų teigimu, tokie nusikaltimai gali būti įvykdomi sutrikus asmens psichikai ir užvaldžius nekontroliuojamam norui demonstruoti valdžią kito asmens atžvilgiu ir panašiai.

„Tokiu atveju asmeniui reikalinga nuodugni psichikos specialistų pagalba ir (arba) gydymas, o ne įpareigojimas naudoti tiesiog lytinį potraukį mažinančias priemones. Kitaip tariant, tokios priemonės turėtų būti griežtai individualizuotos, o ne taikomos tiesiog todėl, kad asmuo įvykdė LR BK XXI skyriuje numatytą veiką, neatsižvelgiant į tai, kad tokio nusikalstamo elgesio priežastys galbūt yra visai ne dėl padidėjusio lytinio potraukio“, – teigia Europos teisės departamentas.

Anot išvadų, sprendžiant, ar asmeniui reikia tokio pobūdžio gydymo, net jei jis sutinka, turėtų dalyvauti psichoanalizės specialistai, kurie galėtų pateikti kvalifikuotą išvadą dėl konkretaus asmens elgesio priežasčių ir rekomenduoti skirti tokias priežastis šalinančią pagalbą bei gydymą.

Baudžiamojo kodekso pataisų projektą pateikė Seimo nariai Petras Gražulis, Petras Auštrevičius ir Rima Baškienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius