-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 23 /16:57

Teismas priėmė M.Drobiazko skundą, bet atmetė prašymą stabdyti prezidento dekretą

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį pranešė priėmęs nagrinėti ledo šokėjos Margaritos Drobiazko skundą, bet atmetė jos prašymą laikinai sustabdyti prezidento Gitano Nausėdos dekretą, kuriuo jai atimta Lietuvos pilietybė.
Juliaus Kalinsko / BNS nuotr.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko

Pasak teismo pranešimo, M.Driobiazko skunde nurodė, kad prezidento sprendimas atimti iš jos išimties tvarka suteiktą pilietybę „yra nemotyvuotas, taip pat neatitinka individualiems administraciniams aktams keliamų motyvų išdėstymo adekvatumo, aiškumo ir pakankamumo reikalavimų“.

Ledo šokėja laikosi pozicijos, kad ji neatitinka nė vienos Pilietybės įstatyme nustatytos pilietybės netekimo sąlygos – nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, nereiškia ir nereiškė viešo palaikymo valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos saugumui.

Prašydama stabdyti dekreto galiojimą, M.Drobiazko teigė, kad nesustabdžius dekreto galiojimo ji patirs didelių neigiamų padarinių, kurių nebus įmanoma atitaisyti, nes ji negalės naudotis Lietuvos pilietės teisėmis, kol bus nagrinėjamas teisminis ginčas dėl dekreto teisėtumo.

Teismas šį prašymą atmetė konstatavęs, kad pareiškėjos nurodyti neigiami padariniai negali būti vertinami kaip neatitaisoma ar sunkiai atitaisoma žala.

„Aplinkybės, jog pareiškėja nebeturės galimybės nei Lietuvoje, nei kitose Europos Sąjungos šalyse naudotis laisvo judėjimo, apsigyvenimo, ekonominės veiklos vykdymo teisėmis ir negalės balsuoti, labiau vertintinos kaip hipotetinės ir nukreiptos į ateitį kaip subjektyvus jos manymas“, – nurodė teismas.

M.Drobiazko sekmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė apskundusi sprendimą, kuriuo rugsėjo viduryje iš jos buvo atimta Lietuvos pilietybė.

„Šiandien džiaugiuosi galėdama pasakyti, kad radau jėgų kovoti už tai, ką laikau teisinga ir svarbu. Pateikiau skundą dėl Lietuvos Prezidento dekreto, kuriuo iš manęs buvo atimta Lietuvos pilietybė. Mano skundas buvo priimtas Vilniaus apygardos administraciniame teisme“, – pranešė M.Drobiazko.

Ji taip pat paskelbė, kad teismas įpareigojo prezidento kanceliariją ne vėliau kaip iki spalio 30 dienos pateikti visą susijusią medžiagą.

Prezidentas rugsėjo viduryje paskelbė pasirašęs dekretą, kuriuo iš M.Drobiazko atėmė Lietuvos pilietybę. Tai padaryti rekomendavo Pilietybės reikalų komisija, argumentuodama jos viešai reiškiamu palaikymu karą Ukrainoje vykdančiam Kremliaus režimui.

Pati ledo šokėja anksčiau išplatintame viešame laiške teigė Rusijos propagandoje nedalyvaujanti, o skleidžianti „kultūros ir gėrio šviesą“.

Rusijos sportininkei Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta prieš 30 metų už nuopelnus Lietuvos sportui ir šalies vardo garsinimą. M.Drobiazko su savo vyru Povilu Vanagu yra atstovavusi Lietuvai įvairiuose čempionatuose.

Šiemet Seimas priėmė Pilietybės įstatymo pataisas, leidžiančias Lietuvos pilietybę atimti iš dvigubą pilietybę turinčio asmens, jeigu jis viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Lietuvos institucijos teigia, kad M.Drobiazko palaiko glaudžius profesinius ir asmeninius ryšius su Tatjana Navka – Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona. T.Navkai Europos Sąjunga ir JAV yra įvedusios sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius